11 januari 2007

Biskop tackar nej till skolavslutningar i kyrkan

Uppsala stifts biskop Ragnar Persenius står för ett debattinlägg i Dagens Nyheter den 11 januari. Han skriver:

Kan vi då ha skolavslutningarna i kyrkan kvar? Nej, inte utan att göra våld på oss själva som kyrka eller på ett okänt antal elever och lärare.

Ett sätt att lösa dilemmat är att sluta be och välsigna. Sommarpsalmerna hör till kulturarvet så de kan sjungas - men egentligen lika gärna i en aula. Liturgiska kläder göms i sakristian. Förkunnelsen får handla om att sommaren är fin, att alla människor har lika värde oavsett betyg och att vi ska tycka om varandra. Någon antydan om att detta har med Gud att göra ges inte. Ja, då kan vi ha skolavslutningen i kyrkan trots att en och annan störs av kyrkorummet som sådant.

En annan lösning är att säga till skolan att kyrkan står till förfogande men i kyrkan läser vi ur Bibeln, ber och välsignar. Accepteras det är man välkommen. Men därmed blir församlingen direkt ansvarig för att några elever inte kan eller får delta i den gemensamma avslutningen.

Så här kan vi inte ha det i längden.

Att biskopen markerar att kyrkorummet är en plats för bön och välsignelse, för bön och psalmsång är bra. Och inlägger rymmer konkreta beskrivningar hur Svenska kyrkan kan behålla sina relationer till skolvärlden, vilket också är bra.

Men det finns en tuff avvisande ton i texten som skymmer, tycker jag. Och TT har redan gjort en grej på inlägget och många dagstidningar publicerar ett referat som ger ett än mer kategoriskt intryck och där en passus om hur de gamla "pinsamma" morgonsamlingarna hör till samma slags rest av enhetssamhället dit biskopen för skolavslutningarna. Det är mindre bra.

Den 5 januari skrev Brygubben om "Jakten på kyrkfolket..." och efterlyste ett uttalat stöd från Svenska kyrkans ledare till de som arbetar i församlingarna. Bara en minoritet av alla dessa viktiga kyrkoarbetare läser Dagens Nyheter. Många läser sin lokala morgontidning med TT-artiklen. Kommer de att uppleva att biskop Ragnar Persenius står på deras sida? Eller?


Biskopen skriver:
Att behålla skolavslutningarna i kyrkan vore att göra våld på oss själva och ett okänt antal elever och lärare.

Då undrar jag: Vilka är "oss" om det inte är de elever och lärare av vilka de flesta är medlemmar i Svenska kyrkan eller i en annan kyrka?

Idag är det torsdag. Veckans nummer av Kyrkans Tidning kommer ut idag. Biskopen kunde valt att skriva i Svenska kyrkans egen tidning. Då hade fler kyrkoarbetare fått chansen att läsa hans egna ord i sin helhet.

Michael Öjermo är Svenska kyrkans kyrkoherde i mångkulturella Kista. Här är Svenska kyrkan i minoritet och det leder kyrkoherde Öjermo till en ny strategi. Han berättar om saken i en debattartikel i Kyrkans Tidning i slutet av förra året. Läs den här

I sin artikel talar Öjermo om Svenska kyrkan lokalt som en nod i ett nät. En intressant bild som är ett alternativ till både enhetssamhälle och till självvald reträtt.

Jag letar efter debattinlägget på Uppsala stifts egen webbplats. Varför finns den inte där?

Läs hela debattartikeln här

Tillägg kl 10:24 På Blocket finns den här notisen. Inget är kvar om alternativen till avslutningar.

Biskop vill ta bort skolavslutningar i kyrkan

Sverige 11 jan 09:20

Uppsalas biskop Ragnar Persenius skriver på DN Debatt att skolavslutningar inte längre bör firas i kyrkan. Detta eftersom det är en rest från en tid då stat, samhälle och kyrka var en enhet. Skolavslutningarna i kyrkan gör våld både på kyrkan och lärare och elever, anser Persenius.
Tillägg 10:58

Svenska kyrkans veckotidning Kyrkans Tidning har nu gjort en uppföljning på sin webbplats med biskop Ragnar Persenius. Rubriken blir "Uppsalabiskop går emot skolavslutningar i kyrkan"

Uppdatering 17:04

Norrköpings tidningar kollar upp hur Linköpings stifts biskop ställer sig till att stoppa skolavlutningar i Svenska kyrkan Läs här

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: