21 december 2005

EFS 150 år

Den svenskkyrkliga rörelsen Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen fyller 150 år 2006. I senaste numret av EFS tidning Budbäraren uttalar sig flera namnkunniga personer som deltog i rörelsens framtidsarbete för några år sedan. Kritiken redovisas öppet, på samma gång som det finns en kärlek och omsorg i tonen.

Tänk så mycket intressantare Kyrkans Tidning skulle bli om man kunde samma nivå på sin journalistik. Det är närheten som ger blick för detaljerna. Och det är detaljerna som väcker intresse. Med sina begränsade resurser är Budis på många sätt en förebild för KT.

Jubilum är inte lätt at fira. Norrmännen verkar t.ex. inte helt nöjda med sitt firande av den upplösta unionen med Sverige. Själv har jag svårt för mina egna födelsedagar. (Vad det nu har med saken att göra.)

1992 hade jag förmånen att få leda Riksförbundet Kyrkans Ungdom mot ett avslut och idén om en självständig demokratisk barn- och ungdomsrörelse inom Svenska kyrkan in i helt nya former. Det blev Svenska kyrkans Unga.

Kyrkans Ungdom behövde inte fylla femti. Det var bra.

Hur är det då att fylla 150? Jag antar att det förmågan till framsyn och blick för det egentliga som avgör om det blir sol eller pannkaka.

Julstatistik från SCB

Statistiska centralbyrån samlar lite juliga statistiska uppgifter i ett pressmeddelande på sin webbplats. Rubriken länkar direkt dit.

Förra året föddes bara 194 barn på julafton, men hela 300 den 30 mars. Midsommar är en härlig tid.

Vikten av ett globalt perspektiv

Så här års dyker SCBs befolkningsstatistik upp i spalterna. Över 100 000 ungar har fötts i Sverige i år. Men det är tack vare invandringen som landets befolkning ökar. Nio miljoner är vi och ändå en så liten del av jordens befolkning, mindre än två tusendelar - 2 promille.

Det är nödvändigt att tänka globalt på en rad områden: utbildningspolitiken, miljöpolitiken (förstås) näringspolitiskt och religiöst.

De inskränkt nationella lösningarna har mer än en tendens att bli konserverande och till sin karaktär bakåtblickande. Det gäller på politikens område likaväl som det kyrkliga. Och inom arbetsliv och näringsliv.

02 december 2005

Svenska kyrkan klättrar

Medieakademin visar att Svenska kyrkan klättrar på deras förtroendelista från plats 17 till 12.

Om det tillåtna

I somras skapade Lena Anderssons medverkans i SR Sommar rubriker. Hennes Jesus-bild väckte starka reaktioner. Även hos liberala kristna.

Lena Andersson skriver tv-krönikor i SvD. Igår 1 december är rubriken på hennes krönika Det tillåtna är inte alltid det anständigt. Hennes resonemang om yttrandefriheten är intressant.

Rasar och talar ut

Förra veckans löp från Expressen kommer inte att slås på några månader. Hoppas jag.
En blogg som bevakar de lågvattenmärken som finns att markera är Veckovis

Här finns aktuella toplistor för de förbrukade orden rasar och talar ut.

Veckovis tipsar om en löpsedelsgenerator för den som inte nöjer sig med "verkligheten".