31 augusti 2007

Lika som bär? Bilda och Konsumentkredit







Rätt lika inte sant?

Bilda är ett studieförbund.

Andra bloggar om: , , , ,

Vad är kultur?

Flickan fick frågan: Vad är kultur?

- Statyer i en park.

Vad är barnkultur?

- När man får klättra på statyerna, svarade flickan.

Brygubben hörde kommunalrådet i Göteborg, Jonas Ransgård, säga detta i SR Mitt i Musiken.

Andra bloggar om: , , ,

29 augusti 2007

Varför skulle det vara lätt med demokrati?

I Svenska Kyrkans veckotidning, Kyrkans Tidning är demokratibegreppet ett ämne på debattsidorna. Och en av debattörerna där, Christian Braw skriver nu med samma ämne i socialdemokratiska tidningen Broderskap.

Kyrkans Tidnings debatt på webben öppnar sig endast för prenumeranter.

Andra bloggar om: , ,

28 augusti 2007

Låt oss hoppas på en varm höst

ledarplats uppmärksammar dagstidningen Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund att senaste numret av tidskriften 00-tal har tro som tema och det var inte länge sedan tidningen Ordfront beskrev den kristna vänstern.

Förra helgen samlades Arbetsgruppen Kyrklig Förnyelse till Kyrkodagar och i bloggosfären finns flera kommentarer om att Livets Ords grundare och ledare Ulf Ekman medverkade. Här t.ex.

För närvarande saknas mittfåran av Svenska kyrkans företrädare i den dialog över tidigare så skarpa gränser mellan tro och otro, mellan olika kyrkliga traditioner. Så behöver det inte vara.

Läget är helt öppet för välkända profiler, väl förankrade i Svenska kyrkan att ta ett steg framåt och bli delaktiga i en dialog om tro som kan göra den här hösten varm och hoppfull.

För ett par år sedan antog kyrkostyrelsen - utsedd av kyrkomötet - en så kallad kommunikationsplattform. Här är ledorden, närvaro, öppenhet och hopp.

De händelser i samtiden som Elisabeth Sandlund behandlar i sin kommentar belyser ett faktum som ger svenskkyrkliga en riktig räckmacka in. Bli närvarande i samtalet, visa öppenhet även för det som inte är så lättuggat och hemtamt och bidra med hopp i mötet med människor som bryr som om tro och liv.

Varning för att använda Svenska kyrkans storlek som ett slagträ och andra härskartekniker. Tro inte att människor gillar den som tror sig ha monopol på den rätta tolkningen.

Tillägg kl 22:09: - Är det inte Gud som sitter där borta? - Men är inte han död? Nej, hon rör ju på sig! Göran Rosenberg i Dagens Nyheter

Andra bloggar om: , , , , , ,

27 augusti 2007

Litterär murvel?

Expressen har sålt Bondfilmer för en massa miljoner. Uppskattningsvis 200 miljoner i konsumentledet. För Medievärlden berättar marknadsdirektör Mats Löthén att nästa grej blir att slänga med en litterär klassiker.

- Det finns en stor publik som vill ha en fin och vacker serie med viktiga klassiker, och som uppskattar att få hjälp att välja, säger han.

Expressen ska haft bokidén sedan länge, men Bondfilmerna kom liksom emellan.

Tidningens kulturchef Per Svensson har tillsammans med Teresa Knochenhauer på Bonniers valt ut böckerna som ska slås in bladet.

Brygubben undrar nu om listan som följer är den kanon med sting som folket behöver.

  • August Strindberg Hemsöborna
  • Selma Lagerlöf Gösta Berlings saga
  • John Steinbeck Möss och människor
  • Hjalmar Söderberg Doktor Glas
  • Virginia Woolf Mrs Dalloway
  • Harry Martinson Nässlorna blomma
  • Jane Austen Stolthet och Fördom
  • Karin Boye Kallocain
  • William Golding Flugornas herre
  • Pär Lagerkvist Dvärgen
  • Thomas Mann Döden i Venedig
  • Hjalmar Bergman Markurells i Wadköping
  • Albert Camus Främlingen
  • Marguerite Duras Älskaren
  • Ernest Hemingway Den gamle och havet
  • Hermann Hesse Stäppvargen
  • Joseph Conrad Mörkrets hjärta
  • Carl Jonas Love Almqvist Det går an
  • Elsie Johansson Mosippan
  • Oscar Wilde Dorian Grays porträtt
  • Francoise Sagan Bonjour tristesse
  • Fjodor Dostojevskij Spelaren
  • Ivar Lo-Johansson Måna är död
  • Franz Kafka Förvandlingen
  • Hjalmar Söderberg Den allvarsamma leken
  • Harper Lee To kill a Mockingbird (Dödssynden)
  • John le Carré Spionen som kom in från kylan
  • Selma Lagerlöf Kejsaren från Portugallien
  • Evelyn Waugh En förlorad värld
  • D. H. Lawrence Lady Chatterleys älskare

Andra bloggar om: , , , , href="http://bloggar.se/om/bonniers" rel="tag">bonniers, href="http://bloggar.se/om/per svensson" rel="tag">per svensson, href="http://bloggar.se/om/klassiker" rel="tag">klassiker, , , , ,

Flaskvatten - dags att sätta punkt?

Förslaget är väckt om att sluta med flaskvatten i riksdagen. Dricksvatten från kran i karaff, gärna kylt och kolsyrat, är ett bättre alternativ än vatten på flaska.

I Dagens Nyheter står att läsa:

San Francisco i Kalifornien är först ut med det radikala beslutet att helt stoppa flaskvattnet på många arbetsplatser. Stadens borgmästare Gavin Newsom förbjöd den första juli i år alla myndigheter att köpa in flaskvatten. Törstiga anställda hänvisas i stället till kranen. I december utvidgas förbudet att gälla även större vattenkylare.

Samma sak kan ske i Sverige. Många beslutfattare har möjlighet att bli föregångare. Vem blir först ut?

SvD om trendigt miljöhot

Andra bloggar om: , , ,

25 augusti 2007

Balanserad rapportering om konflikten mellan TU och SJF

Det är noterbart hur balanserad rapporteringen om den pågående konflikten mellan Tidningsutgivarna och Journalistförbundet är. Båda parter får komma till tals i artikel på artikel. Tonen är trots dramatiken och eskaleringen sansad i texterna. Och i exemplariska faktarutor förklaras parternas ståndpunkter.

När konflikten väl är över så finns materialet samlat för nyttiga studier. Så välgörande det vore om medarbetare och ledning på tidningarna kunde sätta sig ned och analysera. För läsarnas skull borde rapporteringen från tidningsfolket interna konflikt bli mönsterbildande när de framöver ska bevaka och berätta om andras bråk.

Ledare i Corren
Sundsvalls Tidning
Upsala Nya Tidning
Gefle Dagblad

Andra bloggar om: , , , , , ,

Tvivel är inte trons motsats


En av Moder Teresas medarbetare var Brian Kolodiejchuk. Nu leder han arbetet på en helgonförklaring av henne. Det får betraktas som en tidsfråga innan påven förklarar henne som ett helgon. De tio år som gått sedan hon dog är ingen lång tid i sammanhanget.

Kolodiejchuk sammanställer dokument av olika slag som ska användas i processen. Här ingår brev av Moder Teresa. Några av dem ingår i en nyss utkommen bok med titeln Come be my litght.

I ett av sina brev skriver Moder Teresa.

... men för min del är tystnaden och tomheten stor...

Boken beskriver Time som en postum autobiografi där Moder Teresas texter ger inblick i hur en troende människa under lång tid upplever tystnad och tomhet, där leendet blir en mask.

Att det blir allmänt känt att en beundrad människa som under sin livstid offrade 40 år i ett arbete för fattiga och sjuka samtidigt kämpade med sin tro är gott. Det gör det tydligt att tvivel inte är trons motsats. Ett läkande budskap till många som dömer sig själva och andra för hårt.

Moder Teresa tog emot Nobels Fredspris 1979. Hon dog 87 år gammal 1997.

Tillägg den 28 augusti: Läsvärt om Moder Teresa på The Ignatius Press Blog

Tillägg den 29 augusti: Dagen uppmärksammar också Kolodiejchuks bok om Moder Teresa

Andra bloggar om: , , , , , ,

24 augusti 2007

Biskop Ytterberg stöder församlingens begravningsbyrå

Svenska Kyrkans biskop i Västerås stift har varit på visitation i Västanfors-Västervåla församling. Det hör till biskopars uppdrag att utöva tillsyn över det egna stiftets församlingar.

De gör ett bra jobb och jag har fullt förtroende för vad de sysslar med.

Så säger biskop Claes-Bertil till SR Västmanland och tillägger att även om han inte kan godkänna att fler församlingar startar begravningsbyrårer, så menar han att Svenska Kyrkans regler behöver ändras och nya lösningar sökas.

Det är främst de socialdemokratiska kyrkopolitikerna som uttalat stöd för Fonus begravningbyråer och motsatt sig att enskilda församlingar erbjuder alternativ. Det borde göra intryck när just en av de biskopar som anses stå socialdemokratin nära tar så klar ställning för en förnyelse av Svenska Kyrkan i denna del.

Givetvis ligger det ett stort värde i att församlingar inom Svenska Kyrkan prövar nya former för verksamhet och gör olika saker. Så kan Svenska Kyrkan bli mer hållbar och uthållig i en föränderlig värld.

Antagligen är det oroande för dem som föreställer sig att alla måste göra likadant: - Hur skulle det se ut om varje församling hade en egen begravningsbyrå? tänker de. Eller: - Hur skulle det se ut om alla församlingar hade ett eget äldreboende? Och så vidare.

Ett mer avspänt förhållningssätt och ett mer tillåtande klimat är vad Svenska Kyrkan behöver på alla nivåer. Variation ger en mer livsduglig kyrka än en likriktning (det ligger i ordet: lik-riktning).


Andra bloggar om: , , , , ,

Kvinnlig lärdom upptäckt i svenskt kloster

Svenska Kyrkan i Umeå har en webbtidning som heter Spira. Bra namn och bra tidning. Spira har pratat med Jonas Carlquist vid Umeå universitet. Han har tidigare fördjupat sig i helgonlegender och upptäckte då ett område som var helt outforskat – Vadstenasystrarnas medeltida texter.

Nunnorna i Vadstena tillhörde det kloster som grundades av heliga Birgitta i slutet av 1300-talet. I ett par hundra år följde nunnorna en rad texter med regler och bestämmelser om gudstjänster, bönestunder och arbete. Och dessa texter har Jonas Carlquist studerat. Flera av systrarna kunde läsa och skriva på latin, och de arbetade med översättningar.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Messing lämnar inte partiet - men riksdagen

Ulrika Messing ska hålla presskonferens om en halvtimme på partihögkvarteret på Sveavägen. Ett pressmeddelande har skickats ut från socialdemokraterna.

SvD refererar till Aftonbladet som skriver att Messing politiken av familjeskäl.

Ulrica Messing var en av Göran Perssons möjliga efterträdare som ledare för socialdemokraterna. Hon är ordförande i riksdagens tunga försvarsutskott.

Hon tillträdde sitt första ministeruppdrag för över tio år sedan och är en mycket erfaren politiker. När hon nu inte fick partiets förtroende att ta över efter Persson och sett hur svårt Mona Sahlin har haft att bedriva en kraftfull opposition är det inte konstigt att hon väljer att träda åt sidan. Antingen för att så småningom helt lämna politiken eller för att återkomma i ett senare skede.

Förlorar Mona Sahlin nästa val, ja då lär jobbet som socialdemokratisk partiordförande bli ledigt igen. Ulrica Messing är född 1968 och skulle 2010 vara 42 år ung.

Tillägg kl 11.12:

Expressens Anders Jonsson menar att Messing inte kan bli hemmafru med pension utan att bli en belastning för partiet och det politiska systemet. Men det är väl mer sannolikt att hon har nytt jobb på gång. Hans egen tidning skriver att Messing sagt att hon vill pröva något nytt.

Tillägg kl 12:34

SR Luncheko bandade presskonferensen och sänder ut. Det framgår att Messing är inställd på ett nytt jobb och att hon inte tänker bli pensionär.

"Mitt politiska engagemang och samhällsengagemang är lika starkt som när jag trädde in i partiet som 15-åring och ville förändra världen" sa Messing på presskonferensen.

För partiledaren Mona Sahlin gäller det nu att hitta en ersättare för Ulrica Messing som signalerar att partiledningen inte blir en mer sluten krets. Det vore förstås till nackdel om högkvarteret på Sveavägen blir en bunker befolkad av Sahlins allra närmaste.

Andra bloggar om: , , , , , ,

23 augusti 2007

Kyrkomötet - del 9: Papperslöseri med 150 miljooo.oooner valsedlar

Upsala Nya Tidning har tuggat sig igenom högen med motioner till årets kyrkomöte i Svenska Kyrkan. Man toppar med Per Ingvarssons motion om ett förenklat kyrkoval.

Kyrkomötesombudet och sverigedemokraten Eva Nyman är från Uppsala. Förra veckan möttes hon av klotter på sitt hus då hon kom hem från en resa. Dagens Nyheter berättade om händelsen.

Andra bloggar om: , , , ,

Frikyrkan - farväl

I Missionskyrkans tidning Sändaren står att läsa:

Nu använder faktiskt världens medier oftare begreppet frikyrklig än frireligiös. Men frikyrklig har blivit namnet på församlingar som Knutby och predikanter som Runar Sörgaard, för diverse - möjligen någonstans kristna - extrema trosuttryck och rörelser. Det är sammanhang som frikyrkobegreppets banérförare betackar sig för.

Samtidigt har vi själva avvecklat det frikyrkliga namnet på studieförbund, biståndsorgan och samarbetsråd. Och det på goda grunder. "Free church aid" var ett omöjligt namn i mottagarländerna och vi fick Diakonia.

Invandrarkyrkor anslöt sig till studieförbundet och vi fick Bilda. Traditionell inomfrikyrklig ekumenik gick upp i bredare samkristna gemenskaper med en från staten allt friare Svenska kyrkan, invandrarsamfund och Katolska kyrkan.

Intressant nog är det i dag mest Evangeliska Frikyrkan, EFK, som samlat fria rörelser och församlingar som tidigare varit skeptiska till frikyrkobegreppet, som aktivt framträder som "frikyrka".



Svenska Kyrkan är lika mycket en fri kyrka som Svenska Missionskyrkan eller Evangeliska Frikyrkan. Så bra att Sändaren pekar på betydelsen av att kalla saker och ting vid sitt rätta namn. Och rätten att välja sitt eget namn.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Språk - en ny tidning för oss som verbar

En ny tidning om ett outsinligt ämne. Det borde väl funka? Brygubben har idag skaffat sig en provprenumeration på nya tidningen Språk

Inga stora pengar och så en bok med gamla och nya citat på latin på köpet.

Birgitta Lindgren får frågan om varför vi verbar.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

21 augusti 2007

Vad är en kristen?

En kristen är döpt och bekänner att Jesus är Herre.

En kristen firar gudstjänst helst varje söndag, och gärna också på egen hand i form av till exempel morgon- och aftonbön, alltefter livets omständigheter bjuder.

En kristen försöker med Jesus som föredöme göra väl mot andra och leva ett rättfärdigt liv.

Ett kortfattat och inte alltför tillkrånglat svar, det var frågarens begäran. Och prästen skrev raderna ovan. Så föredömligt, så redigt och så befriat från tidsandan. Och samtidigt i högsta grad aktuellt och giltigt.

Frågan och svaret på Svenska Kyrkans webbplats.

Andra bloggar om: , , ,

Presskortets fördelar

Sveriges Radio P1 Medierna hade nyligen ett inslag om presskort. Visste du att man kan skaffa ett presskort utan att vara med i Journalistförbundet? För Brygubben var det en nyhet.

Britt-Marie Citron, journalist och lärare, sa i programmet att hon inte använder inte sitt presskort. Hon tyckte det kunde tas bort helt.

Hoppas att det inte är vanligt att journalister använder presskort för att slippa betala för saker som vanligt folk får pröjsa för. Hoppas att det inte heller är vanligt att journalister avstår från att identifiera sig för att de ska bli insläppta där de annars inte skulle komma in.

Mikael Gustafsson säljer presskort för 900 spänn. Utan att blinka.

Andra bloggar om: , , ,

Förklaringen till varför Helle Klein och Anders Gerdin inte gör sig av med Alex Schulman

Aftonbladet behöver alla intäkter man kan få. Veckans Affärer har räknat på av tramsbloggaren Alex Schulman drar in till tidningen: 28 750 000 kr

Närmare 29 mille är inte kattskit.

Aftonbladets gamla devis var väl - Aftonbladet behövs, om sanningen ska fram. Ska Alex Schulman ta ansvar för Aftonbladet? Nej, det kan man inte förvänta sig. Ska Anders Gerdin ta ansvar för Alex Schulman? Ja, det borde han.

Om sanningen ska fram borde Anders Gerdin nu gå ut och försvara en utsatt medarbetare. Om tramsbloggande à la Schulman är Aftonbladets melodi, då borde Helle Klein skriva det på ledarplats.

Man kan tycka att Brygubben gör det lätt för sig som i sällskap av andra lägger sig i Aftonbladets publicistiska idé och invänder mot innehållet i herr Schulmans blogg. Hans mamma tycker att många är taskiga mot hennes son. Det skriver hon på egen blogg.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Biskop Koskinen anmäld av präst

Prästen Gustav Antal anmäler Svenska kyrkans biskop i Visby stift Lennart Koskinen för brott mot tystnadsplikten. Han gör det efter att ha läst i Aftonbladet vad biskopen berättat om ett samtal med Ingmar Bergman.

Det framgår inte av artikeln i Södermanlands Nyheter vart anmälan skickats, men det bör väl vara till Svenska Kyrkans ansvarsnämnd för biskopar.

I ett så kallat biskopsbrev står om tystnadsplikten:

När den nya regeringsformen trädde i kraft den 1 januari 1975 var det inte längre möjligt att hävda tystnadsplikt för sådant som en präst fått veta under själavårdande samtal. Enligt regeringsformen måste tystnadsplikten vara reglerad i lag och lagtexten talade enbart om hemligt skriftermål, det vill säga bikt. Lagstiftningen kring prästens tystnadsplikt har sedan 1975 förändrats i ett par omgångar. Den har utvidgats till att gälla bikt och enskild själavård samt tydliggjorts till att gälla alla som är eller varit behöriga att utöva det prästerliga ämbetet i Svenska kyrkan. För biskoparna gäller med nödvändighet samma regelverk, då det för att bli vigd till biskop i Svenska kyrkan krävs att man är prästvigd.

Svenska Kyrkans Församlingsförbunds Per Westberg reder ut begreppen

Man kan inte utan reservationer utgå från att biskop Koskinen är rätt refererad i Aftonbladet. För det är väl ingen större skillnad på vad som skrivits här om Ingmar Bergman efter hans bortgång och det som står om kända människor i Hänt i veckan eller Hänt Extra.

Men i princip ska förstås biskopar, diakoner och präster vara mycket återhållsamma när de tala med journalister och närmar sig ämnen som berör enskilda personers förhållanden och vad de gjort och sagt.

Det är normalt att bli stimulerad av den uppmärksamhet som en annan människa ger mig i ett samtal. Att säga för mycket är en frestelse. Det kan gälla i ett forum på nätet, i en blogg, likaväl som i mötet med en journalist. I alla fallen blir det viktigt att påminna sig om att det inte är mellan två ögon (och fyra öron) det som sagts och skrivits kommer att stanna.

Som den tidigare ärkebiskopen sa: Jag litar på att det stannar mellan oss, men inte på att de ni säger det kan låta bli att föra det vidare.

Det är inte oartigt att vänligt och bestämt förklara för en journalist att man inte vill tala om vissa saker eller inte vill prata med dem om andra människor. Det är ingen skyldighet att svara på vilka frågor som helst.

Och tydliga gränser som skyddar den enskilde står inte i motsats till den öppenhet som ska prägla Svenska Kyrkan.

Det kommer säkert mer information om vilket syfte prästen har med sin anmälan mot biskopen. Och det kan hända att biskopen väljer att bemöta kritiken offentligt.

Uppdatering kl 13:05: Biskop Lennart Koskinen tillbakavisar kritiken och ger sin version av samtalet med Ingmar Bergman i Kyrkans Tidnings nätupplaga.

Kyrkans Tidning är Svenska Kyrkans veckotidning, på papper varje torsdag.

Andra bloggar om: , , , , , ,

20 augusti 2007

Brygubben hjälper Reinfeldt att synas


Det enkla syftet med denna postning är att hjälpa statsministern att synas i media. Bloggen är ett medium och med Brygubbens hjälp blir Freddan mer synlig.

Bilden är hämtad från regeringskansliets eget bildarkiv. Ingen bearbetning i photshop. Äkta vara, rakt igenom och från topp till tå.

Andra bloggar om: , , , ,

Kyrkomötet - del 8: Alla motionerna på nätet

Nu finns hela räckan motioner till årets kyrkomöte i Svenska Kyrkan på svenskakyrkan.se
Det är bra.

Från 1 till 91. Det börjar med uppvärmning (så passande!) och slutar med dop (lite sent?).

Fler motioner tar upp angelägna frågor. Några är roliga och en och annan väcker förundran.

Här är en av de mer intressanta. Två biskopar har skrivit ihop sig. Den handlar om att verkligheten och dagens behov inte tillgodoses av kyrkans egna regler. Vad ska ändras? Verkligheten eller reglerna.

I dag ser vi att de lokala gemenskaperna blir allt mer varierade och föränderliga. Församlingen som organisation har samtidigt växt i omfattning. Den utvecklingen drivs fram av större krav från samhällets sida. Ekonomi, personaladministration, fastighetsskötsel och många andra områden fordrar en professionell kompetens i tidigare oanad omfattning.

Detta väcker frågor om vad vi i dag kan mena med en församling. Den gamla modellen utgår från att gudstjänstgemenskap, bygd, organisation och pastoralt ansvar sammanfaller. Undantag har visserligen alltid funnits, men numera har undantagen blivit regel. Den traditionella modellens sammanlänkning av organisation, gemenskap och bygd har försvagats eller försvunnit.

Motionen har nummer 2007:49 och är skriven av biskop Caroline Krook i Stockholm och biskop Sven Thidevall i Växjö.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Slotts senap försvinnande god?


Detaljhandelns nyhetstidning Market berättar att den klassiska Slotts senap, tillverkad i Uppsala sedan 1919, kan vara påväg att försvinna. Multisen Unilever äger Slotts sedan länge och i september ska senapens öde avgöras, enligt Market.

Andra bloggar om: , , , , ,

19 augusti 2007

Skit i flaskvattnet

Det är nyttigt att dricka lagom mycket vatten. Och det duger mer än väl med kranvatten. SvD har en större artikel i söndagstidningen om hur miljöförstörande bryggerierna är med sitt flaskvatten.

Det är ingen nyhet, men artikeln underströk baksidan av allt detta onödiga pimplande av flaskvatten.

Glasflaskorna är värsta boven. Heder åt konferensanläggningar som väljer snygga karaffer eller tillbringare med gott kallt kranvatten. Sverige godaste vatten kommer ur kranarna i Lille Edet. Få ställen i landet har så dåligt vatten att man måste köpa dyrt vatten på flaska.

Uppdatering måndag 20 augusti: Detaljhandelns tidning Market skriver att flaskat vatten ger 1000 gånger mer koloxidutsläpp än kranvatten.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dyslesbisk styr upp i statistikträsket

Med all rätt är Dyslesbisk skarp i sin kritik mot DN och SvD som utan konsekvens och sans påstår att Sverigedemokraterna tagit sig närmare 4 procentspärren.

Brygubben har verkligen inget emot opionionsmätningar i sig, men medier som slappt använder statistik ska man inte tolerera.

Andra bloggar om: , , , , , ,

KK för 50 år sedan

Ett hett medieämne i veckan handlade om läkaren och politikern som varnade för KK. Redan för 50 år sedan var KK ett begrepp, om man ska tro en sörmländsk dagstidning.

Nu heter tidningen Katrineholms-kuriren, så KK kanske inte alltid betyder samma sak? Inte för 50 år sedan och inte idag heller.

Och mer förvirrat blir det för Brygubben när han googlar sig fram till en inbjudan från KK-stiftelsen till ett seminarium om ung kommunikation.

Andra bloggar om: , ,

AP och GP: Rowling lämnar Potter för kriminallitteraturen

J K Rowlings författande kollega Ian Rankin påstod på en litteraturfestival i Edinburgh att Harry Potter-mamman skriver på en kriminalroman i skotsk miljö. I alla fall om man ska tro GP. Rankin är själv redan etablerad i kriminlagenren med sin inspektör Rebus.

Rebus kan ses på TV4. Serien hade premiär där tidigare i denna månad.

Även Aftonbladet kör på kriminalspåret och anger AP som källa.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Systemets största utförsäljning

Styrelsen för statliga Systembolaget väntas besluta om utförsäljning av 100 fastigheter med butikslokaler. Det handlar om mycket pengar. Mer än 1 miljard kronor bör försäljningen inbringa.

Om Systembolaget

Andra bloggar om: , , , , , , ,

17 augusti 2007

Lika som bär? Ullenhag & Inde



Har de ett eller två ögonbryn var? Partisekreterare Erik och författande skådisen Jonas.



Andra bloggar om: , , ,

Bäst för skolan? Nils Holgersson och Jan Björklund

Jan Björklund är det bästa som hänt den svenska skolan sedan Nils Holgersson.

En oneliner av klass, men en innehållsmässigt är påståendet förstås trams. Vem är skaparen?

P J Anders Linder i SvT:s morgonsoffa fredag 17 augusti. En vaken kille som pratade i nattmössan denna morgon.

Kan det vara så att Linder hörde Björklund säga detta på Folkpartiets riksmöte i våras:

I många skolor i Israel möter barnen som sin första läsebok den hebreiska översättningen av "Nils Holgerssons underbara resa" av Selma Lagerglöf. Det var länge sedan som både Holgersson och Lagerlöf mönstrades ut ur den svenska skolans gemensamma kanon.


Och att det någonstans i knoppen på honom sedan skapades en koppling mellan en förkrympt olydig skåning och en västgöte från gamla köpingen Skene?

Därför skrev Selma Lagerlöf läseboken om Nils Holgersson. Läs här


Andra bloggar om: , , , , , ,

Visst får man hissa Jolly Roger

En man i Åtorp i Degerfors kommun gillade inte när grannen hissade en dödskalleflagga och hoppades få stöd i kommunhuset för att få bort flaggan.

Men det finns ingen längre om vad som kan hissas, bara en förordning om flaggdagar. Så det finns mycket annat än den svenska fanan man kan hissa i sin stång innan någon annan lag träder in och sätter stopp. Vad som regleras i lag är hur den svenska flaggan ska se ut.

Brygubben välkomnar kommentarer om flaggfakta och flaggbruk till denna postning.

Källa: NWT

Andra bloggar om: , , , , , ,

16 augusti 2007

Kyrkomötet - del 7: Lämplighetsprövning

Bloggande prästen Marta Axner är även ombud i Svenska Kyrkans kyrkomöte. Hon har med två andra socialdemokratiska ombud i kyrkomötet motionerat om det som kallas lämplighetsprövning av medlemmar i kyrkan som vill bli diakoner och präster.

Jag tror att en lösning skulle vara att lägga delar av lämplighetsprövningen på nationell nivå, men i motionen föreslår vi en utredning som inte tar någon lösning för självklar.

Så skriver Marta Axner i sin blogg, öppen för att det finns andra lösningar som kan åtgärda de brister i nuvarande system som hon och hennes medmotionärer tycker finns.

Klimatet i Svenska Kyrkan, inte minst bland högre beslutsfattare, gör det för lätt att hamna i centralistiska lösningar. Varför har det blivit så? Är det för att för få medlemmar tar aktivt ansvar för kyrkolivet i sin egen församling och sitt eget stift?

Marta Axner har skrivit fler motioner. En tillsammans med Anna Karin Hammar. Den handlar om Svenska Kyrkans miljöarbete.


marta axner, svenska kyrkan, kyrkomötet, präster, diakoner, kyrkan

Vuxenläsning för Svenska kyrkan

Nyligen höll Svenska Kyrkans Unga årsmöte och manifesterade den unga aktiva delen av Svenska Kyrkan.

Det hämmar kyrkolivet och Svenska Kyrkans framtid att Svenska Kyrkans Unga får ägna oproportionellt mycket tid och kraft åt att argumentera för det som borde vara en givet: Möjlighet för barn och ungdomar att samlas i en avdelning av Svenska Kyrkans Unga i sin egen församling och genom sitt medlemskap få del i en gemenskap och en delaktighet i demokratisk process trots att man är under 16 år.

Svenska Kyrkans Unga är en av flera barn- och ungdomsorganisationer i LSU, vars ordförande Hanna Hallin bloggar med den äran.

Här länkar Brygubben till ett inlägg Varför finns ungdomsorganisationer? som är en lämplig läsning för vuxna inom Svenska Kyrkan som ännu inte fattat vikten av att stödja Svenska Kyrkans Unga.

När unga väljer att gå samman med andra unga och forma våra egna organisationer på våra villkor tränar och utvecklar det oss på ett unikt sätt. Men framförallt ger det oss en plattform där vi kan uttala oss mot bakgrund av vår unika erfarenhet som unga idag, i de samhällsfrågor som vi brinner för i vår förening. Vi tar ansvar för samhällsutvecklingen, vi verkar själva för en förändring i vår vardag, för en meningsfull fritid. Utan att be om lov och utan att be om ursäkt! Det är rätt skönt ibland.

Hanna Hallin växt upp i Röda Korsets Ungdomsförbund. Hennes erfarenheter lär många unga inom Svenska Kyrkan känna igen sig i. Hennes analys är tillämplig på Svenska Kyrkan.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Tavelförsäljning skulle kunna ge miljoner till barn

Den lilla och fattiga svenskkyrkliga församlingen i Söderfors har haft ett par 1500-tals målningar deponerade hos Nationalmuseum i 130 år. Nu vill man sälja för att få loss pengar till kyrkans barnverksamhet, berättar Kyrkans Tidning.

Men styrelsen för Uppsala stift vill inte att försäljningen ska bli av. Om den avbryts då kan man ge ett ekonomiskt stöd istället.

"Svenska kyrkan som är så rik" brukar det heta. I Söderfors är verkligheten att ett porträtt av Martin Luther och ett annat av hans fru Katarina är det enda lösöre av värde man kan omvandla till pengar.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Min helg - Min häst

Camilla Läckberg ska ha bjussat Leif GW Persson på en prenumeration på tidningen Min Häst. Idag meddelas att Svenska Dagbladet förtjockar tidningen med bilagan Min Helg. Men det finns väl inget samband mellan titlarna.

Via researcher får Brygubben veta att Vassa Eggen tycker Svenskan valt ett kalkonnamn. Men inte finns det någon kalkon som heter Min Helg?

Uppdatering kl 16:21

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Norska änglar i mediedebatt

En debatt om änglar pågår i Norge. Biskopen i Agder Olav Skjevesland skriver i sitt inlägg:

Jo, jeg vil, med min bibel og erfaring, hevde at engler eksisterer. De er Guds skapninger og sendebud.

Tillägg kl 11:40

Det är väl den företagsamma prinsessan Märtha Louises kommande kurser för änglakontakt som gett bränsle åt debatten. Mer än biskop Skjevesland, kan man gissa.

SvD tidigare i sommar: Norsk prinsessa på ängalvift

Och om prinsessans "änglaskola" även i Dagen den 25 juli 2007.

Uppläxad av Jan Guillou berättar Expressen


Andra bloggar om: , , , ,

Neka grå panter att handla är dåligt affärsmannaskap

För SvD och E24 berättar Irene Helenius, 62 år ung, att hon nekats att handla mot faktura hos Dataprince just på grund av sin ålder.

Det är tydligen helt legalt att diskriminera på det här sättet. Det aktuella företaget är antagligen inte ensamma om att göra bort sig. Tyvärr.

Dataföretag med webbhandel finns det som tur är gott om. Så Irene kommer säkert att göra affärer på annat håll.

När allt fler köpstarka pensionärer använder datorer vore det närmast en god affärsidé att direkt vända sig till den här målgruppen med särskilda erbjudanden, attraktiva produkter och en god service och support.

Andra bloggar om: , , , , ,

15 augusti 2007

Spela online: Korrspelet

På Sveriges Radio finns Korrspelet där det gäller att placera ut radions korrespondenter rätt i vida världen. Länken finns i högerspalten.

Brygubben har haft glada radiodagar gång på gång den här sommaren när utlandskorrarna vikarierat för Lantz i P1. Nu är han inte den som ser en motsättning mellan det mer lättsamt spetsiga och aktualitetsprat. Det får gärna ges plats för båda i kommande tablåer.

Den som trodde att Brygubben jagar journalister har inte fattat galoppen. Men skitjournalistik får tåla invändningar och kritik. Att den är ett faktum bevisas av sin motsats. Som t.ex. av Cecilia Uddén in action.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Varning: Under 10 grader slår tennpesten till!

Svenska kyrkan kan spara energi. Med lite tätningslist och bättre planering sparas både pengar och miljö. Lördag 11 augusti hade Brygubben en postning om saken. Och den här veckan är det
Kyrkans Tidnings tur att berätta mer.

Om man sänker temeraturen i kyrkan till under 10 grader då kan tennpesten slå till. Det varnar de antikvariska experterna för. Vad tennpest är för hemsk sjukdom framgår inte av artikeln i Kyrkans Tidning. Det kanske är något i stil med tyfisen som Emils Krösamaja visste så mycket om:

Först blir di blåa, sen dör di!

Nej, på Wikipedia får man förklaringen.

När tennföremål förvaras i låga temperaturer kommer grå förhöjda partier att uppstå på ytan, man säger att föremålet drabbats av tennpest.

Metallen tenn är stabil ned till 13 grader celsius. Sen händer det grejer.... Som om det inte räckte med pesten. Gå till Wikipedia och läs om tennskrik.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Lika som bär? Gillberg och Jarl



Björn Jarl och Stefan Gillberg eller var det tvärtom?

Herr Gillberg tar metanolens hjälp för att nå börsen, berättar Ny Teknik. Och det har en massa filurer synpunkter på. Kolla bara räckan av kommentarer under artikeln.

Herr Jarl fick Sveriges Förenade Filmstudios pris i april 2007.

Andra bloggar om: , , , , ,

Religionsfrihet eller jakt på troende

Postningen uppdaterad och rättad den 16 augusti

Styrelsen för föreningen Humanisterna (tidigare Humanetiska förbundet) fortsätter att upprepa sin refräng. Idag i Expressen. Det tycks som att sturemarkarna kräver att religionsfrihet ska avskaffas i Sverige, om nu inte deras förening får samma status som trossamfund.

Det var inte alls en ny debattartikel, utan en gammal från Norges nationaldag den 17 maj i år som dök upp i Brygubbens nyhetssökare igår. Men vad man kan förstå av den debatt som pågått under sommaren så stämmer det i alla fall att sturemarkarna står fast vid sin åtgärdslista.

Ovetande om sturemarkarnas senaste debattinlägg skriver professor Madeleine Leijonhufvud i SvD: Etikfrågor viftas bort i jakten på religionen. Hon förundras och ler lite grann åt de som självsäkert går till storms mot tro som företeelse.

Professor Leijonhufvud hade alltså med största sannolikhet läst debattartikeln från 17 maj och mer därtill innan hon skrev i Svenskan.

Den läsare som nu anser att Brygubben är förbrukad uppmanas att läsa varudeklarationen i bloggens huvud. Den består sedan starten av en brasklapp som avser att täcka över varje exempel på omdömeslöshet, misstag och allmän förvirring.

Enligt Brygubben själv fyller den sin funktion. Även denna gång.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Regler som gör att man inte vill gå till jobbet

Shortcut hittar Brygubben världens värsta företagsregler. Det är Business Week som samlat på sig dessa värstingar.

Trist att det här är regler som finns på många arbetsplatser. Tur att det inte är lika illa överallt. Brygubben är sin egen chef - det underlättar en del.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Nätgull eller näthat

Internet är inte vår tids inferno, utan vårt nya församlingshem.

Citatet är sista meningen i Natalia Kazmierska text från Expressen och Kvällsposten den 14 augusti.

Metaforen, internet som ett församlingshem, kanske inte alla går igång på. Men den som har ansvar för ett församlingshem borde göra det. Läsa Kazmierska hela artikel och bilda sig en egen uppfattning.

Vad är ett församlingshem? För dig och för Natalia Kazmierska?

Hur skulle ditt församlingshem och din församlings webbplats upplevas och användas som en naturligt mötesplats för fler?

Har tidningen Dagen har genom att öppna för Twingly-kommentarer från bloggarna blivit ett församlingshem på nätet?

Brygubben håller med Kazmierska om att nätneorotikerna oftast har dålig koll på nätet.

Kyrkor och andra folkrörelser borde mindre använda webben som anslagstavlor och mer som församlingshem.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Tågtok kan ta ny linje på måndag

Måndag den 20 augusti startar en ny tågförbindelse. En förlängning av Kinnekulletåget från Lidköping till Örebro. Det blir dubbelturer fram och tillbaka varje vardag.

Redan på lördag körs ett premiärtåg.

07.55 avgång Lidköping 14.00 avgång Örebro C
09.00 avgång Mariestad 14.19 avgång Kumla
09.47 avgång Laxå 14.29 avgång Hallsberg
10.35 avgång Hallsberg 14.59 avgång Laxå
10.43 avgång Kumla 15.48 avgång Mariestad
11.00 (ca) ankomst Örebro C 16.25 ankomst Lidköping

Så det är bara att lösa biljett.

Operatör är Västtrafik

Andra bloggar om: , , , , , ,

14 augusti 2007

Kyrkomötet - del 6

Årets kyrkomöte i Svenska Kyrkan får ta upp förslaget att Svenska Kyrkan ska befrias från vigselrätten för att värna religionsfriheten.

Urban Gibson, tung kyrkopolitiker och normalt flitig motionär i kyrkomötet säger till tidningen Dagen:

- Genom att avstå från vigselrätten kan vi ta bort en tvistefråga inom kyrkan. Det blir mycket korrektare om alla gifter sig statligt, och så välsignar kyrkan dem de vill. Men ingen kyrka eller präst ska tvingas att välsigna om de inte vill.

Om Kyrkmötet

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Gör Viggo en Amelia?

Reklamskvallertidningen Resumés chefredaktör är föräldraledig på deltid. Då passar Dagens Media på att berätta om att domänen viggo.se är registrerad och tidningen lutar åt att Viggo Cavling ska starta en krogsajt.

Andra bloggar om: , , , ,

Han är 28 år och amerikan och gör som Moder Teresa säger.

- Jag är bara en ung kille från Tenesse som snubblat in i frågor om sanning och rättvisa.


Han som säger så heter Shane Claiborne och har bildat den kristna kommuniteten The Simple Way i Philadelphia, USA.

Den kristna dagstidningen Dagen intervjuar honom när han gästar Sverige och Frizonsfestivalen i Torp.

Sveriges Radios Människor och tro hade en intervju med Claiborne fredag 9 augusti.

Kyrkans Tidning mötte Shane Claborne på Arlanda när han skulle vidare till Frizonfestivalen.

Uppdatering 16 augusti Kyrkans Tidning skriver mer. Ett uppslag i papperstidningen om Claborne.

Se Shane Claiborne i aktion på YouTube. Predikan tar nästan en timme. Under de sista minuterna visar Shane Claiborne en film där en av Moder Teresas systrar är Jesus händer. Tar du dig inte igenom hela videon, så se i alla fall slutet.

Här kan du också se och höra Claiborne

Om The Simple Way Community på Wikipedia

En skön video där Claiborne medlemmarna i en anna grupp som kallar sig Psalters

Vi ska sluta klaga på de kyrkor vi tillhör och istället vara den kyrka vi vill vara, säger Shane Claiborne. Det är en klok synpunkt och en positiv inställning.

Claiborne berättar om vad den irakisk biskop sa till honom: "Ni i USA uppfann inte kristendomen, ni tämjde den." En påminnelse om något.

En bok av Shane Claiborne finns på svenska. Den oemotståndliga revolutionen : vägar till ett alternativt liv, förlaget Cordia

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

13 augusti 2007

Prästen: Kloster på kåken handlar inte om religion

Henry Olsson är intagen på Tidaholmsanstalten och redaktör för Kåkbladet. I en intervju i Sydsvenskan är han kritisk mot att folk från trossamfunden lättare än andra civila kan komma in på fängelserna. Och klosterliknande gemenskaper inom murarna, som på Kumlafängelset ger vissa fångar fördelar, enligt honom.

Prästen på Kumla heter Truls Bernhold. Tidningen Dagen referer Sydsvenskans artikel och citerar Truls Bernhold:

Om man ska säga det lite fult kan man säga att religion är till för dem som är rädda för helvetet, medan andlighet är till för dem som kommer från helvetet.

Redan för fem år sedan rapporterade SvD från Kumla. Och året efter skrev DN

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Mänsklig kedja på Åreskutan

Svenska kyrkan samlade upp emot 2 000 deltagare i ett internationellt möte med miljötema helgen som gick. På lördagen tog sig över 500 människor upp på Åreskutan och bildade en mänsklig kedja längs den trädgränsen. Under ledning av Härnösands stifts biskop Tony Guldbrandzén bad man för miljln. Deltagarna själva bloggade om manifestationen.


Kyrkoherden i Åre heter Richard Aspegren och inför Sveriges Radios mikrofon sammanfattar han mötet Världens Fest.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

12 augusti 2007

Politikerhot: Om omoralen i att tillåta sig vad som helst

Det omoraliskt och ett tecken på mycket dåligt omdöme när människor tillåter sig själva att med ord trackasera folkvalda och offentliga personer, till exempel de som företräder en myndighet (om så bara som socialarbetare eller parkeringsvakt).

Oskicket tycks bli vanligare, språket allt råare och metoderna allt mer utstuderade. Massmediernas dramaturgi bidrar starkt till att situationen för offentliga personer förvärras.

Visserligen finns det exempel på hur journalister genom sitt arbete bidrar till att ge människor röst som annars inte kommit till tals och får rätt när de annars skulle blivit orättvist behandlade. Men exemplen blir så många fler på hur delade meningar i sak blir till oförsonliga personmotsättningar när onyanserade historier groteskt förstoras i massmedia.

Mona Sahlin gjorde rätt som i sitt sommarprat läste upp ett par hotfulla brev som skickats till henne.

Svenska Dagbladet skriver om planer från regeringskansliet att ge politiker bättre stöd. Statssekreterare Christer Hallerbys tveksamhet mot särskild lagstiftning om hot mot politiker kan Brygubben förstå. Likhet inför lagen är viktigt.

Det är framför allt i det vardagliga mötet och samtalen människor mellan som det behövs en ny ton. Och ett nytt mod. Vem har rätt att ens vid kaffebordet på jobbet häva ur sig vad som helst om andra människor? Vi behöver fler modiga som säger ifrån till arbetskamrater, bekanta och släktingar.

Journalistik är aldrig objektiv, den har alltid ett ärende. Sund journalistik och sunda massmedier har en öppen agenda, ett tydligt ärende. Journalister har makt att bidra till stärka demokratin och visa på omoralen i att med ord hota andra människor i deras samhällstjänst.

Sydsvenskan skriver också om hot mot folkvalda idag. Av artikelns faktaruta framgår det att kvinnor och invandrare är de mest utsatta inom gruppen.

Enligt SÄPO är bloggar ett verktyg att hota med. Och det är ett riktigt konstaterande. Samtidigt kan bloggar användas för att bilda opinion för ett annat synsätt och ge motbilder. Motbilder också till massmediebilderna.

Före valet förra hösten skrev bloggaren Kyrkoordnaren Politiker är hjältar

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Födelsedag för Thommy Bergren

Han är en av de allra bästa svenska skådespelarna och en man med en beundransvärd integritet. Idag söndag 12 augusti fyller Thommy Berggren 70 år. Årsgammal med Dustin Hoffman. Här en intervju med födelsedagsbarnet i Sydsvenskan.

Stefan Jarls dokumentär Muraren om och med Thommy Berggren är mycket sevärd.

Thommy Bergren var sommarpratare i Sveriges Radip 1998. Programmet kan avlyssnas här.

Hur blir det med planerna på att filma Berggrens rosade dramatenuppsättning av Fröken Julie med Mikael Persbrandt, Maria Bonnevie och Ingela Olsson.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

11 augusti 2007

All religion är kultur

Visst är religion en kulturyttring. Chefen för etnografiska museet i Stockholm heter Anders Björklund och han ser inget konstigt i att öppna portarna och sina lokaler för buddhistiska ceremonier nu i helgen. Redan tidigare har han välkomnat riter utförda av indianer och aboriginer.

Ja visst, religion är både kultur och kult. Fler kulturknuttar borde ge uttryck för samma öppenhet mot religionsutövning som Anders Björklund. När tidningen Dagen frågar om man skulle kunna tänka sig nattvardsfirande på museet är han inte främmande för det heller.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Nunnor på Omberg i tio år

Nu kan mariadöttrarna i klostret på Omberg se tillbaka på de första tio goda åren. Kvinnorna här står i en mycket gammal tradition inom kristenheten, men deras kloster är en mycket modern skapelse. Arkitekten heter Rudi de Bruin.

Mariadöttrarna är en orden som grundades inom Svenska kyrkan och nu har förgreningar inom både den evangelisk lutherska kyrkan och den romersk katolska.

Ordens grundare Gunvor Norrman (1903-1985) blev Paulina Mariadotter. 1964 etablerade sig Mariadöttrarna i Vadstena och det var klostergemenskapen här som konverterade till den romersk katolska kyrkan 1988.

Mariadöttrarna i klostret i Enköping är kvar i Svenska kyrkan.

Andra bloggar om: , , , , ,

Uppsalafestival med helig musik

Inom kort invigs Uppsalas nya konserthus och i november arrangeras Sacred Music Festival här.

En festival av detta slag blir helt unik för såväl Uppsala som hela Norden. I Sverige finns en rad musikfestivaler med specifika teman, men ingen som ägnar sig helt åt andlig musik. Utanför Norden finns bara några få andliga musikfestivaler. Den mest etablerade är Fes Festival of World Sacred Music i Marocko som arrangeras i början av juni varje år. Uppsala Konsert & Kongress vill manifestera detta med en ny ekumenisk och internationell andlig musikfestival.

Magnus Bäckström
vd för Uppsala Konsert & Kongress

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Brosnan till Skathos för inspelning av Mama Mia

Inom kort intar det stora filmteamet för Mamma Mia den grekiska ön Skiathos för inspelning. Pierce Brosnan ska i rollen som Sam Carmichael komma med båt och landa i den gamla hamnen i Skiathos stad. Hamnen ska byggas om enkom för den scenen, berättar Skiathosbloggen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Svenska kyrkan kan göra mer för miljön

Nu samlas fler än tusen aktiva i Svenska kyrkan till ett internationellt möte i Åre. Och miljöfrågorna står i centrum.

Kyrkobyggnader drar energi och här behöver mycket åtgärdas för att inte Svenska kyrkan ska vara en miljöbov. Imorgon bildar deltagarna på Världens Fest en mänsklig kedja längs trädgränsen på Åreskutan och ber med biskopen Tony Guldbrandzen för miljön.

Svenska kyrkans miljövärn är ett nätverk inom kyrkan för opinionbildning om och stöd till arbete för hållbar utveckling.

Etik och energi är en verksamhet som stöds av många församlingar och flera stift i Svenska kyrkan.

När kyrkomötet samlas i september kommer energi- och miljöfrågorna upp i flera motioner.

Tillägg lördag kl 12:17 Världens fest har en egen blogg

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

10 augusti 2007

Rättvisare Örebro


Örebro kommun ansöker om att bli rättvisemärkt. Så bra. Gällbältets huvudstad kan bli en Fäir Trade City. Ujujuuj!

Malmö, Lund och Munkfors är förebilder.

Sveriges Radio rapporterar.

Andra bloggar om: , , , , ,

Lika som bär: Annie och Martha

Två tevekvinnor som är lika varandra, mer än bara till antalet: Annie Wegelius och Martha Stewart.



Andra bloggar om: , , ,

Låt inte tredje statsmakten stå oemotsagd

Google utvecklar en tjänst att addera till Google News som ska göra det möjligt för dig som blir omnämnd i på en massmediesajt att lämna dina kommentarer.

Så här är det tänkt att se ut

Massmedierna själva skulle kunna förekomma Google genom att själva erbjuda möjligheten direkt på sina sajter, tycker Brygubben.

Källa: Ny Teknik

Andra bloggar om: , , ,

Svenska kyrkan kollektivbloggar

Idag inleds Världens Fest i Åre. Arrangör är Svenska kyrkan och man samlar fler än 1000 deltagare från hela landet, plus internationella gäster.

Vid sidan av den officiella sajten finns en blogg med flera skribenter.

Det stämmer väl med Svenska kyrkans profil som öppen folkkyrka att använda kanaler som ger många människor röst utan filter.

På lördag spelar Marit Bergman och Hoven Droven på mötet.

Andra bloggar om: , , , , ,

09 augusti 2007

Nicklas "Google" Lundblad

Igår berättade IDG.se att en av Brygubbens favoriter hade fått ett nytt jobb: Nicklas Lundblad går från jobbet som stabschef på Stockholms E-handelskammare till befattningen som policychef på Google. Där kommer han säkert att göra nytta. Och inte kommer han stanna så länge att det skulle riskera växa mossa på honom.

Brygubben hoppas verkligen att Nicklas inte slukas av Google utan kan fortsätta som skribent i svenska medier. Han var med och startade den blåa tidningen Neo och är vd för den.

Nicklas Lundblad har åsikter om upphovsrätt och yttrandefrihet. Inte okontroversiella, men definitivt välgrundade. Detta sagt utan att Brygubben behöver hålla med om allt karln säger och skriver. Men som alltid är det betydligt mer intressant med folk som vet vad de snackar om även om de har fel, än med de helt i det blå säger vad de tror är rätt och som hoppas få medhåll om.

Ett bra exempel på att Nicklas Lundblad är en kille värld att hålla ögonen på är den här understreckaren i Svenska Dagbladet från 2005: Vad vi inte kan lära av Påsköns sammanbrott

Lyssna på Nicklas Lundblad i ett podradioprogram från Timbro.

Läs Nicklas Lundsblads Teknotopier

Andra bloggar om: , , , ,

Alex, Helle och en avsugning

Flera av papperstidningen Aftonbladets medarbetare bloggar också i Aftonbladets namn. En är Alex Schulman och en annan är Helle Klein.

Alex Schulman är en av tidningen nya, men därmed inte mindre kända ansikten utåt. I sin blogg "skojar" han till det och erbjuder den som kan gissa var han tagit sina semesterbilder en avsugning som hans egen fru ska stå för till den som gissar rätt.

Helle Klein är tidningens politiske chefredaktör, tjänstledig för att avsluta sin utbildning inför prästvigning i Svenska Kyrkan.

Det går i princip utmärkt att förena prästämbetet med arbetet som journalist. Men är Aftonbladet i praktiken en möjlig arbetsplats för en präst i Svenska kyrkan?

Tillägg de 16 augusti: En av Svenska Dagbladets kolumnister heter Anna Larsson. Hon kräver att Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin ger Alex Schulman sparken. Brygubben har inget att invända. Har Helle Klien det?


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Tidig kyrkobyggnad utgrävd vid Vänern

Nu i sommar har nya utgrävningar gjorts av lämningarna efter en kyrkobyggnad på Lurö i Vänern. Bengt Wadensjö som varit biskop i Svenska Kyrkan Karlstad stift är en drivande kraft bakom utgrävningarna.

Klosterruinen kallas platsen sedan länge i folkmun, men biskopen anser att det är fråga om en gårdskyrka.

Utgrävningarna av kyrkan påbörjades 1989 och man föreställer sig att den är byggd så tidigt som i mitten av 1100-talet. Men biskop Wadensjö säger till Sveriges Radio att han tror kyrkan kan vara mycket äldre, från 700-talet.

Kyrkans läge längs pilgrimsleden till Trondheim och den helige Olavs grav där gör att man kan anta att platsen haft betydelse under lång tid, även efter det att kyrkan kommit ur bruk.

En teori är att kyrkan byggts av munkar som senare flyttade till Varnhem för att bygga kloster och kyrka där. Om det fanns ett kloster på Lurö, då var det sannolikt cistercienserordens munkar som befolkade anläggningen. Samma orden som byggde kloster på order som Herrevad, Nydala, Alvastra, Roma och Örebro.

Uppdatering 11 aug I Värmlands folkblad kommer arkeologen Tony Axelsson till tals. Han säger att sommarens utgrävningar inte stöder teorin om ett kloster på Lurö. Säkerligen är det kvinnogravar man hittat vid kyrkan i år och det passar förstås inte ihop med ett munkkloster. De senaste rönen minskar inte kyrkans betydelse. En kyrka som verkar ha använts som smedja, berättar biskop Wadensjö.

Lurö förekommer i Jan Guillous bok om riddaren Arn, Vägen till Jerusalem.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Kyrkans seriösa ungdomar

Svenska Kyrkans Unga håller årsmöte i Umeå Luleå. Rörelsen samlar många gånger fler unga än t.ex. hårt mediebevakade SSU.

Svenska Kyrkans Unga är en seriös rörelse som representerar den unga delen av Svenska kyrkans liv idag och säger en hel del om framtiden.

En knepig fråga för den unga delen av Svenska kyrkan är att finnas arbetsformer som garanterar de ungas självbestämmande och demokratisk organisation på egna villkor. En 30-års gräns för medlemskap har sedan länge varit ett verktyg. Men inte helt utan bekymmer.

Årsmötet tog igår ställning till om församlingar med lokalavdelningar där även de över 30 år sitter i styrelser och på annat sätt representerar de unga och bestämmer över de medlemmar som Svenska Kyrkans Unga egentligen är till för.

Årsmötet bestämde att avvikelse från normalstadgarna ska vara möjligt. Och det var nog ett rimligt beslut. I en tid när energin behöver läggas på att samla fler barn och ungdomar och värna deras rätt i församlingarnas centrum behövs alla goda krafter. Även de som egentligen är för gamla. En formalistisk tillämpning av en regel som utgår från en god sak riskerar att slå i fel riktning.

Årsmötets beslut är en generös signal till "vuxenkyrkan" som nu har skäl att i både ord och handling bekräfta att man med kraft stöder Svenska Kyrkans Unga. På flera håll i landet och på alla nivåer i Svenska Kyrkan är det tyvärr si och så med tillgången till mogna och medvetna vuxna som fattar att Svenska Kyrkan inte fungerar väl idag eller har någon framtid utan att ge barn och ungdomar utrymme och delaktighet.

Svenska Kyrkans Unga borde ha rätt att utse representanter i de lokala kyrkoråden, i varje stiftsstyrelse och i kyrkostyrelsen.

Andra bloggar om: , ,

Reggae på Kungsängen

Idag startar Reggaefestivalen i Uppsala. Tusentals tältar söder om staden på Kungsängarna i närheten av festivalområdet på kanten av Fyrisån. Det är sjunde året som festivalen arrangeras och en av artisterna i år är den legendariske Bunny Wailer som grundade The Wailers tillsammans med Bob Marley och Peter Tosh. Festivalen är skandinaviens största i sitt slag och arrangörerna räknar med 30 000 besökare.

Ett problem för arrangörerna är att affischerna är så snygga att de stjäls nästan i samma stund de sätts upp.

- När vi satte upp affischer på reggaefestivalen Summer Jam i Tyskland kom det fram människor och bad oss att strunta i att sätta tejp i hörnorna och ge dem affischen direkt, eftersom de ändå skulle ta den så fort vi gick därifrån, berättar Yared Tekeste

Yngst av de medverkande är Theo Lindström alias Junior Natural.

Andra bloggar om: , , , , ,