31 januari 2007

Det första ljusbäraren - nu ett självklart inslag


SR P4 Östergötland har intervjuat förre biskopen i Liundköping Martin Lönnebo. Han talar om ekumenik och delar berättelsen om hur den första ljusbäraren i Svenska kyrkan kom att ställas upp i Uppsala domkyrka 1968.

Länk till artikel och vidare till ljudfilen

Andra bloggar om: , , , ,

29 januari 2007

Skogsmulle, del 2

I en första postning om 50 års jubilerande Skogsmulle missade jag att det fanns en helt ny sajt med detta androgyna troll i friluftslivets tjänst. Och den 6 maj kommer en bilaga om Mulle med DN. Kolikok!

Andra bloggar om: , ,

På väg att bli präst

Atonbladets tjänstlediga politiske chefredaktör Helle Klien bloggar vidare från Aftonbladets domäner.

Sedan någon vecka bjuder hon på inblickar i den avslutande utbildningen för en blivande präst i Svenska kyrkan. Läsvärt, i allra högsta grad.

Helle Kleins blogg

Andra bloggar om: , , , ,

Flera kyrkoledare i regeringsprotest mot ny biståndspolitik

Den romerskkatolske biskopen Anders Arborelius leder den delegation med ärkebiskop Anders Wejryd från Svenska kyrkan, missionsföreståndare Göran Zettergren från Svenska Missionskyrkan och missionsföreståndare Karin Wiborn från Svenska Baptistsamfundet som idag möter biståndsminister Gunilla Carlsson (m).

Det är den samlade svenska kristenheten genom Sveriges Kristna Råd som proteserar mot den omsvängning i biståndspolitiken som den borgerliga regeringen gjort redan under de första 100 dagarna.

Vapenexport blev en av de mer uppmärksammade politiska frågorna förra veckan. Mest tack vare riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson som skrev på DN Debatt den 25 januari

Nu kommer kyrkoledarna invända mot den svenska vapenexporten och peka på hur den motsäger ett bistånd som också ska syfta till säkerhet och fred.

Sveriges Kristna Råd berättar själva här

Kyrkans Tidning - Svenska kyrkans veckotidning har nyheten på sin webbplats

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

28 januari 2007

Ta kort istället för att hjälpa

Hedvig Staff  Staaf om var en i publiken när golvet brast på Norrlandsoperan i Umeå. För DN berättar hon hur hon såg ungdomar ta bilder istället för att hjälpa de skadade.

Trist. Ja. Förvånande. Kanske inte.

När nyheten om olyckan spreds toppade både Aftonbladet och Expressen sina avskrifter från VF med uppmaningar till läsarna att skicka in bilder. Är det då inte medier som uppmanar människor till att bli åskådare när de borde göra en insats.

DN-artikeln

Andra bloggar om: , , ,

Oväntad DN-rubrik: Färre lämnar kyrkan

En positiv ingång till en nyhet om en av kyrkorna i Sverige i ett av de största medierna hör inte till det vanliga. Och så visar det sig handla om Svenska kyrkan dessutom.

Ingrid Andersson är informationschef vid det rikskyrkliga högkvarteret i Uppsala och hon uttalar sig i DN-artikeln.

Medlemssiffrorna för 2006 redovisas och jämförs med 2004 då det var fler som lämnade Svenska kyrkans netto än något annat år. 2005 och 2006 utträder folk fortfarande. Men inte alls lika många.

Ingrid Andersson får berätta om satsningar på Svenska kyrkans varumärke med namn och vapensköld i en ny visuell strategi och om en nysatsning på webben senare i år.

Artikeln slutar med att Ingrid Andersson säger:

- Frågan är inte vad vi ska kommunicera - utan hur vi ska göra det.

Kan det stämma? Att hon sagt så. Och att det verkligen är så att Svenska kyrkan ska säga samma sak 2007 som 1593?

Andra bloggar om: , , , , , ,


26 januari 2007

Kolikok på femtioårsdagen - igår


Skogsmulle har fyllt femti. Hurra.

Gösta Frohm hette en fritidsledare somhittade på trollet Skogsmulle med näverhatt. Och detta skedde under de snöfattiga vintrar i Syd- och Mellansverige på 1950-talet.

Det var usla säsonger för skidskolorna, berättar Göteborgs-Posten, och det behövdes någon som kunde locka ut barnen på andra friluftsaktiviteter. Den första Skogsmullegruppen bildades i Karlsborg 1957 och Mulle växte snabbt till en folkrörelse bland fem- och sexåringar - uppskattningsvis var fjärde svensk har varit Mullebarn.

Brygubben var med i Skogsmulle i slutet på 60-talet i en skog utanför Eskilstuna.

Andra bloggar om: , , , , ,

PO Olle Stenholm är död

Efter en längre tids sjukdom har Olle Stenholm avlidit. Han var Pressombudsman. SR Ekoredaktionen påminner om Stenholms legendariska intervju med Bert Karlsson när han ledde Ny Demokrati.

Andra bloggar om: , ,

Flera lediga chefsjobb på IOGT-NTO

Tidigare har det meddelats i media och i bloggar som denna att kommunikationschefen lämnar IOGT-NTO efter det som Aftonbladet med sin vanliga känsla för nyanser kallar porrattacken

Tidigare denna månad utannonserades tjänsten som IT-chef i samma organisation. T.ex. här hos Computer Sweden

Och jobbet som generalsekreterare kan också sökas. Här är annonsen i DN

Vilka är de tre nyktra vise män eller kvinnor som ska ta plats i ledningsgruppen hos IOGT-NTO framöver. Den som lever får se...

Ilona Sz Waldau i Uppsala bloggar om skälen till Åsa Hagelstedts avgång från posten som IOGT-NTO:s kommunikationschef. Hon ger Hagelstedt beröm för det nyktra arbetet och beklagar avgången. Ilona funderar på om det är farligt att blogga. Kommer fler att blogga anonymt? undrar hon.

Kyrkoordnaren har i flera postningar skrivit om bloggande kontra yrkesroll.

How to blog - and keep your job BBC News 20 juli 2006


Andra bloggar om: , , , ,

Kasse för 20 000 kr


Ina Zackari-Näär, seniorkonsult på JMW bloggar om att Louis Vuitton tagit fram en exakt kopia av den billiga, rutiga nylonkassen som finns i så många obrandade versioner världen över. För 20.000 kronor ger dig LV dig alltså möjligheten att se ut som en riktigt fattig bag lady. (Finns bregrepps baggubbe?)

Jag delar Inas begränsning över att missa poängen i tilltaget. Men jag kräver piratkopior av denna väska. Pronto. Det är ett ironiskt tilltag jag skulle begripa.

Brygubben är verkligen intresserad av att få hjälp med att förstå...

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

24 januari 2007

Ovanlig åtgärd: Församling river kyrkan

Hammarlövs församling i Lunds stift planerar att riva Maglarps kyrka som har stått oanvänd en längre tid.

Igår bestämde sig styrelsens för Lunds stift att betala rivningskostnaderna och det kan bli så att rivningen startar före sommaren.

Att riva en kyrka i Sverige hör verkligen inte till vanligheterna. Inte under 1900- eller 2000-talet i alla fall.

Wikipedia om Maglarps kyrka


Örja kyrka utanför Landskrona är en annan kyrka i Lunds stift som tagits ur bruk, men inget är bestämt om rivning. Kyrkans Tidning skrev om sista gudstjänsten i Öja 2005.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

En arbetslös bloggare

Dagens Media berättar att nu väljer Åsa Hagelstedt att lämna jobbet som kommunikationschef för det nyktra IOGT-NTO. Ingen företrädare för rörelsen vill ännu bekräfta Hagelstedts avgång. Men det låter väl som en rimlig avslutning på historien.

Kommunikationschefen unnade sig att privat blogga och posta ett mindre smickrande rykte om Lasse Berghagen. När saken blev stor i medierna gjorde hon sig en tid oanträffbar (enligt medierna) och när hon kom tillbaka blev budskapet att hon inte hade förtroende för massmedierna som bevakat affären.

Andra bloggar om: , , , , ,

Det var en gång: Våra nya makthavare anno 1994

Året var 1994 och Tidningen Z med chefredaktören Mattias Hansson listade morgondagens 101 makthavare.

Listan toppades av en viss Anders E Borg, 26 år. Sedan två år två steg bakom dåvarande statsminister Bildt. Makt är ett förlegat begrepp, sa Borg till Z. Den viktigaste framtidsfrågan var ökad tillväxt för att minska arbetslösheten.

Tvåa på listan Mats Lederhausen, 30, som hade blivit vd för svenska McDonlats året innan.

Trean var Jonas Gardell, 30 och fyra Jan Zachrisson, 32. Då nyhetschef på TV4. - Fakturera ochha kul, var hans framtidsförhoppning.

Jens Orback, 34 kvalade in på plats fem. Med bakgrund som talskrivare till Kjell-Olof Feldt presenterades han av Z som programledare för SvT-programmet Striptease. Ett samhällsprogram. Efter honom dyker Per T Ohlsson upp 34 år gammal och direkt efter honom ännu en tidningsman, Göran Greider, 34. "Den unga kulturvänsterns gigant från Vingåker." Ännu inte chefredaktör i Dalarna.

Andreas Berglund, 34 på plats åtta och och Lars-Henrik Fris Molin, 30 på plats nio och Henrik Schyffert, 25 på plats tio. Andreas hade gjort en snabb resa inom Microsoft och Lars-Erik stod bakom Ungdomsbarometern och högtadietidningen Next och gymnasietidningen Ultra.

Om makten i Sverige hade Schyffert ingen aning:

Citera något från Frankfurter Allgemeine och skriv att jag har sagt det. Rock on.


Första kvinnan först på 13:e plats. Och vem? Jo, Ann-Sofie "Soffan" Hermansson, 29. Hon hade slagt igenom på S-kongressen 1990 och kom från jobbet som truckförare på Volvo in i politiken. Då var hon krönikör i Aftonbladet.

På plats 15 Pernilla Klein, 28 som hittades i kretsen närmast minister Ann Wibble. Pernilla är kusin med Helle Klein, 27 på plats 27.

Näst efter Pernilla dök Anders Carlgren, 35 upp som vice ordförande i Centern.

Cecilia Stegö, 34 - utan Ciló - på plats 40 och en pinne före Per Gessle. Per Nuder, 31 år på plats 43. Göran Hägglund, 35 år på plats 66.

Nalin Baksi, 26 (nu Pekul) på plats 84. Mitt emellan Ylva Maria Thompson, 34 och Marcus Schenkenberg, 25.

Brygubben har sin lataste dag idag och hoppas att du som läser fyller på med kommentarer och länkar för att berätta mer. Var hittar vi filurerna ovan idag? Och hur har deras resa sett ut?

Beställ en siffra mellan 1 och 101 som saknas i uppräkningen ovan, så ska jag lägga till.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Den femte evangelisten får rätt - igen

Susanne Wigorts Yngvesson är lektor vid Teologiska högskolan i Stockholm. Idag skriver hon om religion och media och hänvisar till antologin Religion och medier. Några perspektiv (Studentlitteratur, 277 s) där religionssociologerna Mia Lövheim och Alf Linderman samt islamforskaren Göran Larsson samlat artiklar från olika svenska forskare.


Den femte evangelisten är - enligt mig - Marshall McLuhan. Hans tes att Mediet är budskapet är en framgångsrik tes, både inom medieforskning och teologi.


Susanne Wigorts Yngvesson disputerade 2006 i etik på en avhandling med titeln ”Den moraliska journalisten”


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Rak fråga - rakt svar

Prästen Jonas Lindberg gör ett jobb som "Fråga prästen" på Upsala Nya Tidnings webbplats www.unt.se Och han gör det bra.

Här är en rak fråga som får ett rakt svar.

I like it!

Andra bloggar om: , , , , ,

Efterspel: präster och svarta pengar i vita kuvert

Som förväntat följer flera lokala medier upp gårdagens Uppdrag Granskning av Svenska kyrkans prästers sidoinkomster.

Hallands Nyheter intervjuar stiftsadjunkten Maria Ottensten. Hon förstår att präster i hennes stift tar avstånd från att ta betalat. Man har jobbat med etiken här och vad som gäller finns nedskrivet. Pappret med den etiska koden hade redaktionen på SvT fått. Och samma papper för Stockholms stift.

Många fler tidningar skriver om den granat som hittats under en kyrka i Tierp. Ett TT-telegram rakt av är förstås enklare att publicera....

Prästen Marta Axner kommenterar Uppdrag Granskning i sin blogg

Nadja Yllner, reporter på Uppdrag granskning och den som gjort reportaget säger till Hallands Nyheter:

Första tanken var ju att prästerna var fula fiskar, men när man pratar med prästerna inser man att det sker på grund av att man inom Svenska kyrkan inte hittat någon form för hur prästerna ska göra när till exempel ett brudpar vill ha en speciell präst som ej tillhör församlingen.

Brygubben vill också peka på att huvudansvaret vilar på chefer och styrelser i kyrkan. Och det gjorde jag i en postning redan före programmet visades.

På sin egen webbplats har Uppdrag Granskning ett eget forum. När detta skriv finns här sex inlägg.

Tillägg kl 9:22 Svenska kyrkan har en intervju med biskop Caroline Krook och faktaruta med länkar på sin egen webbplats.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

23 januari 2007

Närvaro på bröllopssajterna

Det kostar inte mycket för Svenska kyrkan att be några medarbetare att vara närvarande på de vanligaste bröllopssjaterna. Där kunde de göra mycket gott, utan att det blir övermäktigt.

Många frågor skulle kunna besvaras. Flera missuppfattningar skulle kunna rättas till. Och lärdomar kan dras som ger stöd för utveckling av församlingslivet och kyrkans kommunikation.

Blivande brudpar skriver om val av kyrka, söker präst, undrar över musiken. Det ges rosor till präster och musiker, men det finns också ord av besvikelse på sajterna.

Du präst, kyrkomusiker, kyrkovaktmästare och kyrkorådsledamot. Ta och kolla in t.ex.

Andra bloggar om: , ,

SvT Rapport: En riktig och en låtsasbiskop

Det ser inte bra ut. Prästen Anders Elvin har satt på sig en biskopsfärgad skjorta och ett kors som förvillar när han låter sig intervjuas av SvT Uppdrag Granskning. Den riktige ärkebiskopen Anders Wejryd medverkar i samma klipp ur programmet som SvT Rapport visar en kvart innan hela programmet ska visas.

Redan 2001 skrev Kyrkans Tidning om Anders Elvin

Andra bloggar om: ,

Svenska kyrkans präster i Uppdrag Granskning

Ikväll handlar Uppdrag Granskning i SVT kl 20 om präster och biskopar i Svenska kyrkan som har konsultverksamhet och andra bisysslor. Svenska kyrkan informatörer har anledning att tro att redan Rapport kl 19.30 visar något ur programmet. Och programmet kan väcka mycket debatt och starka känslor. Risken finns att tittare reagerar med magen och låter en berättigad kritik mot en avart leda till att man går ur Svenska kyrkan. Sånt har hänt förr, tyvärr.

Ingen som är medlem i Svenska kyrkan ska betala för dop, konfirmation, vigsel eller begravning mer än en gång. Allt detta ingår i medlemsavgiften. Det vet alla präster och den lilla klick som utnyttjar sin ställning och drar nytta av att en del medlemmar inte har tagit till sig informationen förstör för många. För många bra präster, för sina församlingar och för kyrkans medlemmar.

Medlemsavgiften räcker förstås till mer. Inte minst räcker den till att betala prästerna schysta löner. Läs mer här på Svenska kyrkans webbplats

Paulus, den trettonde aposteln och en av kyrkans grundare var tältmakare. Han berättar om varför han har ett jobb vid sidan av kyrkoarbetet i sina brev. Det kan den präst som är osäker på hur hon eller han ska förhålla sig ta och läsa.

När en präst vigs till sitt ämbete och sin tjänst i Svenska kyrkan ska hon eller han säga ja till detta:

Kyrkan är Guds folk, Kristi kropp,
ett tempel av levande stenar, där Kristus är hörnstenen.
I detta Guds folk, där vi alla genom dopet är kallade
att föra ut evangelium i hela världen, har prästen ett särskilt uppdrag.

En präst skall predika Guds ord och förvalta sakramenten,
leda församlingens bön och tillbedjan i gudstjänsten,
undervisa och utöva själavård och så vara en herde för Guds hjord.

En präst skall i sitt ämbete leva som Kristi tjänare,
öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till
Gud och hela skapelsen.

Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk
vad det behöver för att renas och mogna i tron,
så att Guds kärlek blir synlig i världen.

Åt er skall nu anförtros uppdraget att vara präst.
Möt era medmänniskor med varsamhet och aktning.
Sök Guds viljas väg tillsammans med dem
och sträva efter att låta tro, lära och liv bli ett.

Alla som är präster i Svenska kyrkan är inte anställda i Svenska kyrkan. Andelen som har annat jobb tycks öka. Och liksom arbetslivet förändras i allmänhet bör också arbetsförhållandena i Svenska kyrkan ändras. Därför kan inte gamla ordningar behållas utan att det prövas och gamla regler kan mycket väl visa sig oanvändbara eller otillräckliga.

Lika lite som en del präster i gamla tider var uppbundna av dåtidens mäktiga - adel och jordägare - är det lämpligt att präster idag ger upp sin frihet gentemot storföretag och institutioner andra än kyrkan.

Med en progressiv syn på uppbyggnaden av Svenska kyrkan skulle präster slippa egna bolag och kunna verka i många nya sammanhang och på nya sätt, fortfarande på kyrkans uppdrag och med kyrkan som arbetsgivare. De som förhindrat en förnyelse av Svenska kyrkans organisation har stor del i att de problem som Uppdrag granskning kommer att uppmärksamma har uppkommit. Problemet är kyrkopolitiskt till mycket stor del.

Givetvis kan inte teveprogrammet förväntas se till helheten och än mindre peka på några lösningar. Det är de kyrkliga ledarnas och styrelsernas ansvar. Programmet kan i bästa fall bli en påminnelse om nödvändigheten av mod att pröva nya arbetsformer, att bli tydligare i överenskommelser mellan medarbetare och arbetsgivare och att skapa stimulerande och utvecklande jobb i kyrkan som lockar de bästa medarbetarna.

Tillägg kl 13:49

Svt Östnytt skriver om biskop Lennart Koskinens extrainkomster
Nättidningen gotlandska.se har också en artikel om biskop Koskinen kopplad till kvällens program Uppdrag Granskning.



Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,


22 januari 2007

Norsk biskopskandidat: Låt kyrkan lämna ifrån sig kyrkogårdsförvaltning

Norska kyrkan söker biskop till stiftet i Hamar. Per-Otto Gullaksen ska vara en av favoritkandidaterna. Han vill inte att Norska kyrkan ska bli mindre statlig, men inte fri som den Svenska kyrkan. Kyrkogårdsförvaltningen vill han ska bli en kommunal angelägenhet.

Andra bloggar om: , ,

Brygubben städar bland kommentarerna

Det har inte hänt tidigare, men idag har det hänt två gånger. Brygubben har haft skäl att ta bort kommentarer till poster i den här bloggen.

Jag kommer att hålla öppet för snabba och omodererade kommentarer så långe det går. Även om det innebär att jag i efterhand läser och raderar det som jag tycker inte håller nivån.

Till ett vårdat språk hör att inte använda svärord. Så räkna med att jag raderar inlägg med ovårdat språk.

Nedsättande beskrivningar eller omdömen om personer är inte heller ok i min blogg. Beröm och positiva omdömen är i sin ordning. Och de positiva omdömena om personer eller åsikter kan till och med vara överord ;-)

Testa mig: Kan du komma runt mina regler genom att i kommentaren länka till din egen blogg eller sajt där du svär och skriver nedsättande om folk och få?

Andra bloggar om: , , , ,

Uppdrag granskning: Prästernas svarta löner

Svarta löner är dåligt. Och präster i Svenska kyrkan kan förstås inte undantas.

SvT Uppdrag granskning annonserar att man imorgon tisdag kommer att visa hur präster tar emot svarta pengar och om präster med egna bolag vid sidan av kyrkotjänsten. Brygubben kan tänka sig att även biskopar med sidoverksamheter kommer att dyka upp i programmet.

Svenska kyrkans medlemmar har rätt att "ta med sig" pengar mellan församlingar för att betala dop, konfirmation, vigsel och begravning. För det finns en clearing mellan församlingarna inom Svenska kyrkan.

Den präst som gör ett prästjobb i en församling där man inte är anställd ska i förväg kontakta kyrkoherden i församlingen. Hon eller han har som församlingens chef tillsynsansvar och ska godkänna vilka präster som döper, viger och begraver inom församlingens gränser i församlingens kyrkor.

Brygubben får anledning att återkomma med en postning efter programmet i morgon kväll.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

19 januari 2007

Det samlade näringslivets namn och plats

Nytillträdda kommunikationschefen Tove Lifvendahl på Svenskt Näringsliv bloggar privat. Två färska postningar av henne handlar direkt om hennes centrala arbetsuppgifter. Varumärke och "positionering".

Hon noterar hur en professor i en debatt om arbetsrätt i SR P1 talar om SAF och hur en demonstration går till fel adress för att säga sitt.

Kommunikativ utmaning 1: Vad heter vi?
Kommunikativ utmaning 2: Var finns vi?

Det är generöst av Tove Lifvendahl delar med sig av problem på jobbet. Hoppas att hon får den bästa respons på det och att inga tjyvnyp gör att hon tystnar.

Andra bloggar om: , , , , , href="http://bloggar.se/om/tove+lifvendahl" rel="tag">tove lifvendahl, ,

18 januari 2007

Slut på en IT-epok

Det har varit en 26-årig tidsresa inom informationsteknik och kommunikation. När vi startade projektet 1980-81 fanns knappt mobiltelefon eller internet och IBM lanserade sin första pc samma år som vi kom ut med första rapporten, säger ekonomiprofessorn Bertil Thorngren.

Tankesmedjan Teldok med sina många läsvärda rapporter stänger nu butiken. Det rapporterar Ny Teknik på sin webbplats idag. Det var en tråkig nyhet, tänker jag först. Men så slår det mig att det kanske är ett tecken på IT-mognad, på ett annat sätt än genom bubblan som sprack.

En gång finansierades Teldok av Telia. Men det tog slut för fyra år sedan. Hmm.

Utgången i artikeln berättar att webbplatsen www.teldok.org kommer att finnas kvar. Gott så

Andra bloggar om: , , , ,

Delade meningar i Svenska kyrkan om skolrelationer

Förra veckans debattartikel av biskop Ragnar Persenius i Dagens Nyheter har följts av många kommentarer. I massmedia kommer rösterna från många håll.

Och inom Svenska kyrkan förs samtal. Kyrkoarbetare i församlingarna, de förtroendevalda i församlingarnas styrelser, aktiva medlemmar som möts i grupper och på gudstjänster talar med varandra. En hade hellre önskat biskopens uttalade stöd för sitt utåtriktade arbete i kontakt med barn och ungdomar i skolans värld. Andra är upplivade av biskopens tuffa attityd och gillar att tydliga och klara besked utan flackande blickar.

Idag kommer veckans nummer av Kyrkans Tidning som är Svenska kyrkans veckotidning. Chefredaktören Dag Tuvelius skriver en ledare som i långa stycken är ett referat av biskopens DN-artikel. Så blir det när inte kyrkans tidning inte upplevs som förstahandsvalet för biskopen. Då får chefredaktör Tuvelius en vecka sida göra ett referat.

Hans ledare rymmer också en positionering. Det som sägs här skulle passa bra för chefen på Sveriges Radios livsåskådningsredaktion eller SvT:s motsvarighet att säga utifrån ett public service uppdrag. Dag Tuvelius har haft båda jobben i följd innan han kom till Kyrkans Tidning.

På debattsidan ger Kyrkans Tidning plats för två artiklar som diskuterar Ragnar Persenius åsikter om kyrka-skola.

* Ragnar Persenius går Sturmarks ärenden
* Ragnar Persenius marginaliserar kyrkan

Biskop Ragnar Persenius inleder sin debattartikel med orden:

I skydd av en förlägen tystnad från Svenska kyrkan har en debatt förts om skolavslutningarna ska hållas i kyrkorna och med kyrklig medverkan.


Meningen belyser en problematik som är vidare än ämnet skolavslutningar. Genom att låta mediebilden bli verklighetsbilden finns risken att bli förledd och förlora proportionerna.

Det var bestämt så att medierna gav en bild av ett utbrett motstånd mot skolavslutningar. Men reaktionerna på debattartikeln i DN visar att det inte var de många kyrkoarbetarnas lokala erfarenhet. Inte heller särskilt många skolledares erfarenhet.

Jag har i en tidigare postning här i Brygubbens blogg rekommenderat ett samtal i kyrkan och mellan kyrkans medarbetare. Och det före enskilda utspel i massmedier.

Att många människor i Svenska kyrkan tagit frågan om hur skolavslutningar kan ordnas med respekt för alla berörda på största allvar under långtid är känt. Även biskoparna har talat om saken. Flera gånger under flera år.

I protokollet från biskopsmötet i mars 2006 står det:

25§ Skolan

Skolavslutning i kyrka


Vid Biskopsmötet i september 2005 behandlades en korrespondens med Skolverket angående skolavslutning i kyrka. Biskoparna beslöt då att frågan skulle återkomma under våren 2006.

Biskoparna var överens om att vad som bör gälla avseende skolavslutning i kyrka är en pastoral fråga som i stor utsträckning handlar om det lokala förtroendet. Det är inte fråga för Biskopsmötet, utan något som i varje enskilt fall måste hanteras utifrån aktuella förutsättningar.

slut citat

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

17 januari 2007

Visbybiskop i smedjan

Svenska kyrkans biskop på Gotland skriver under på ett upprop för en ny tankesmedja på sin ö.
Första möte hålls nu ikväll.

Lennart Koskinen har redan tidigare profilerat sig som en kyrkoman som vill integrera i offentligheten. Låt se vad som blir hans bidrag i denna nya konstellation.

Andra bloggar om: , , , , ,

14 januari 2007

C-uppsats visar: Bättre om skolan själv får bestämma om plats för avslutning än politiska beslut

En C-uppsats framlagd på Högskolan i Kristianstad förra året handlar om ett ämne som blev hett förra veckan: skolavslutningar i kyrkan eller inte.

Uppsalabiskopen Ragnar Persenius eldade upp många med sin överraskande debattartikel i DN.

I sin undersökning fick Belinda Thurman fram att de som förespråkar skolavslutning i kyrkan menar att det är något mysigt, högtidligt och en tradition vi haft i många år.

De som talar emot menar att man genom att ha skolavslutning i kyrkan utestänger elever från en dag som bör vara en gemensam högtidsdag.

Att en skolavslutning ska vara för alla, vara trevlig och högtidlig är den mening som delas av alla som talar om skolavslutning i kyrkan.

Av undersökningen framkommer också att det är viktigt att varje skola själv får bestämma hur de ska ha sin skolavslutning det är inget som skall bestämmas av politiker.

Länk till utmärkta webbsajten uppsatser.se och där finns länk vidare från sammanfattningen till uppsatsen i sin helhet.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Knappar du knappast klarar dig utan



Londonbaserade prylbutiken Mojo finns också på nätet. Här som i butiken kan extratangenter till din eller vännens eller arbetskamratens dator inhandlas.

Andra bloggar om: , , , , , ,

13 januari 2007

Äntligen rätt bildtretuschering


Glamourprinsessan har vänligt nog publicerat det som måste vara det mest rätta sättet att retuschera gruppbilden med utrikesminister Bildt i lundinoljan (eller var det lundinsoppan?).

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Ljuset kommer tillbaka

Halleluja, vi går mot ljusare tider. Dagarna blir längre. Minut för minut.

SMHI har en webbsida som uppdateras dagligen med tider för soluppgångar och solnedgångar från norr till söder.

För mer exakta upplysningar för orten där du bor eller i alla fall nära sig. Gå till Vädertjänst och med ett litet script där så får du veta närmare bestämt. Här kan du också välja datum för beräkning.

Andra bloggar om: , , ,

Kyrkor som kulturhus

Samtidigt som en biskop i Svenska kyrkan proklamerar att skolavslutningar i kyrkan är att göra våld på kyrkan så väcks förslaget i Danmark att göra kyrkor till kulturhus.

Venstres Ellen Thrane Nørby lämnar förslaget till kyrko- och undervisningsministern. Thrane
Nørby pekar på att kyrkobyggnaderna mist sin roll som samlingspunkt i det lokala samhället. Genom att använda dem till mer än gudstjänster menar hon att funktionen kan återtas.

Hela artikeln om saken på Danmarks radios webbplats här

Andra bloggar om: , , , , , , ,


12 januari 2007

Nöjda konfirmander värderar inte sitt medlemsskap lika högt

Svenska kyrkan når 35 procent av alla 15-åringar varje år genom erbjudandet om konfirmationsundervisning. Ingen annan utbildning för unga - vid sidan av den obligatoriska skolan - samlar tillnärmelsevis lika många deltagare. Och de år från år.

Men andelen unga medlemmar i Svenska kyrkan som väljer att konfirmera sig minskar. Varför? Och vad bör göras åt saken?

Svenska kyrkan har ställt 93 frågor till 7000 konfirmander. Könsfördelningen är inte helt jämn. 6 av 10 konfirmander är tjejer.

Nästan 7 av 10 är nöjda med tiden som konfirmand och tycker att de fått ny kunskap. 6 av 10 beskriver sig själva som kristna. Färre än 2 av 10 väljer svaralternativet "ickekristen". Resten förhåller sig neutrala. Bara 1 av 10 tycker att de hade dålig kontakt med konfirmandlärarna.

De flesta av ungdomarna tycker at konfirmationstiden gett dem nya kunskaper, att de togs på allvar och fått vara med om positiva saker som de inte kunnat få uppleva någon annanstans.

Nästan varannan konfirmand har inte varit med i någon kyrklig verksamhet alls innan.
6 av 10 säger att de vill rekommendera andra ungdomar att konfirmera sig. 1 av 4 kan tänka sig att bli konfirmandledare.

45 % fick inte vara med på något läger alls under konfirmandtiden, fast det är en rekommendation till församlingarna att annordna läger.

Fler än 85 procent säger att de ska döpa sina barn. 6 av 10 tycker att Svenska kyrkan har en viktig roll i samhället. Men bara 2 av 10 tycker att deras eget medlemskap i Svenska kyrkan är ganska eller mycket viktigt. Nästan varannan tycker inte medlemskapet är viktigt alls eller bara lite. Var tredje svarar att de är neutrala.

Två sidors sammanfattning av undersökningen

Hela rapporten med tabeller

Andra bloggar om: , , , , , ,

11 januari 2007

Biskop tackar nej till skolavslutningar i kyrkan

Uppsala stifts biskop Ragnar Persenius står för ett debattinlägg i Dagens Nyheter den 11 januari. Han skriver:

Kan vi då ha skolavslutningarna i kyrkan kvar? Nej, inte utan att göra våld på oss själva som kyrka eller på ett okänt antal elever och lärare.

Ett sätt att lösa dilemmat är att sluta be och välsigna. Sommarpsalmerna hör till kulturarvet så de kan sjungas - men egentligen lika gärna i en aula. Liturgiska kläder göms i sakristian. Förkunnelsen får handla om att sommaren är fin, att alla människor har lika värde oavsett betyg och att vi ska tycka om varandra. Någon antydan om att detta har med Gud att göra ges inte. Ja, då kan vi ha skolavslutningen i kyrkan trots att en och annan störs av kyrkorummet som sådant.

En annan lösning är att säga till skolan att kyrkan står till förfogande men i kyrkan läser vi ur Bibeln, ber och välsignar. Accepteras det är man välkommen. Men därmed blir församlingen direkt ansvarig för att några elever inte kan eller får delta i den gemensamma avslutningen.

Så här kan vi inte ha det i längden.

Att biskopen markerar att kyrkorummet är en plats för bön och välsignelse, för bön och psalmsång är bra. Och inlägger rymmer konkreta beskrivningar hur Svenska kyrkan kan behålla sina relationer till skolvärlden, vilket också är bra.

Men det finns en tuff avvisande ton i texten som skymmer, tycker jag. Och TT har redan gjort en grej på inlägget och många dagstidningar publicerar ett referat som ger ett än mer kategoriskt intryck och där en passus om hur de gamla "pinsamma" morgonsamlingarna hör till samma slags rest av enhetssamhället dit biskopen för skolavslutningarna. Det är mindre bra.

Den 5 januari skrev Brygubben om "Jakten på kyrkfolket..." och efterlyste ett uttalat stöd från Svenska kyrkans ledare till de som arbetar i församlingarna. Bara en minoritet av alla dessa viktiga kyrkoarbetare läser Dagens Nyheter. Många läser sin lokala morgontidning med TT-artiklen. Kommer de att uppleva att biskop Ragnar Persenius står på deras sida? Eller?


Biskopen skriver:
Att behålla skolavslutningarna i kyrkan vore att göra våld på oss själva och ett okänt antal elever och lärare.

Då undrar jag: Vilka är "oss" om det inte är de elever och lärare av vilka de flesta är medlemmar i Svenska kyrkan eller i en annan kyrka?

Idag är det torsdag. Veckans nummer av Kyrkans Tidning kommer ut idag. Biskopen kunde valt att skriva i Svenska kyrkans egen tidning. Då hade fler kyrkoarbetare fått chansen att läsa hans egna ord i sin helhet.

Michael Öjermo är Svenska kyrkans kyrkoherde i mångkulturella Kista. Här är Svenska kyrkan i minoritet och det leder kyrkoherde Öjermo till en ny strategi. Han berättar om saken i en debattartikel i Kyrkans Tidning i slutet av förra året. Läs den här

I sin artikel talar Öjermo om Svenska kyrkan lokalt som en nod i ett nät. En intressant bild som är ett alternativ till både enhetssamhälle och till självvald reträtt.

Jag letar efter debattinlägget på Uppsala stifts egen webbplats. Varför finns den inte där?

Läs hela debattartikeln här

Tillägg kl 10:24 På Blocket finns den här notisen. Inget är kvar om alternativen till avslutningar.

Biskop vill ta bort skolavslutningar i kyrkan

Sverige 11 jan 09:20

Uppsalas biskop Ragnar Persenius skriver på DN Debatt att skolavslutningar inte längre bör firas i kyrkan. Detta eftersom det är en rest från en tid då stat, samhälle och kyrka var en enhet. Skolavslutningarna i kyrkan gör våld både på kyrkan och lärare och elever, anser Persenius.
Tillägg 10:58

Svenska kyrkans veckotidning Kyrkans Tidning har nu gjort en uppföljning på sin webbplats med biskop Ragnar Persenius. Rubriken blir "Uppsalabiskop går emot skolavslutningar i kyrkan"

Uppdatering 17:04

Norrköpings tidningar kollar upp hur Linköpings stifts biskop ställer sig till att stoppa skolavlutningar i Svenska kyrkan Läs här

Andra bloggar om: , , , ,

10 januari 2007

Svenska kyrkan kunde ta över Fonus

Svenska kyrkan i Smedjebacken ansluter sig till den grupp av församlingar som vill starta begravningsbyrå.

Svenska kyrkan har statens uppdrag att sköta begravningsväsendet för alla svenskar. Undantaget är Stockholm.

I Härnösand har invändningarna från både lokala begravningsbyråer och branschorganisationen varit flera mot att Svenska kyrkan erbjuder tjänster i anslutning till den verksamhet man redan har i uppdrag att svara för.

Det är bra att lokala församlingar i Svenska kyrkan prövar om det kan och bör höra till deras verksamhet att driva begravningsbyrå. Vad man kommer fram till kan skifta.

Branschen gillar inte en ny aktör på sin marknad.

Kanhända är det dags för Svenska kyrkan nationellt att överväga ett köp av Fonus med sin kooperativa historia. Fonus startade i mitten på 40-talet.

Fonus och andra begravningsbyråer finns med i alla led. Med en webbtjänst går man längre än tidigare och vill vara med när den dödes anhöriga "designar" begravningsgudstjänsten.

Andra bloggar om: , , ,

09 januari 2007

Domprostar förlorar rättigheter

Den lutherska kyrkan i Norge har fram till nu haft rättighet att gå in som vikarier för sina biskopar. Fullt ut, men rätt att ordinara präster och allt. Nu berättar tidningen Vårt Land att det blir ändring på den saken.

Norska kyrkans ordning ska anpassas till den så kallade Borgådeklarationen och den gemenskap av lutherska och anglikanska kyrkor som Norska kyrkan tillsammans med t.ex. den Svenska kyrkan ingår i.

Meningarna tycks delade inom den Norska kyrkan om domprostarnas förlorade rättigheter är en reglering enligt praxis eller om det är en ändring som gör kyrkan mer katolsk i sin ämbetssyn.

Förra höstens kyrkomöte behandlade inte frågan utan det var departementet - Norska kyrkan är en statskyrka - som kommit med de nya direktiven.

I Svenska kyrkan är det bara biskopar som viger präster. Och diakoner. Om det saknas en biskop i ett stift får någon från ett annat stift hoppa in. Hur noga det är med vem som viger visar konflikten inom Svenska kyrkan med Missionsprovinsen som med hjälp av biskop från en afrikansk luthersk kyrka vigt en egen biskop som i sin tur viger andra biskopar och präster.

Här en länk till Svenska kyrkans "lag" - kyrkoordningen.

Andra bloggar om: , , , , , , ="http://bloggar.se/om/religion" rel="tag">religion

08 januari 2007

Efter presskonferens med Carl Bildt

Inga nya frågor presterades av de församlade journalisterna. Så synd. Så svagt.

KG Bergströms fråga om jäv var den enda som stak ut.

Så ger Bildt ger Ulf Kristofferson en känga istället för att svara på en reprisfråga: "Bandet från igår kan säkert köras igen på bästa sändningstid, som underhållning eller..."

Bildt stod upp i hela sin längd. Intill den svenska fanan. Medvetet.

Hans torra humor är rolig. Men funkar den i sammanhanget? Tveksamt.
En kille som från flera håll sägs ha handskats ovarsamt med sanningen får inte skoja till det. Så lyder "allemansrätten".

Som sagt: Brygubben chansade och hade fel idag. Det blev ingen minister som föll måndag 8 januari 2007.

Fortsättning följer. Var så säker.

Andra bloggar om: , , , ,

Brygubben följer Carl Bildts presskonferens

Utrikesministern inleder med att meddela att inget nytt har hänt.

Bara två saker är ovanliga i affären enligt Bildt:

1. Att Vostok Nafta gått mycket bra och ger 10 ggr pengarna
2. Att en person går från näringslivets styrelser till regeringsuppdrag

Han uppträder ensam. Det lär betyda att det inte blir någon avgång. Idag. Brygubben hade fel. För tillfället?

Andra bloggar om: , , , ,

Brygubben chansar: Carl Bildt avgår

Det är i skrivande stund 45 minuter kvar till en presskonferenferens med utrikesminister Carl Bildt. Den kommer att sändas direkt radio och tv.

Igår kväll och i morse har Bildt redan i flera medier svarat på frågor om sina optioner. Så utförligt att mer inte kan behöva sägas i sak. Så därför chansar jag på att han kommer att avgå. Varför annars en extra presskonferens istället för att avvakta medverkan i kvällens ordinarie nyhetssändningar.

Mot en avgång talar att stadsministern får svårt att klara ytterligare en förlorad minister med egen heder i behåll. Och Bildt själv sjunker väl i internationellt anseende om han inte kan hålla skg kvar på taburetten längre än några få månader.

Uppdatering kl 15:41 Noterar att inte bara Expressens ledarsida, utan även SvD:s P J Anders Linder har invändningar mot Bildt och regeringen.

Bloggen Contradict2010 har skrivit ett uttalande som han bjussar Bildt på. Och det gjorde han redan i oktober 2006. Detta efter en lördagsmorgon i TV4 med Lasse Bengtsson.

Andra bloggar om: , , ,

Levande arkivmaterial på kommunal webbplats


Stadsarkivet i Örebro använder webben på ett bra sätt. Sa inte att de är ensamma om det. Bra i alla fall.

På kommunens webbplats publiceras månadens dokument och månadens bild.

Nu i januari är månadens dokument ett brev från tonsättaren Dag Wirén. Skrivet av honom med anledning av att den festouvertyr han skrivit till invigningen av konserthuset i Örebro skulle framföras.

I en beskrivning av sig själv skriver Wirén: Vaccinerad, döpt och konfirmerad!

Dag Wirén gick till musikhistorien som en förnyare av svensk konstmusik under 1900-talet. Han tonsatte även
"Annorstädes vals" som vann Melodifestivalen 1965.

Dag Wiréns dotter heter Annika och är präst i Svenska kyrkan. Hon arbetar i Spånga församling och har skrivit en magisteruppsats som har den spännande titeln "Jesus i Rinkeby".

Andra bloggar om: , , , , , ,




07 januari 2007

Skoja inte på vigseln

Expressen berättar idag om hur en vigsel ställdes in när blivande bruden skulle skoja till det med ett "nej". Webbprästen Ann-Katrin Bosbach från Svenska kyrkan säger att tydliga och frivilliga "ja" från båda parter är vad hon behöver för att det ska bli något giftande av.

Andra bloggar om: , , ,

Ingen vinter: Då ska jag ta fram cykeln


Den 15 juni 1990 införskaffade Brygubben en MicroBike. En hoppfällbar cykel med två växlar och remdrift.

Redan året innan hade artiklar och annonser synts om denna mycket annorlunda tvåhjuling. Men för den som redan gränslat platscykeln Itera var det inget som avskräckte.

Otto Linander och Sven Hellestam hette de två konstruktörerna.
Cykeln kom till som en spinn-off av en smart aluminiumled, som då cykeln fälls ihop även vrider ramdelarna så att hjulen hamnar parallellt. Världspatent 1986.

Det var en liten annons i någon av kvällstidningarna som leddde Brygubben till Ragnar Unge som fungerade som någon slags generalagent för cyklarna. "Långt till T-banan? Använd MicroBike 031-404866". Med Ragnar (numera SIS miljärkning och man ska tro webben) blev det affär till ett bra pris mot att Brygubben exponerade fordonet och hade flyers tillhands.

Microbiken var en bra kompis till stationen, med på tåget och fram till kontoret i huvudstaden. Den följde också med på många resor över landet. SL godkände Microbiken på både t-bana och bussar. 8,5 kilo, mest alluminium som fälldes upp och ned på några sekunder. Designen hade fört ett exemplar av hojen till MOMA i New York.

Den sista kontakten Brygubben hade med gänget bakom Microbike var med ett brev från Otto Linander i maj 1994. Då hade den nya modellen Microbike S lanserats och Linander berättare att man föreslagit Centerpartiet att köpa ett gäng cyklar till valarbetarna inför valet i september samma år. I den sista annonsen som Brygubben såg för Microbiken stod att 5 201 exemplar var sålda.

Låt det bli vår i luften och Brygubben ska ta ett och annat miljövänligt tramp på Microbiken i uppfält läge. Alltid är den någon som ler glatt när man susar fram på denna udda tvåhjuling. Och det bjuder ja på.

Rekordet för hoppfällning var enligt Microbikes egen instruktionsbok 2,74 sekunder.

Microbiken finns representerad i Tekniska Museets samlingar.

Kolla en reklamfilm här

Andra bloggar om: , , , , ,

Polsk ärkebiskop avgår innan han installeras

SR Ekoredaktionen rapporterar att den polske biskopen som skulle bli Polens nye romerskkatolska biskop väljer att träda åt sidan och erkänner att han tidigare i sitt liv lämnat uppgifter till den dåvarande kommunistiska regimens underrättelsetjänst. I tjugo år ska han ha fungerat som agent.

Påven har accepterat biskopens avgång.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Har prästen i Vindeln brutit på tystadsplikten?

Prästen i Svenska kyrkan Arvid Dsinnejs är anmäld till sin biskop för brott mot tystnadsplikten. Norrländska Socialdemokraten skriver:

Efter trippelmorden i Åmsele 1988 lärde komminister Arvid Dsinnejs känna Valjakkala ingående i häktet. När denne rymde i november gick telefonen varm hos prästen från olika medier som ville att han skulle beskriva trippelmördaren.

Nu har han anmälts av två personer. Bland annat för att han i en intervju i Svenska Dagbladet beskrivit Valjakkala som både förtroendeingivande och mycket manipulativ.
Flera andra medier har rapporterat om samma sak. T.ex. Metro och Västerbottens Folkblad.

Det blir domkapitlet i Luleå som ska ta hand om anmälan, enligt Piteå-Tidningen.

Det är viktigt att prästens abosluta tystnadsplikt värnas och därför ska misstänkta brott mot regeln prövas.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Moder Tyra blir abbedissa

Moder Tyra som leder det romerskkatolska klostret Mariavall på Österlen får nu ring och stav som tecken på att hon blir abbedissa. Den andra i Sverige.

Liksom en biskop har hon ringen som tecken på sitt ämbete i kyrkan och även hon väljer ett valspråk. Kommuniteten Jesu Moder Marias systraskap bildat 1957 var tidigare en del av Svenska kyrkan.

Andra bloggar om: , , , , ,

Lovvärt om högtider och traditioner

Brygubben hittar till nystartade bloggen Högtider. En relgionslärare vill med bloggen berätta om svenska och andra högtider, hur och varför de firas.

Aktuellt är en postning om Trettonhelgens tre (eller hur många de nu var) vise männen. > Läs här

Andra bloggar om: , , ,

Norsk biskop vill mörklägga

Som en symbolhandling för att öka miljömedvetande går en av Norska kyrkans biskopar ut med förslaget att släcka fasadbelysningarna på alla kyrkor.

I Svenska kyrkan finns ansatser till att konkret verka för en bättre miljö. Kyrkvinden är namnet på en kyrklig satsning på vindkraft. Föreningens syfte är både att förmedla miljövänlig el och att producera.

Svenska kyrkan beräknas använda 18 500 byggnader för sin verksamhet. Uppvärmning och belysning drar stora kostnader och är förstås en betydande miljöbelastning.

Andra bloggar om: , , ,

06 januari 2007

Välkommen tillbaka till bloggossfären Tove


Tove Lifvendahl försvann ur bloggossfären när det i höstas meddelades att hon skulle bli kommunikationschef på Svenskt Näringsliv. Den 1 januari tillträdde hon befattningen. Måndagen den 2 januari gjorde sin första postning i den nya bloggen.

Välkommen tillbaka Tove. Brygubben ska med RSS-hjälp uppmärksamt ta del av det som kommer i bloggen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

05 januari 2007

Jakten på kyrkfolket håller på att förlora proportionerna

Nu har en skola i Umeå annmälts för att de låter en pedagog från Svenska kyrkan medverka i undervisningen med ett aktuellt och bra bibelmaterial. Svenska kyrkans tidning Spira berättar om saken.

Jakten på Svenska kyrkan medarbetare håller på att förlora proportionerna. De som drabbas orättfärdigt är människor som jobbar lokalt i Svenska kyrkans församlingar. Nu är det hög tid att Svenska kyrkans ledare - i första hand biskoparna - offentligt ställer sig bakom de lokala församlingsmedarbetarna. Kyrkostyrelsen borde också visa att de står på medarbetarnas sida. Och det behöver ske nu.

Den vanliga visan är så ofta att "kyrkan borde vara ute och synas mer där folk är". Och när nu
församlingspedagoger, kyrkomusiker, diakoner, präster och många frivilliga ledare planerar både för att göra bra ifrån sig ute på skolor och arbetsplatser och för ett gott värdskap i meningsfulla möten när man tar emot grupper av unga och vuxna som kommer till kyrkan, ja då ska man inte behöva ta skit. Inte alls.

Det är en trovärdighetsfråga att Svenska kyrkans ledare riskerar något i det offentliga samtalet, just som företrädare för församlingslivet. Så som det ser ut kyrkoåret runt, till vardags likaväl som inför och under de stora helgerna.

Mediebilden av Svenska kyrkan är inte rättvis. Så mycket betydelsefullare blir då Svenska kyrkans egna medier, som den lokala tidningen Spira. Både på papper och på nätet. Den rikskyrkliga veckotidningen Kyrkans Tidning bör också ställa sig på kyrkfolkets sida, för att uppmuntra, för att ge motbilder till ytliga och tendensiösa mediebilder.

Rapporteringen om Svenska kyrkans medlemssiffror är ett belysande exempel på hur många massmedier ägnar sig åt propaganda mot Svenska kyrkan istället för upplysande nyhetsrapportering. Rubriksättning och ordval inne i artiklarna är så ofta under all kritik.
Det talas om "massflykt" och "medlemsras" utan saklig grund. Mediernas dåliga jobb för också med sig att det egentliga problemet med att en del människor väljer att säga upp medlemsskapet i kyrkan inte kan bearbetas på ett vettigt sätt.

Andra bloggar om: , , ,

Tv-prästen Glemme är död

Ingemar Glemme avled på Annandag jul 83 år gammal.

Han blev känd som tv-präst. Med rätta, då han utvecklade tv-gudstjänsterna och andra livsåskådningsprogram i SvT från slutet på 60-talet och många år framåt.

Ingemar Glemme föddes i Ås i Halland den 3 augusti 1923. Efter teologistudier i Uppsala prästvigdes han för Svenska kyrkan Göteborgs stift den 1 november 1948. Efter prästtjänst i Sundbybergs och Spånga församlingar och däremellan en befattning på Svenska kyrkans diakonistyrelse kom han till SvT 1969.

På 60-talet var Glemme redaktör på tidningen Vår kyrka och chefredaktör för Svensk kyrkotidning. Efter tiden på teve kom Ingemar Glemme till Kungsholms församling där han de sista åren fram till sin pensionering var församlingens kyrkoherde.

Tillägg den 10 januari: Biskop Caroline Krook skriver minnesord över Ingemar Glemme i Dagens Nyheter. Läs här

Andra bloggar om: ,

04 januari 2007

Klart för avgång

Nu återupptas de direkta tågförbindelserna mellan Oslo och Stockholm. Och det blir återinvigning med bandklippning i Oslo nu på söndag 7 januari. Pressmeddelandet från svenska regeringskansliet berättar att infrastrukturminister Åsa Torstensson är på plats.

Lite märkligt är att tåget från Oslo kommer att vända i Arvika. Med fattar Brygubben rätt ska man med den återupprättade förbindelsen slippa resa via Göteborg. För det tar tid: 7,5 h

Det är två år sedan Linxtågen försvann och enligt SJ:s webb blir det nu bli två dubbelturer måndag till fredag med Reginatågen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Kärnkraft? Nej tack - Anne ritade märket


1975 ritade Anne Lund i danska Århus ett märke som skulle få en stor spridning som logotyp för kampen mot kärnkraft. Från slutet av 70-talet och framåt. Det blev knappar på över 30 olika språk. Så var det redan 1980 när tidningen Land intervjuade Anne.

1974 presenterades den danska regeringens planer på en första kärnreaktor. Anne hade jobbat på svenska vägverket i Stockholm och kommit i kontakt med kärnkraftmotståndare där. Tillbaka hemma i Danmark gick hon med i Organisationen till Oplysning om Atomkraft, OOA.

Det danska motståndet inriktades på en förväntad folkomröstning 1981. Den 1 maj 1975 såldes den första knappen. Och det blev succé direkt.

1978 bildades Wise med säte i Amsterdam av flera länders antikärnkraftrörelser. Till stor del finansierades verksamheten med försäljningen av "solmärket".

I augusti förra året gjorde danska Dagbladet Information en intervju med Anne Lund. Nu ska knappen finnas på minst 50 språk och lär vara tryckt i upp emot 20 miljoner exemplar. Men Anne har inte fått ett öre.

Hon tror inte själv det skulle vara lika enkelt att skapa en lika kraftfull symbol idag som då, för mer än 30 år sedan.

Anne Lund är född 1953 arbetar som lärare idag.

Rättigheterna till märket överlät Anne redan från början till OOA. När den föreningen upplöstes tog en av medlemmarna, Siegfried Christiansen hand om att skydda "solmärket" från missbruk.

Wise har en shop med 50 olika märken, plus dekaler.

Andra bloggar om: , , , , , ,
,

Har Sturmark blivit gubbe?

I september 2000 skrev Christer Sturmark på sin webbplats följande credo:

Jag tror att renässansmänniskan är på väg tillbaka. Gränsöverskridandet och tvärvetenskapen. Passerat har den era när individen blev lycklig i det lilla, inom den egna trygga domänen av kunskap och insikt. Informationssamhället kommer att sudda ut gränserna mellan våra nationer, mellan konst och vetenskap. Skilda kulturer kan mötas och människor kan nå varandra på nya sätt.


Brygubben tycker att det här låter mycket yngre och mer framsynt än den gnällige farbror som tagit kommandot i föreningen som hette Humanetiska förbundet och nu kallar sig Humanisterna.

Redan för tio år sedan1997 kom Christer Sturmarks bok IT och renässansmänniskans återkomst En mycket läsvärd bok med många infallsvinklar. 2000 kom Sturmarks andra bok Med passionens som drivkraft. "

Christer, lämna Hedenius femtiotal och kom tillbaka till samtiden och framtiden. Det tror Brygubben att du skulle må bra av. Och Humanisterna.

Andra bloggar om: , , , , ,

Podradio med ung teologistuderande

I Uppsala sitter den blivande prästen i Svenska kyrkan David Fredin och skapar episoder som blir podradio på svenska. Han har varit mycket aktiv i advent och jul. Nu har han skaffat egen domän till sin "station" GodPod Sweden www.godpodsweden.com

Andra bloggar om: , , , ,

Stadsmissionerna ska räknas till Svenska kyrkan

Svenska kyrkans veckotidning Kyrkans Tidning kommer ut på papper idag. En artikel handlar om vad insamlingsorganisationerna fått in i Sverige under 2006. "Kyrkan trea på insamlarlista" är rubriken. (Som ofta glömmer tidningen bort att skriva "Svenska kyrkan")

Trist att Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission inte varit så framgångsrika det senaste åren. Men varför redovisas inte Svenska kyrkans insamlingar samlat? Ingen annan organisation på listan är uppdelad.

Stockholms stadsmission finns på listans elfte plats. Och Stockholms stadsmission, liksom stadsmissionerna i t.ex. Malmö och Göteborg ska räknas till Svenska kyrkan. Stadsmissionen i Stockholm startades inom Svenska kyrkan och har historiskt mycket gemensamt med EFS, som är en del av Svenska kyrkan. I stiftelsens stadgar står att direktorn som leder verksamheten bör vara präst i Svenska kyrkan. Så är det idag och så har det varit.

Listan i Kyrkans Tidning kommer från Dagens Industri

Andra bloggar om: , ,

Informationschef pga sänkta krav?

Borås kommun får inte till rekryteringen av en marknadschef. Borås Tidning rapporterar:

Kravet på den blivande informations- och marknadschefen i Borås är alltså att hon eller han skall vara villig att bosätta sig i Borås eller i varje fall i Sjuhärad. Det skall vara en representativ, utåtriktad person som har bra kontakter bland annat med massmedia. Erfarenhet av marknadsföring är en fördel.

Om det ändå inte går att hitta någon som är lämplig menar Hans Alkmark att man kan tänka sig att dra ner på kraven och istället anställa en informationschef.


Håhåjaja, inte konstigt att det blir som det blir. Kommunchefen Hans Alkmark behöver nog en konsult som berättar om den bransch han nu söker en ny chef ifrån.

Andra bloggar om: , , ,

02 januari 2007

Du sköna nya människa 2.0

Den blivande biskopen i Svenska kyrkan Lunds stift är Antje Jackelén och hon medverkande på nyårsafton i SR Filosofiska rummet. Ämnet för studiosamtalet var den uppgraderade och förädlade framtidsmänniskan.

I samma program medverkade också Anders Sandberg, forskare i Oxford och driver think-tanken Eudoxa, Maria Strömme, professor i nanoteknik och Lars Bergström, em professor i praktisk filosofi. Programledare var