09 januari 2007

Domprostar förlorar rättigheter

Den lutherska kyrkan i Norge har fram till nu haft rättighet att gå in som vikarier för sina biskopar. Fullt ut, men rätt att ordinara präster och allt. Nu berättar tidningen Vårt Land att det blir ändring på den saken.

Norska kyrkans ordning ska anpassas till den så kallade Borgådeklarationen och den gemenskap av lutherska och anglikanska kyrkor som Norska kyrkan tillsammans med t.ex. den Svenska kyrkan ingår i.

Meningarna tycks delade inom den Norska kyrkan om domprostarnas förlorade rättigheter är en reglering enligt praxis eller om det är en ändring som gör kyrkan mer katolsk i sin ämbetssyn.

Förra höstens kyrkomöte behandlade inte frågan utan det var departementet - Norska kyrkan är en statskyrka - som kommit med de nya direktiven.

I Svenska kyrkan är det bara biskopar som viger präster. Och diakoner. Om det saknas en biskop i ett stift får någon från ett annat stift hoppa in. Hur noga det är med vem som viger visar konflikten inom Svenska kyrkan med Missionsprovinsen som med hjälp av biskop från en afrikansk luthersk kyrka vigt en egen biskop som i sin tur viger andra biskopar och präster.

Här en länk till Svenska kyrkans "lag" - kyrkoordningen.

Andra bloggar om: , , , , , , ="http://bloggar.se/om/religion" rel="tag">religion

Inga kommentarer: