29 maj 2008

Så här har jag inte sett en webbplats rör sig tidigare

En man på Kungliga slottet mejlade mig en länk som jag gärna sprider vidare. Nog har jag sett webbsidor höra sig, blippa och bloppa. Men det här var mycket roligare än det mesta man brukar se.

Bara det inte blir för mycket av det goda. Och blir det så, då får man ta till Add-Art som byter annonserna mot konstbilder.

Andra bloggar om: , , , , ,

Förbannade lögner lögner om ICA:s köttfärs

Förra året uppdagades hur illa ett antal ICA-handlare hanterade köttfärs i sina butiker. Det var förväntat att oegentligheterna skulle sänka försäljningen. En tid senare förmedlade flera medier att köttförsäljningen istället ökade. Hur kunde det bli så?

Peeter-Jan Kask har förklaringen. Hans bok Förbannade lögner handlar om hur siffror och statistik används med olika syften. Och boken har en egen webbplats där Kask fyller på med nya exempel.

Andra bloggar om: , , , , ,

Så blir reklam till konst

Den som använder webbläsaren Firefox kan med ett tilläggsprogram få se konstbilder där det annars skulle synas en annons på webbplatsen man besöker.

Hitta programmet här

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Nätet har gjort att ungdomar idag, mer än tidigare generationer, är vana vid och duktiga på att uttrycka sig offentligt. Men de har en annan syn på strukturen i en berättelse, berättar Katarina Graffman för IDGs Fredrik Wass. Själva budskapet måste komma snabbt och kopplingen till verkligheten är viktig. Just autenticitet är viktigt.

Ber man dem att berätta något så berättar de direkt på. Att tala böcker med dessa tonåringar kan vara lönlöst då det verkar som att böcker är en svårtillgänglig, om inte rent av tråkig, källa för många som växt upp i det journalistiska massmedieinformationssamhället.

Katarina Graffman är antropolog och använder antropologiska metoder för att ta reda på hur ungdomar tänker och handlar.

Den som är - vad Wass och fler med honom kallar - en immigrant i den digitala världen gör klokt i att skaffa sig unga vänner. Bara så går det att bli integrerad i det nya landet.

Mig tycks det mindre vara en åldersfråga och mer en statusfråga som skiljer oss vuxna ifråga om hur integrerade vid anstränger oss att bli. Jag tycker mig se att de som har mycket service i sitt jobb som chef, som lutar sig mot en lång akademisk utbildning mer än andra är benägna att avstå från att umgås med de som är födda in i det nya digitala landskapet. Men de tar en stor risk och kan hamna både vid sidan av och på efterkälken.

Graffman påpekar att de unga inte slutar att räkna med goda råd från mor och far, bara för att de tar den digitala världen för given. Men ska föräldrar verkligen leva upp till de ungas förväntningar då får de jobba aktivt på att tillägna sig det nya. Och samma gäller chefer, som bara kan fungera för sina medarbetare om de gör sig besväret att tillämpa nya sätt att kommunicera. Även om det kräver en egeninsats för den övning som ger färdighet.

Andra bloggar om: , , , ,

28 maj 2008

En schimpans vet mer om statistik än en svensk student

En av Brygubbens absoluta favoriter är professor Hans Rosling. I en intervju som allkristna tidningen Dagen publicerar konstaterar han att det finns ett stort mått av okunskap om världen utanför Sverige bland studenter och andra svenskar.

Han kan påstå att en schimpans har större kunskap om omvärlden än en svensk universitetsstudent. I alla fall efter att de svarat på Hans Roslings enkät om var i världen barnadödligheten är störst, och där det förutsätts att en schimpans åtminstone svarar rätt på hälften av frågorna.

Läs om Gapminder

Andra bloggar om: , , , , , ,

26 maj 2008

Brygubben går i Mac-tankar


Nästa dator kan bli en Mac. Senast det var dags för inköp fanns ingen modell i rätt viktklass, så det blev till att stanna kvar i PC-fållan. Men läget har förändrats med tiden.

Andra bloggar om: , , , , ,

24 maj 2008

Brygubbens schlagerval: Frankrike och Norge

Det var inte planerat, men så blev det: tv med årets upplaga av EBU:s sändning från Sagreb med musikstycken som tävlade mot varandra enligt en tradition som odlats i Europa sedan mitten av förra århundradet.

Brygubben fastnar för Frankrikes bidrag - mest för de håriga körtjejernas skull och Norge för att det var en låt som jag skulle kunna tänka mig att tralla på i bilen ett par gånger och för att damen som framförde bidraget såg ut som ett ärligt materialval.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Ungdomar alltmer interaktiva

Det var länge sedan ungas mediebruk ökade i tid, men nu har det hänt. Och ökningen förklaras av att de unga är alltmer interaktiva på nätet. Det här är en positiv och spännande utveckling.

Dagens Media berättar om Nordicoms senaste studie över svenskarnas mediebruk. 15-24-åringarnas använder nätet mer än det tittar på tv en vanlig kväll. Samma åldersgrupp en den som ökar tiden de använder för medier. Och det är första gången på många, många år som det händer.

Alla yngre och äldre än 15-24-åringarna behåller tiden för mediebruk på samma nivå som tidigare. Men så är de heller inte lika interaktiva. Årets Mediebarometer visar hur medievanorna följer med upp i åldrarna. 10 år med internet har satt sina outplånliga spår.

Pressmedddelande från Nordicom som pdf

Andra bloggar om: , , , , , ,

23 maj 2008

Otto en anka?

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg är fråvarande till den milda grad, påstår Medievärlden
och Juttan kommenterar.

Tänk om Otto inte finns alls. Han kanske är en tidninganka.

Andra bloggar om: , , ,

Oskarshamnsterroristen kunde varit jag

Jag är också en medelålders familjefar som lever för mitt arbete. Genomgående har medierna noga upplyst oss om att de två som hade sprängstoff på plastpåsen med grejer från badrummet är medelålders, födda 1955 och 1962 (eller 1964 enligt några).

Det händer att också jag bär en tandborste, en tandkrämstub och något som luktar gott i en burk med mig på jobbet. Det kunde varit jag som varit den misstänkte sabotören. Om det nu inte var för detta att jag aldrig varit i Oskarshamn och än mindre i varken O-Ettan eller O-tvåan.

Hur ser tankespåret ut på redaktionerna? Det ser ut att finnas en stereotyp för sabotören och terroristen: en man i 20-30-årsåldern utan fru och barn. Eller kom detta med ålder att lyftas för att det inte fanns så mycket mer att berätta? Utfyllnad, sa Bill. Brodera ut, sa Bull.

Hur ser stereotypen för en journalist ut? En Annika Bengtsson på Kvällspressen eller en Anders Pilhblad på krogen?

Är det här i så fall en nyhet: Seriös journalist i övre medelåldern talar ut. Jag rasade 15-kilo på querläger med Hells Angels på brittisk kloster-ö.

Andra bloggar om: , , , , ,

Fotboll kan vara en liten skitsport och inget att se

I söndags startade en fotbollsturnering i Pittsburgh, USA som kunde gå helt obemärkt förbi om inte Ny Teknik uppmärksammat det ingen kunde se med blotta ögat.

Fotbollsturneringen i nanoskala anordnas för andra året i rad av amerikanska Nist - National institute of standard and technology, berättar tidningen. Tre lag med nanorobotar gör upp på en fotbollsplan som har samma yta som ett ordinärt riskorn med en boll vars diameter är som ett mänskligt hårstrå.

Domaren behöver ett optiskt mikroskop för att hålla koll på spelarna. Det behöver även lagkaptenerna för att fjärrstyra sina små lirare, som är tillverkade med en teknik som kallas mems, mikroelektromekaniska system. Det rör sig om halvledarkretsar med minimala maskinerier som styrs av elektriska signaler eller magnetiska fält.

Så det är inte så att fotboll alltid är någon stor sport.

Läs mer

Andra bloggar om: , , , , , ,

Nytt pappersfack i papperskorgen?

Skogs- och träfackets styrelse har enhälligt avvisat att tillsammans med Pappers bilda ett nytt fackförbund. Jag läser nyheten i Dagens Arbete.

För andra fack har det gått bättre. Senast när Sif och HTF bildade Unionen.

Andra bloggar om: , , , ,
, , ,

Sociala överenskommelser är nätets och nätverkens räddning

I dagens Svenska Dagbladet skriver Nicklas Lundberg en understreckaredär man presenterar en bok av en forskare som heter Jonathan Zittrians. Bokens titel är The future of the Internet.
Zittrians belyser det negaiva med att begränsa kommunikation och begränsa spridning av dålig information med hjälp av teknisk kontroll och filter. Han förordar etik, moral och sociala överenskommelser. Hans mest belysande exempel för värdet av öppenhet och ömsesidighet är uppslagsverket Wikipedia. Här är användarna "wikipedians" som tillsammans arbetar hårt för den gemensamma egendomen.

Zittrian säger viktiga saker och Lundberg är hans tillfällige missionär på svenska. Också utanför den digitala kommunikation vill jag ansluta mig till Zittrians resonemang. Nätverken kan aldrig byggas med kontroll och polisingripanden. Det är en brist på moral och avsaknad av inre kompass som kompenseras med yttre kontroll. På webben likaväl som i arbetsliv och umgängesliv.

Risken finns, exemplen är flera, att en omoral på nätet smittar den analoga kommunikationen människor emellan. Vi blir lika asociala i tal som i skrift. Vi sårar varandra, vi väljer varje möjlighet att missförstå, vi svarar inte på tilltal (mejl) osv.

Livet på webben kan inte vara mindre moraliskt än det analoga livet. Den som har ett etiskt system att erbjuda kommer att bli efterfrågad. Den som gör sig av med sin etik är en förlorare.

Läs artikeln här.

Zittrians bok kan laddas ner här

Erik Stattin har redan i söndags kommenterar Zittrians nya bok. Tilläg fredag 23 maj kl 16:54 Nu har Erik Stattin också skrivit om Lundblads understreckare

Andra bloggar om: , , , , ,

22 maj 2008

Kultur i kyrkan är väl värt ett stöd

På bloggen Stillsam läser jag en bra kommentar till en intressant understreckare i Svenska Dagbladet från den 21 maj. Det handlar om musiken som samtidens gudstjänst.

Med anledning av artikeln påpekar den bloggande prästen Lars B Stenström med rätta att Svenska kyrkan är värd ett offentligt stöd till sitt rika musikliv. Så många fler än kyrkans medlemmar tar del av utbudet, så därför bör kulturpengarna från kommuner, landsting och stat också komma Svenska kyrkan till del. Mer än det som kommer via folkbildningen.

Andra bloggar om: , , , ,

21 maj 2008

Sluta gödsla. Pricka rätt

Jag har inget emot reklam i princip. Att sätta upp dekalen "Reklam nej tack" på brevlådan är inte aktuellt för mig.

Men visst skulle jag önska att direktreklamen var just mer direkt till mig.

Tidningen Market berättar att mobiltelefonsäljarna Aircall minskade pappersförbrukningen med hälften och ökade effekten med x15.

Andra bloggar om: , , , , ,

19 maj 2008

Den vänlige chefen klara du dig utan

Nu sägs det vara bevisat att det inte blir så mycket bättre på jobbet av en chef som gullar och gör sig till. Nej det är jobbpolarna det hela hänger på.

En forskande doktorand på Teknis i Shlm är faktiskt förvånad själv:

– Det faktum att dina personliga nätverk på arbetsplatsen är viktigare för prestationen än feedback från chefen är lite häpnadsväckande, säger Jens Hemphälä.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Pengar luktar inte. Men du gör det.

Forskning & Framsteg är en tidning som folkbildar. Har du fingrat på en peng och tyckt att det luktar metall? Sanningen är att det är du som luktar. Läs här hur det ligger till.

Andra bloggar om: , ,

15 maj 2008

Att missa en kafferast är som att dansa nykter: En dålig vana

Läs av kaffebordgemenskapen och fikarummets utseende och atmosfär, och du fångar i företaget du gästar på det hela taget.

Erbjuds du ett jobb, ta det inte med mindre än att du varit med på en fikarast.

Brygubben läser i tidningen Chef:

Att delta vid kafferasten är också nödvändigt för att få kunskap om det informella ledarskapet. De informella ledarna är de som inte har en chefsposition, men som ändå har ett stort inflytande över gruppen.


Andra bloggar om: , , , ,

13 maj 2008

Nu visar ICA att man vet mycket om öskgötarnas vanor

Den som handlar med ett ICA-kort lämnar många spår. Det har bara varit en tidsfråga innan det skulle bekräftas genom att ICA ger sina kunder personliga köperbjudanden som grundar sig på uppgifter om tidigare inköp.

Nu gör ICA försök i Östergötland med att ersätta samma kuponger till alla med don efter person.

Fördelarna för mig som kund överväger: Jag får erbjudanden om rabatt på varor jag antagligen är intresserad av. Och jag blir påmind om att ICA kan lägga ett pussel och få en rätt innehållsrik bild av mig utifrån mina köpvanor genom åren.

Att bli påmind om att korten jag betalar med lämnar spår är nyttigt. Köpbeteendet säger mycket om livsstil och levnadsvanor. Antalet tandborstar och tandkrämstuber inköpta i olika butiker säger något om antalet ställen jag sover på. Ingredienserna till mina favoriträtter blir uppenbara. Liksom mina fritidsintressen.

Är då inte riktade personliga erbjudanden något som inkräktar i den privata sfären? Nej, men att ICA samlar, sparar och behandlar de data jag bjuder dem på är det. Det är snarare inte mer än rätt att jag får ut något av vad jag gett ifrån mig.

Så kom igen ICA-Stig, träd fram ur min reklamteveruta och bli min personal shopper redan nu till helgen.

Mer om saken i Dagens Media

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

SVD är Sveriges mest intressanta dagstidning

Svenska Dagbladet är Sveriges mest intressanta dagstidning. Dagens Media berättar om planerna på att gifta samman redaktionerna för papper och nätet. Så rätt.

Att samma tidning plockat Linda Skugge från Expressen, en gång Nordens största tidning, bekräftar bara att SVD är heta.

SVD är den snyggast redigerade tidningen på svenska 2008.

Varje vecka är minst en Understreckare värd att riva ut och spara. Jo, jag vet att de finns på nätet.

Någon oro kan jag känna över att tabloidformatet frestar till en tabloidisering av journalistiken. Det har under våren funnits nyheter som fått för stort utrymme. Och ska jag nu gnälla på slutet, så är pappret i helgbilagorna onödigt tjockt. Man ska inte behöva ta i för att vika en tidning.

Andra bloggar om: , , , , , ,

11 maj 2008

Kläder som ger starka ben?

Minns du en gammal slogan från Arla? Mjölk ger starka ben.

Henrik Mattsson från Bloc Framtidsforskning är inte helt främmande för att Arla lierar sig med ett klädföretag för att utveckla sitt varumärke. Läs mer

Mattsson har tydligen varit engagerad av Arla en längre tid. I ett pressmeddelande från Arla i mars förra året säger han:

Urbant, inhouse, rekreation och techno är fyra starka trendriktningar. Med det menas att människor vill ha mer kvalitet och avkoppling i tillvaron. Samtidigt vill vi ha samma goda mat eller kaffe som vi kan få på caféet och restaurangen även hemma. Att vilja bli sin egen hemmabarista ligger därför i tiden. Att åstadkomma det själv, inhouse, tillsammans med de rätta prylarna, techno, är därför något vi kommer se mer av framöver.


Andra bloggar om: , , , , , ,

10 maj 2008

Ulf Lundell i nyöversättning : Jag har en öppen blomma bäst i landet, nära havet...

För att göra ett riktigt elakt test av Googles nya översättningstjänst matade Ny Teknik in första versen från "nationalsång" Öppna landskap av Ulf Lundell och översatte den först till hindi. Sedan från hindi till japanska, till engelska och åter till svenska.

Jag har en öppen blomma bäst i landet, nära havet, du vill bo, några månader om året, det glada själar. Jag var oftast upp i öppet land, där vindhastigheten. KARAMATSUHAIINZASUKAI attack och en stor låt. Det brinner din egen sprit, kryddar, johannesört, det är en glädje och dricka och hemgjord Vört sill. Jag har en öppen blomma bäst i landet, nära havet, du vill leva.




Andra bloggar om: , , , , ,

06 maj 2008

Gunnar Wetterberg

Första gången jag hörde talas om Gunnar Wetterberg var när en arg bonde planterat energiskog framför hans sommarstugeutsikt. Jag tror att jag strattade åt den stackars byråkraten. Inte särskilt medkännande.

Det var många år sedan. Sedan dess har jag aldrig skrattat åt Wetterberg. Bara blivit mer och mer imponerad. Vilken skärpt kille och hur väl han förvaltar sina gåvor.

Han ser längre än de flesta, både framåt och bakåt. Och han begriper att tolka det han ser. Han har redan pekat ut de problem som vankas för 90-talisterna när de blir vuxna. Historiker, ekonom, diplomat, samhällsdebattör... vilket kinderägg han är.

Nu är han aktuell med boken Efter 40-talisterna. Han är Veckans författare i SVT24.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Ulrika Knutsson läser Lars Norén

Läs Ulrika Knutssons krönika i Veckan Affärer över Lars Noréns feta bok.

Lars Norén har gett oss många ansikten. Som vi kan spegla oss förfärat i. Ett är den falska
blygsamheten. Ett annat är borgarskapets diskreta charm.

Gångna veckan har det debatterats i många medier om det lämpliga eller ej i att tevesända Englas begravning. Man skulle också kunna debattera det lämpliga i att Lars Norén har tillgång till medier och scener.

Andra bloggar om: , , , , ,

05 maj 2008

Varning på stan: Seglarskon klampar in

Modebloggaren på nya Industribolaget.STIL vinkar välkommen till en seglarsko med högt skaft. Svart eller (spy?)grön.

Brygubben är tveksam. Kan det avfärdas som ett ålderstecken?

Andra bloggar om: , , , , , ,

Nyheter kommer inte först i tryck

Det blir allt ovanligare att tryckta medier är först med nyheter. Så många andra kanaler hinner före. Men tryckta medier blir inte onödiga för det. Med tungan rätt i mun kan de journalisterna som så önskar hänga kvar i den del av medievärlden där det fortfarande handlar om att trycka ut döda djur och växter på söndermalda träd. Det finns en marknad för fördjupning och analys. Absolut.

På bloggen Media Relations hittar jag bra tips från journalister till oss som jobbar med PR.

You are not my friend, you are my resource. This is old news but it bears repeating. The best PR professionals are not the ones who make friends with the reporter, but those who act as a resource. Your Rolodex is meaningless. Your ability to provide compelling, accurate information is your calling card.

Andra bloggar om: , , , , ,

04 maj 2008

Alliansen språkvårdar

Fri invandring uppfattas ofta som inkompatibelt med en välfärdsstat. (...) vidta välfärdsreformer som ger stöd utan att samtidigt försvaga incitamenten till arbete.


Några kärnord i en säljande text från regeringskansliet. Inkompatibel, sa Bill. Incitament, sa Bull.

Andra bloggar om: , , ,

02 maj 2008

Om Englas tv-begravning: Niclas tycker inte som Niklas

Det är dåligt omdöme av SVT att sända begravningen av Engla. Jag är i gott sällskap när jag invänder mot att göra en gudstjänst till dett massmedialt event. Göran Rosenberg argumenterar väl, liksom Niclas Strandh på egna bloggen Deepedition. Han skriver att han ska kontakt med prästen som Niklas Lång som valt att inte stoppa SVT vid kyrkporten. Vilken han både kan och borde. Särskilt en företrädare för en kristen kyrka bör hålla distans till massmedier.

Heja Emanuel

Allkristna tidningen Dagen försedde sig med Elisabeth Sandlund, som var en riktigt god arbetskamrat och är en journalist med ärende och integritet. Som chefredaktör visar hon en omsorg om svensk kristenhet och svenskt kyrkoliv, samtidigt som hon ser till att den tidning hon leder är blir mer allkristen. Och hon stöder sina medarbetare.

En som utåt fått påtagligt stöd är Emanuel Karlsten. Inte så att han inte själv kan stå upp för det han själv skriver och för sina frågor. Men Sandlund visar att hon är en chef på sina medarbetares sida.

Emanuel har nu dragit på sig kritik från dem som tycker Dagen från förr var bättre.

Jag gillar Emaunuel och hans bloggande. Både på egen hand och nu på uppdrag av Dagen. Han får mig mer positiv till Dagen.

Andra bloggar om: , , ,

Psalmtoppen gör gott

Pensionerade professorn Stig Hadenius vill värna de svenska psalmerna. Hans anmälan mot SVT Psalmtoppen till Granskningsnämnden är i handling strider mot hans intentioner. Men det begriper han uppenbarligen. Och det är lite sorgligt.

Psalmer är sånger till för att sjungas. Hur de sjungs är mindre viktigt än att. Osjungna psalmer är döda. Och Psalmboken borde finnas i alla svenska hem. Det skulle göra gott.

Hadenius och Weibulls klassiker lärobok Massmedier har hängt med sedan jag utbildade mig i kommunikation i slutet på 1980-talet. Hadenius två senaste utspel om att hänga ut utpekade men inte dömda människor med namn och nuna i tryckta medier och påhoppet på Psalmtoppen kommer för lång tid att färga min läsning av Hadenius texter. Det är inte till hans fördel. Men till min.

Kyrkoordnaren har bloggat om både Psalmtoppen och Hadenius för många dagar sedan. Han skriver att han har lite invändningar. Nästan så att det är lite Stig-varning på honom.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Rätt att skoja med platsannonser

Tensta konsthall söker ny chef. Och historiken för verksamheten visar att uppdraget inte är någon lek. Platsannonsen skojar med alla de där orden som uppradade töms på sitt värde:

De obligatoriska orimliga önskemålen

Du ska vara visionär, modig, stark, karismatisk, tydlig, kreativ, flexibel, öppen, självständig, smart, kommunikativ, samarbetsvillig, lyhörd, helhetsseende, ansvarsfull, kvalitetsmedveten, nytänkande och vis.

Det är rätt att skoja med platsannonser. Det stora flertalet är dåliga. Väldigt många är onödiga.

Andra bloggar om: , , , , ,