24 januari 2007

Det var en gång: Våra nya makthavare anno 1994

Året var 1994 och Tidningen Z med chefredaktören Mattias Hansson listade morgondagens 101 makthavare.

Listan toppades av en viss Anders E Borg, 26 år. Sedan två år två steg bakom dåvarande statsminister Bildt. Makt är ett förlegat begrepp, sa Borg till Z. Den viktigaste framtidsfrågan var ökad tillväxt för att minska arbetslösheten.

Tvåa på listan Mats Lederhausen, 30, som hade blivit vd för svenska McDonlats året innan.

Trean var Jonas Gardell, 30 och fyra Jan Zachrisson, 32. Då nyhetschef på TV4. - Fakturera ochha kul, var hans framtidsförhoppning.

Jens Orback, 34 kvalade in på plats fem. Med bakgrund som talskrivare till Kjell-Olof Feldt presenterades han av Z som programledare för SvT-programmet Striptease. Ett samhällsprogram. Efter honom dyker Per T Ohlsson upp 34 år gammal och direkt efter honom ännu en tidningsman, Göran Greider, 34. "Den unga kulturvänsterns gigant från Vingåker." Ännu inte chefredaktör i Dalarna.

Andreas Berglund, 34 på plats åtta och och Lars-Henrik Fris Molin, 30 på plats nio och Henrik Schyffert, 25 på plats tio. Andreas hade gjort en snabb resa inom Microsoft och Lars-Erik stod bakom Ungdomsbarometern och högtadietidningen Next och gymnasietidningen Ultra.

Om makten i Sverige hade Schyffert ingen aning:

Citera något från Frankfurter Allgemeine och skriv att jag har sagt det. Rock on.


Första kvinnan först på 13:e plats. Och vem? Jo, Ann-Sofie "Soffan" Hermansson, 29. Hon hade slagt igenom på S-kongressen 1990 och kom från jobbet som truckförare på Volvo in i politiken. Då var hon krönikör i Aftonbladet.

På plats 15 Pernilla Klein, 28 som hittades i kretsen närmast minister Ann Wibble. Pernilla är kusin med Helle Klein, 27 på plats 27.

Näst efter Pernilla dök Anders Carlgren, 35 upp som vice ordförande i Centern.

Cecilia Stegö, 34 - utan Ciló - på plats 40 och en pinne före Per Gessle. Per Nuder, 31 år på plats 43. Göran Hägglund, 35 år på plats 66.

Nalin Baksi, 26 (nu Pekul) på plats 84. Mitt emellan Ylva Maria Thompson, 34 och Marcus Schenkenberg, 25.

Brygubben har sin lataste dag idag och hoppas att du som läser fyller på med kommentarer och länkar för att berätta mer. Var hittar vi filurerna ovan idag? Och hur har deras resa sett ut?

Beställ en siffra mellan 1 och 101 som saknas i uppräkningen ovan, så ska jag lägga till.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: