24 juli 2005

Dag Hammarskjöld 100 år

Han är värd att uppmärksammas, Dag Hammarsköld.

Besökte förra veckan Backåkra på Österlen. Vandrade förbi den kringbyggda gården, ut på heden och ned till meditationsplanen med havet och horisonten som altartavla.

Det är många år sedan jag första gången läste Hammarskölds vägmärken. Min utgåva uppletad på ett antikvariat och köpt för några kronor innan han blev inne och pk på 200-talet.

I förra veckan kom Ordfronts somriga bokmagasin med posten. Hammarskjöld ägnades tillbörlig plats. Lite intressant att högermannen Svegfors nu är en av dem vars böcker om och med anledning av hundraårsjubiléet här ställs ut till försäljning. Eller inte?

Kaj Falkmans bok med illustrerade utvalda texter ska jag titta närmare på. Biskop Hammars bok vet jag bestämt ska bli läst nu närmast

Men just nu känns det samtidigt som att jag vill vänta med den personliga omläsningen av Vägmärken en tid. Det är liksom för trångt just nu.

Länken i rubriken till denna notis leder till Utrikesdepartementets site om Hammarsköld.

Fast på jorden

Ett kort inslag i gångna veckans SR Vetenskapsradion - och jag blev fast på jorden.
Google erbjuder nu en sökning med satellitbilder globen runt.

Efter att ha laddat ned klienten reste jag till London, Rom och Stockholm på prov. Till Skillinge och Ockelbo. Och däremellan. Visp, hade det gått mer en än en timme av lördagskvällen.

Bilderna kan tiltas så att man får känslan av att flyga in över landskapet. Wow.

http://earth.google.com/

20 juli 2005

Sommarstiltjen bruten

Inte för att jag tror att någon direkt saknat Brygubben efter detta förra inlägget i medio av juni.

Men nu är jag tillbaka.

Två veckor i italienska södern - Kalabrien - och direkt därpå två veckor på östraste Österlen har gjort gott.

I bokhögen var da Vincikoden en besvikelse, även om jag inte hade höga tankar. Tor Nörretranders Den generösa människan som legat oläst en höjdare.