31 december 2006

+ 7 minuter

Yes! Efter Aktuelltsändningen kl 18 idag visade SvT "Solfilmen". Dagen har knaprat 7 minuter av natten den senaste veckan. En bekräftelse som någon att midvintersolståndet är passerat och att vi går mot ljusare tider.

Andra bloggar om: , , , ,

Hej herr minister!

Carl Bildt har varit frånvarande i bloggosfären hela hösten. Men så kommer det ett livstecken som Beta Alfa 2.0 tipsar om.

Andra bloggar om: , , ,

Testa Birgitta Dahl: Ja varför inte?

Helle Klein bloggade om Göran Perssons efterträdare härom dagen. Hon berättar att hon i Svt-panelen den 29 december lanserat Birgitta Dahl. På skoj.

Som jag uppfattar tar hon sit hugskott mer på allvar i bloggen. Och Brygubben hakar på. Varför inte?

Läs här >

Andra bloggar om: , ,

30 december 2006

Ja, det är trist med oförsonlighet

Nog finns det vissa tillfällen då det är meningslöst med dialog. Men inte skulle det behöva gälla för höstens och vinterns offentliga debatt om tro och vetande.

Dagens inlägg i Svenska Dagblad av Åke Wennman och Ted Harris är välkommet. Ambitionen är uppmuntrande.

Läs hela artiklen här >

Andra bloggar om: , , ,

25 december 2006

Studentförsamling i Uppsala först med gudstjänst som podradio?


Är studentförsamlingen Sankt Ansgar i Uppsala först i Svenska kyrkan med att sända gudstjänster med podradio?

Kanske är det så. Brygubben surfar vidare på nätet för att kolla om det är korrekt.


Apropå podradio. Brygubben rekommenderar Godpod med blivande präster Davud Fredin som senast sänt en episod i veckan under advent.

Andra bloggar om: , , ,

Carl Bildt jular i Rom och har möten i Vatikanen

Utrikesminister Carl Bildt har dagarna före jul haft möten med flera företrädare för Vatikanen. Situationen i Mellanöstern har varit ett ämne för samtal. Bildt deltog med sin fru Anna Maria Corazza Bildt i midnattsmässan i Peterskyrkan.

Vaticanradions svenska redaktion har en intervju med utrikesministern.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Påven och Svenska kyrkans ÄB talar för barnen


Svenska kyrkans ärkebiskop gör som påven - ställer barnen i centrum i jul.

Påven Benediktus predikade för barnens rätt, respekt och värdighet i midnattsmässan från Peterskyrkan i Rom.



Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd får plats för en debattartikel i dagens Aftonbladet

"En kristen tro handlar egentligen om relation och möten, som att möta Barnets blick. De erfarenheterna kan ge kraft till engagemang för ordningar och reda i en god värld."

Svenska kyrkan skulle vinna respekt genom att satsa mycket mer på barn och ungdomar. I varje församling, i Sverige och världen. Med ett genomgående barnperspektiv skulle mycket bli annorlunda och bättre.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Researcher om Svenska kyrkans PR-brister

På bloggen Researcher levererar Niclas Strandh återkommande intressanta poster. Aktuell är hans kommentar till en artikel om Svenska kyrkan på E24.

Brygubben har inget att invända mot Researchers initierade analys.

> Läs här

Det är Svenska kyrkans uppdrag att sprida julens evangelium om en gud som gör sig liten, som visar sin mänsklighet för att komma nära. Också i svenska medier.

De som åtagit sig uppdraget att vara Svenska kyrkans informatörer och pressektreterare har inget annat uppdrag. Inte generalsekreterare, biskopar och kyrkoherdar heller.

PR handlar om att vara proakiv. Att arbeta tålmodigt, konsekvent och uthålligt.

Borde inte den mediebilden av Svenska kyrkan juldagarna 2006 leda till en värdering av dyra riksstyrda reklamkampanjer som gör att pengarna används till att bygga från grunden framöver?

Andra bloggar om: , , , , ,

24 december 2006

En jul i frid och fred

Julens mysterium kommer människan till mötes. Det handlar inte i första hand om att vara sökare. Det handlar definitivt inte om prestation.

Det finns befrielse i att avstå från att sätta jaget i centrum och istället öppna sig för något som är större och helare än jag själv.

Att Gud som är större än ord och begripligheter väljer att komma varje människa till mötes som ett litet barn är ett mysterium.

Barnet i dig. Slut fred med det i jul. Visa barnet i varje människa du möter respekt.

Andra bloggar om: , ,

21 december 2006

Seriöst och samtida om teologi

Brygubben blir tipsad om webbplatsen re:tro vars idé är att bjuda till samtal om kyrka, mission och kultur. Folket bakom re:tro säger att de vill inspirera och utmana. Här ska finnas både har artiklar med hög kvalité och med ett praktiskt anslag.

re:tro har inspirerats Ekklesia Projekt, Emerging Church, Missional Church, Anabaptist Network och teologer som företräder postsekulär teologi.

Det återstår för Brygubben att bekanta sig med dessa fyra sajter.

re:tro har startats av Johanneskyrkan i Linköping, SALT (Skandinavisk Akademi för Ledarskap och Teologi), Bibelkursen på Liljeholmens folkhögskola och inmedit ab.

Andra bloggar om: , ,

20 december 2006

Vuxnas missar drabbar Svenska kyrkans unga

Svenska kyrkans barn- och ungdomsrörelse heter Svenska Kyrkans Unga. Kyrkans Tidning rapporterar på nätet att rörelsen förlorar stadsbidrag när antalet registrerade medlemmar minskar.

Skillnaderna mellan antalet medlemmar och antalet inrapporterade barn och ungdomar i Svenska kyrkans verksamhet beror till största del på att de som är anställda för att jobba med barn och ungdom glömmer eller struntar i att ansluta verksamheten de svarar för till Svenska Kyrkans Unga.

Det finns förstås bättre skäl än pengar att se till att barn och ungdomar i alla församlingar erbjuds delaktighet i Svenska kyrkans egen barn- och ungdomsrörelse. Men det är slöseri at inte anslutningen är till för alla unga.

Kyrkoråden som församlingarnas styrelser har förstås ett ansvar för att göra något åt saken. Med en anslutning till Svenska Kyrkans Unga får församlingen och kyrkan mer resurser till barn- och ungdomsarbete. Och genom att barnen och ungdomarna blir medlemmar i Svenska Kyrkans Unga så stärks deras relation till Svenska kyrkan. Deras medlemsskap är en framtidsfråga.

Anställda i Svenska kyrkan som vill sin församling väl och bryr sig om sitt jobb och arbetskamraternas arbetstillfällen bör tänka långsiktigt. Med fler medlemmar i Svenska Kyrkans Unga finns det hopp om framtiden.

Andra bloggar om: , ,

17 december 2006

Tänk på att din kommande chef kan läsa din blogg

Det är ett misstag att blogga om man inte är beredd att det publicerade kan hänga med en långt fram i tiden.

Att tänka på hur länge ett inlägg är tillgängligt för många är inget nytt råd. Med det är gott och gäller. Så hä'r skrev Jakob Nielsen förra hösten:

Forgetting That You Write for Your Future Boss

Whenever you post anything to the Internet -- whether on a weblog, in a discussion group, or even in an email -- think about how it will look to a hiring manager in ten years. Once stuff's out, it's archived, cached, and indexed in many services that you might never be aware of.

Years from now, someone might consider hiring you for a plum job and take the precaution of 'nooping you first. (Just taking a stab at what's next after Google. Rest assured: there will be some super-snooper service that'll dredge up anything about you that's ever been bitified.) What will they find in terms of naïvely puerile "analysis" or offendingly nasty flames published under your name?

Think twice before posting. If you don't want your future boss to read it, don't post.

Andra bloggar om: , ,

Loesje är tillbaka - det underlättar


Norrköpings Tidningar berättar att Loesje är tillbaka. I alla fall i Norrköping.

Brygubben skulle gärna ställa om till sommartid. Redan igår och redan förra veckan.

På torsdag är dagen som kortaste. Sen vänder det och ljuset kommer tillbaka. Det underlättar.

Andra bloggar om: ,

Kör som kör körsång

Här får ett japanskt bilmärke lite gratisreklam.

En elegant reklamfilm.

> Kör som kör körsång.

Andra bloggar om: , , ,

Ett annorlunda julkort



Svenska kyrkan i Örebro kommunicerar med kyrkomedlemmar och andra örebroare på flera sätt i jultid. Stora annonser i Nerikes Allehanda är ett sätt.

En serie idéannonser som ger en lite annorlunda kommentar till den kommersiella julen och som här - ett annorlunda julkort.

Se annonsen här >

Andra bloggar om: , , , ,

15 december 2006

Hotell stoppar porr

Hotellkedjan Best Western stoppar porrkanalerna. Det berättar tidningen Restauratörens webbupplaga. Det har deras stämma bestämt och vd Johan Kukacka tycker det är både etiskt och moraliskt försvarbart att hans hotell inte är en marknad för porrindustrin. Heder och Best Western och deras vd.

Lite kul är Johans efternamn. Hoppas det inte blir för mycket lustiga kommentarer. Brygubben kommer att tänka på Benny Ruus, som väl arit både förbundsordförande och vd för Motormännens helnykterhetsförbund.

#

Andra bloggar om: ,

Religion i reklam: Julspecial


Religion i reklam är oftare både roligare och bättre än reklam om religion. Stockholmsbaserade friluftsbutiken Playground har en skön variant på julkrubban i sin annonsering dessa dagar.

Åkestam Holst har gjort jobbet. Byråns webbplats är en blogg. Kul.

Andra bloggar om: , ,

14 december 2006

Var har leverpastejen tagit vägen


Brygubben äter inte köttprodukter från djur med fyra ben. Men ibland är det gott med en leverpastejmacka med inlagd gurka på toppen. Och då funkar pastej på kalkon bra. Och sådan har funnits i flera år i flera mataffärer. Men nu i höst har något hänt. Fågelpastejen är borta, så när som på små larviga tuber.

Varför är det så?

Ja, visst kan man laga sin egen pastej. Men kolla receptet.
Helt simpelt är det inte.

http://www.scan.se/img/sortiment/prod_bilder/6449_202.jpg

Nya bolagschefer före byte på statliga verken

Det meddelas att biträdande finansminister Mats Odell får uppdraget av sälja Vin & Sprit, fastighetsbolaget Vasakronan, aktierna i Teliasonera, börsägaren OMX, Nordea m.fl.

Kan det bli så att nya storägare i tidigare statligt kontrollerade bolag väljer att möblera om i toppen? Inte otroligt.

Så kanske sitter Amschefen Bo Bylund säkrare än Bengt Baron eller Anders Igel? Bara så där.

Hur det nu blir med den saken så lär i alla fall djurskyddaren Matz Hammarström få räkna sig som arbetssökande.

Andra bloggar om: , , ,


#

Radioåret 2007

Sveriges Radio - dominanten i den svenskspråkiga etern - har presenterat nya program för 2007.

Låter bra att Åke Pettersson blir kvar för att spegla mediebranschen. Att Vår grundade meningar ersätts av Publicerat ser på pappret ut mest som en namnändring. Om det blir mindre av granskning i Petterssons nya program, så framgår det att Petter Ljungren, tidigare bl.a. Kaliber och Front blir programledare i medieprogram nr 2. Ännu utan eget namn.

Välkommen Annika Lantz till P1.

Stefan Wärmelin och Staffan Schöier får göra nya Svenska Nöjen på fredagar kl 11. Men bara en halvtimme. På tog för kort.

Nya barn- och ungdomssatsningar i PR 3 låter bra. Och det tycks finnas en tänkt koppling till nätradion. Som lyser med sin frånvaro i beskrivningen av P1-utbudet. Vad tror SR-ledningen om oss P1-lyssnare? Att vi saknar dator och bredband, eller?

Li Skarin kommer Brygubben ihåg från gamla Transit. Ser fram emot att hon får göra livsåskådningsprogram. Och så bra att det blir i P3.

Att flytta gamla kära Naturmorgon till P4 gör väl inget. Brygubben kan ratta sig fram.

Men hur kommer lördagsförmiddagen se ut i P1 nästa år? Blir Konflikt kvar. Utan Cecilia Uddén är det inte längre detsamma. Och har alltid varit en halvtimme för långt.

Andra bloggar om: , ,

Public service kan betalas på flera sätt

Flera medier skriver idag (och några redan igår) om att den borgerliga regeringen kan samlas kring ett slopande av tv-licensen.

Att koppla en avgift till tv-mottagare för att finansiera en public service-tv och -radio kan knappast vara den enda tänkbara lösningen.

Brygubben undrar om det är tillåtet att vara för public service och mot tv-licens samtidigt. Vem bestämmer reglerna för debatten?

Andra bloggar om: , , ,

Välja med förtroende

I Svenska kyrkan har en nationell demokratiutredning arbetat under några år. Nu är den klar och tankar och förslag har kommit i tryck. Välja med förtroende, är titeln.

Flera viktiga frågor om demokratins status och framtid i Svenska kyrkan behandlas. En fråga är om de tre direktvalen till församling, stift och rikskyrka som infördes när Svenska kyrkan blev frikyrka ska vara kvar eller ersättas med ett annat system.

Det behövs en öppen diskussion för och emot direkta val till stifts- och riksnivå i kyrkan. När utredningen nu ska ut på remiss i hela kyrkan är det angeläget att både direkta och indirekta val beskrivs som demokratiska.

Men redan i Kyrkans Tidnings ledare blir rubriken: Lita på kyrkfolket - satsa på direkta val. Chefredaktören Dag Tuvelius är inte ensam om sitt sätt att argumentera. Ett antal mäktiga kyrkopolitiker i Svenska kyrkans ledning har gjort så i många år: Den som ifrågasätter de senaste årens nyordning är en odemokratisk bakåtsträvare. Den som argumenterar för samband mellan livet i kyrkan lokalt och i toppen skulle ha låga tankar om kyrkans medlemmar.
Hmm...

Utrednngen tillsattes 2003. Förslagen skulle kunna leda till ändringar i kyrkovalet 2009, med då krävs att kyrkomötet redan nästa höst bestämmer sig. Frågan är om det finns tid för ett en bred remiss före det.

Utredningen föreslår en 4 procentsspärr till kyrkomötet. Hade inte partisystemet härskat i Svenska kyrkan hade inte en spärr kommit på fråga. Som reservanten i utredningen Åke Blomqvist tror Brygbben att en ny spärr konserverar det nuvarande partisystemet och gynnar de etablerade kyrkopolitikerna.

Kyrkans Tidning Hela ledaren

Andra bloggar om: , , ,


#

12 december 2006

Fuglesang - en riktig hantverkare

Den där Fuglesang är allt en riktig hantverkare. Först kommer han iväg senare än bestämt från början. Väl framme tar han en rejäl paus. Och när han sen sätter igång är det ändå inte säkert att han hinner få jobbet klar förrän nästa höst.

Hela jobbet blir idiotdyrt. Bara reseräkningen...

Andra bloggar om: , ,

Du präst: Lyssna på din församling

Ett amerikanskt opinionsinstitut har mätt kunskapsnivån hos protestantiska präster och jämfört med deras församlingsbor. Ellison Research visar att församlingsmedlemmarna på 10 av 12 områden anser sig mer välinformerade.

Pastors vs. Churchgoers (percentage who feel very informed)

1. 36% vs. 29% on Politics (+7%)
2. 24% vs. 24% on Sports (no difference)
3. 20% vs. 43% on the Internet (-23%)
4. 19% vs. 31% on Television Programs (-12%)
5. 18% vs. 27% on Books (-9%)
6. 16% vs. 24% on Movies (-8%)
7. 12% vs. 20% on Radio and TV Talk Shows (-8%)
8. 11% vs. 28% on Music (-17%)
9. 11% vs. 17% on Magazines
10. 7% vs. 16% on Clothing and Fashion (-9%)
11. 5% vs. 16% on Video and Computer Games (-11%)
12. 4% vs. 10% on Celebrities (-6%)

Den genomsnittliga skillanden är 8 procentenheter. Vad ska man tro? Finns det skäl att anta att motsvarande skillnad mellan präst och församling finns i svenska kyrkor, eller inte?

Brygubben tror inte det. Inte minst kyrkoherdar har skäl att lyssna på sina församlingsbor. Församlingens omvärldsbevakning blir bättre när medlemmar involveras.

En allmänbildning i populärkulturens ämnen är en tillgång. Var och en kan inte hålla koll på allt. Men tillsammans kan man. När blir det vanligt med församlingar som har en stående omvärldsgrupp, med uppgift att ge ledning och styrelse underlag för beslut om strategi och planering?

Läs mer på Church Report

Läsmer på Church Relevance

Andra bloggar om: , , ,

09 december 2006

Författaröde

Lite intressant med den mytbildning som anses göra ett författarskap mer beundransvärt.

J K Rowling ska enligt traditionen levt så knapert som singelmamma att hon flytt den utkylda bostaden och suttit med lilla barnen i famnen på café dagen lång för att skriva sin första Harry Potter.

Ett färskt exempel är Augustpristagaren Susanna Alakosti som ska ha skrivit sitt verk Svinalängorna på bussen till och från jobbet. Och med pennan som busschauffören lånade ut. Någon annan tid för en dubbelarbetande socialaarbetare gives icke. Planeringstid för att få med sig en ordentlig anteckningsbok och pennskriv gives icke.

J K Rowling är en bildad akademiker som ägnade fem år av förberedelser och upprättade ett omfattande kartotek för att skapa sin bildningsroman om Harry Potter.

Andra bloggar om: , , , ,

Susanna Alakoski Söderlund är socionom och forskare i genusvetenskap. Hon har varit pressekreterare åt Gudrun Schyman.

07 december 2006

Jesus i ölskummet?



Det finns ett kyrkligt nätverk i England som gör kampanjer för kristen tro riktade till en ung publik. Annonskampanjer i jultid är en tradition. I år är det bilden av Jesus som kan läsas in i skummet på ett urdrucket ölglas

Churches Advertising Network CAN klädde julen 2003 klädde lilla Jesusbarnet i tomtedräkt och förra året (och 1999) var den jättekända röd-svarta bilden på Che Guevara omgjord till en Jesusbild.

Så länge det finns brist på intelligent kommunikation om de allra viktigaste ska insatser som de CAN gör uppmärksammas och uppmuntras. Och deras produktioner har den humor och lekfullhet som är så ovanlig, men verkligen något att önska sig.

Kampanjen kommenteras på bloggen Church Marketing Sucks

Andra bloggar om: , , ,

06 december 2006

Klart i Svenska kyrkan med välsignelseordning för partnerskap

Kyrkostyrelsen i Svenska kyrkan har haft sammanträde idag och bestämt om en välsignelseordning för partnerskap. En uppföljning av kyrkomtötets beslut för ett år sedan om att en sådan ordning skulle läggas till handboken för gudstjänster i Svenska kyrkan.

Här bjuder Brygubben på en genväg till pdf med hela ordningen. > Läs här

Andra bloggar om: ,

05 december 2006

Kolla din medlemsavgift i Svenska kyrkan

Idag går flera medier ut med uppgiften om medlemsavgiften i Svenska kyrkan. Den har i snitt ökat med 0,01 procent av den beskattningsbara inkomsten.

Men flera medier har missat att medlemsavgiften bestäms lokalt och att den skiftar en del mellan församlingarna.

Kolla här vad som gäller i den församling där du bor, eller din kompis/arbetskamrats/farmors församling. Medlemsavgiften heter i den kyrkliga regelboken Kyrkoordningen för kyrkoavgift. Fast det är en medlemsavgift och inte en skatt.

Andra bloggar om: ,

04 december 2006

Inte är han föredetting?

SR P4 Jönköping listar på sin webbplats kandidater till titeln årets smålänning. Mitt i listan står: Anders Weijryd, f.d biskop

Men inte är hand föredetting? Eller har Brygubben missat något? Tror inte det.

Men förre detta boende på Östrabo, kan jag gå med på. Inte mer.

Andra bloggar om:

Svenska kyrkan: Andelen utträden minskar

TT har gått ut med en release som flera dagstidningar använt idag, om hur många som i år sagt upp sitt medlemskap i Svenska kyrkan.

Tidningen Dagen har den rubrik som ger den tydligaste informationen: Färre går ur Svenska kyrkan.

Fler tidningar har en annan rubrik, t.ex. Norra Västerbotten: Svenska kyrkan fortsätter att tappa medlemmar.

Båda rubrikerna är sakligt rätt, men Dagens rubrik är bättre journalistik eftersom den visar på en förändring. Och det är god nyhetsvärdering.

Mindre än 1 % sa upp sitt medlemsskap i Svenska kyrkan i år och därmed kan en trend vara bruten.

77 av 100 svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan. Det är många det. Hur tar Svenska kyrkans styrelser och ledare ansvar för det? Lokalt i församlingarna, regionalt i stiften och nationellt?

Hur stor andel av ledare och chefer fokuserar på 77 % medlemmar? Hur stor andel fastnar vid den lilla grupp som går ur? Och vad gör det för skillnad?

Andra bloggar om: ,

01 december 2006

Lika som bär: Morgan Pålsson och Danny Concannon



Brygubben ser första nya avsnittet Hipp Hipp Jul på SvT 1 och lite senare samma kväll ett avsnitt av Vita Huset på SvT 2. Det slår mig att världreportern Morgan Pålsson och den journalisten Danny Concannon som dejtar C.J. Cregg är lika som bär. Varför?

Andra bloggar om: , , , , ,