05 januari 2007

Jakten på kyrkfolket håller på att förlora proportionerna

Nu har en skola i Umeå annmälts för att de låter en pedagog från Svenska kyrkan medverka i undervisningen med ett aktuellt och bra bibelmaterial. Svenska kyrkans tidning Spira berättar om saken.

Jakten på Svenska kyrkan medarbetare håller på att förlora proportionerna. De som drabbas orättfärdigt är människor som jobbar lokalt i Svenska kyrkans församlingar. Nu är det hög tid att Svenska kyrkans ledare - i första hand biskoparna - offentligt ställer sig bakom de lokala församlingsmedarbetarna. Kyrkostyrelsen borde också visa att de står på medarbetarnas sida. Och det behöver ske nu.

Den vanliga visan är så ofta att "kyrkan borde vara ute och synas mer där folk är". Och när nu
församlingspedagoger, kyrkomusiker, diakoner, präster och många frivilliga ledare planerar både för att göra bra ifrån sig ute på skolor och arbetsplatser och för ett gott värdskap i meningsfulla möten när man tar emot grupper av unga och vuxna som kommer till kyrkan, ja då ska man inte behöva ta skit. Inte alls.

Det är en trovärdighetsfråga att Svenska kyrkans ledare riskerar något i det offentliga samtalet, just som företrädare för församlingslivet. Så som det ser ut kyrkoåret runt, till vardags likaväl som inför och under de stora helgerna.

Mediebilden av Svenska kyrkan är inte rättvis. Så mycket betydelsefullare blir då Svenska kyrkans egna medier, som den lokala tidningen Spira. Både på papper och på nätet. Den rikskyrkliga veckotidningen Kyrkans Tidning bör också ställa sig på kyrkfolkets sida, för att uppmuntra, för att ge motbilder till ytliga och tendensiösa mediebilder.

Rapporteringen om Svenska kyrkans medlemssiffror är ett belysande exempel på hur många massmedier ägnar sig åt propaganda mot Svenska kyrkan istället för upplysande nyhetsrapportering. Rubriksättning och ordval inne i artiklarna är så ofta under all kritik.
Det talas om "massflykt" och "medlemsras" utan saklig grund. Mediernas dåliga jobb för också med sig att det egentliga problemet med att en del människor väljer att säga upp medlemsskapet i kyrkan inte kan bearbetas på ett vettigt sätt.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Per Westberg sa...

En sådan här anmälan är väl ingen jakt på Svenska kyrkans medarbetare. Snarare tvärtom.

Med tanken på det mycket kompetenta förhållningssättet hos barn- och ungdomskonsulent Elisabeth Tobiasson kan jag inte tänka mig annat än att Skolverket kommer att konstatera att detta är det sätt som den konfessionsfria skolan ska möta kyrkor och andra samfund.

Problemet för sådana som anmälaren, vilken talar om vidskepliga personer, är att han inte kan komma in i skolan eftersom han inte har något att komma med. Han kan bara konstatera att andra människor har fel.

Martin Garlöv sa...

Brygubben får hoppas att Per Westerbergs goda tankar om skolverket ger honom rätt.

Men med tanke på DO:s kategoriska deklarationer om skolavslutningar i samarbete med lokala församlingar är Brygubben inte lika säker på utfallet.

Nå, huvudpoängen med inlägget var att efterfråga stöd internt och markeringar utåt från Svenska yrkans ledare: kyrkoherdar och biskopar, kyrkostyrelsen kontrollerad av de allmänpolitiska partierna.

Hittills har för få kyrkoledare tydligt visat att de står bakom det lokala kyrkfolket i deras strävan att finnas ute bland människor och där representera den kristna kyrkan och det glada budskapet.