27 juni 2006

Sommar som perspektivbyte

Ledighet kan vara så olika saker. Mer än bara frånvaro av vardagligheter och bestyr.

För den som har lönearbete utan större möjligheter att leda och känna kontroll kan semestern bli ett tillfälle att ta eget ansvar och dra igång projekt: bygga en veranda eller planera och riva av en gårdsfest med värsta buffén.

Folk kan mer än man och de tror. Nästa alltid.

För Brygubben är ledighet mest av allt ett tillfälle till perspektivbyte. Resa bort och se nytt. Resa bort och se på sig själva och få upp ögonen för nya utmaningar. Och få nya och bättre perspektiv som sorterar skit från pannkaka.

Ledighet är att läsa vilka böcker man vill - men inte måste. Sovmorgon och sena kvällar.

Sommaren 2007 har börjat bra. Två veckor med italienska Terracina som bas. Nedslag på Monte Cassino, trädgården Ninfa och i Neapel. Avrundat med Rom.

Rom påminner och inspirerar till nya upptäckter. Moderna muséet i Villa Borghese var en av höjdpunkterna detta senaste besök.

06 juni 2006

Bokmässan lockar inte så värst

Seminarierprogrammet för Bok & Bibliotek 2006 är klart och utskickat. Brygubben plöjde med bästa pricka-för-pennan i högsta hugg katalogen som kom med posten före helgen.

Men det var inte så där superspännande upplägg i år. Eller var det mina förväntningar som var fel ställda?

Förra året fick jag till en i eget tycke bra fortbildningdag med en bukett seminarier. Men blir det så i år....?

Katalogen får vila och sen kommer jag tillbaka med kommentarer här i bloggen.

04 juni 2006

En ärkebiskop lägger ned sin stav

Idag var Brygubben i Uppsala domkyrka. Pingstdagen är kyrkan födelsedag. Och det ska vi fira. Så är det också allmän flaggdag.

Denna pingstdag 2006 skulle ärkebiskop KG Hammar avsluta sin tid som den främste bland jämlikar (primus inter pares) i biskopskollekgiet för Svenska kyrkan. Det gjorde han med den äran och med god uppslutning av uppsalabor och några till. 1200 var där, skriver UNT:s nätupplaga

I sitt tacktal från biskoperna påminde biskop Caroline Krook om hur hon tillsammans med ärkebiskop KG Hammar på 1970-talet bildades förening Exodus. Biskop Krook påminde om föreningen poistiva progrmaförklaringar visioner, om visionen av en ny slags fromhet: en enkel, vardaglig, mjuk, biblisk och glad. Hon gav den avgående ärkebiskop tre ord att meditera över: fångenskapen, påskalammet, uppbrottet. Exodus.

Så stod KG Hammar vid en punkt där framtiden inte på samma sätt skulle ligga i hans händer. Likt en Moses hade han fört ut Svenska kyrkan ur den statliga fångenskapen och nu skulle andra ta vid och bygga vidare för framtiden.

KG Hammar såg möjligheten i det utsatta ämbete han valdes till och han han gjorde vet han fann rätt och riktigt. Så fick han också mycket gjort.

1977 skriver KG Hammar boken Gudsfolket där han gör sitt bibelteologiska studium över kyrkans identitet. Exodus-begreppet, uttåget finns mycket levande i denna innehållsrika bok. Då var han en ung docent. Det var innan han blev rektor för prästutbildningen i Lund, biskop i Lund och så 1997 blev ärkebiskop.

Intervjuad av SvT lyfter han fram skiljandet kyrka-stat som en stor sak under sin tid som ärkebiskop. Det gjorde han rätt i.