29 juli 2009

Sankt Bruno - ett föredöme för Kyrkans Tidning

Heliga kvinnor och män igår och idag är föredömen som berikar den heliga allmänliga kyrkan som Svenska Kyrkan är en del av. Kyrkans Tidning är Svenska Kyrkans egen veckotidning. För tidningen skulle den Helige Bruno vara ett lämpligt föredöme. Apropå en bred bannerannons som toppat tidningens webbplats ett par veckor.

Bruno föddes någon gång på 1030-talet i staden Köln. Inte mycket är känt om hans uppväxt före det att han blir student i Reims. Färdigutbildad återvände han till sin hemstad en tid innan han blev föreståndaren för domkyrkans skola i Reims och senare 1075 kansler för hela Reims ärkestift. Men Bruno berördes illa av den osedlighet han mötte i sin tids Frankrike och drog sig undan i trakten av Grenoble i sydöstra Frankrike. Efter klippdalen Cartusia fick kartusianerna, den klosterorden han grundade.

En av hans elever valdes till påve med namnet Urban II. Denne påve kallade 1090 den helige Bruno till Vatikanen i Rom att vara en av hans närmaste rådgivare. Motvilligt verkade han där under flera år innan han fick påvens tillåtelse att dra längre söderut. Närmast i en ödemark i italienska Kalabrien grundade han ett nytt kloster och dog där den 6 oktober 1101. Det kalabriska projektet stöddes av den blivande normandiske hertig Roger av Sicilien. Han döpte 1097 dennes son som skulle bli kung Roger I av Sicilien.

Klostret är delvis och kan besökas, där det ligger intill den lilla bergstaden Serra San Bruno.

Bruno tackade nej till att bli ärkebiskop över Kalabrien. Sedan länge är han Kalabriens skyddshelgon. 1511 blev han ett kanoniserat helgon.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: