12 september 2008

Brygubben släpper loss i kulturen

Lördag 13 september är en högtidsdag för en kulturvarelse i Uppsala. Det är Kulturnatt. Hela dagen faktiskt. Ingen kulturskymning så långt ögat når.

Brygubben går en sväng till Helga Trefaldighets kyrka och lyssnar till Christina Jutterström och Mikael Mogren. Ska också vara med och ropa "tänt var det här" när den nya annorlunda fasadbelysningen på Uppsala Domkyrka tänds kl 20. Dessföre har jag planer på att kolla in gamla kartor på Stadsarkivet och en utställning Uppsala Ekeby-keramik i Universitetshuset.

En av de mer uppmärksammade programpunkterna på Kulturnatten i år är en bildvisning inne i Uppsala Domkyrka. Fotografen Elisabeth Ohlssons bildvisning på stor filmduk för 10 år sedan kommer tillbaka. Om det berättar domkyrkoförsamlingen på sin webbplats. Se människan är i svensk översättning temat för bildvisningen. Och det skulle kunna vara ett tema för hela Kulturnatten: Se människan - Ecce homo.

Inte många människor har tjänat på att myten om en fotoutställning inne i Uppsala Domkyrka. Elisabeth Ohlssons bilder har aldrig hängt där på kyrkväggarna. Sättet att visa bilderna gör skillnad. För som alltid är mediet budskapet. Mitt intryck är att de som arrangerar bildvisningen 2008 är mer förberedda och mer medvetna idag än de var för 10 år sedan.

Varför kunde inte filmduken - en ännu större - hängts på domkyrkans utsida? Så hade fler fått se bilderna och sidodebatten om heliga rum hade fått gå sin egen väg.

Hela programmet hos lokaltidningen UNT. Brygubben hade gärna länkat till kommunens webbplats, om nu inte presentationen där var så dålig.

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Sus--IE sa...

intressant förslag - att visa Ecce Homo på utsidan av kyrkan istället för insidan!

Anonym sa...

Då tappar man ju chockeffekten. Man spottar inte lika många kyrkbänksnötare i ansiktet. För det var väl det som var syftet?

li sa...

Anonym: Syftet var väl att se människan?