04 april 2007

Lägg en papperslapp i kollekten

Nu har de flesta fått årets deklarationsblanketter. På den kan alla som är medlemmar i Svenska kyrkan se vad de bidrar med i medlemsavgift.

Tyvärr är det få som vet att Svenska kyrkans ekonomi står och faller med medlemsavgifterna.

För många tror att kyrkan har en massa aktier och lever på avkastningen av jord och skog. Men det är stämmer inte. Dessa intäkter gör nytta - men på marginalen.

För många tror att kollekten som tas upp med håv i kyrkan är grejen. Men det stämmer inte. Var och en som tänker efter inser att det inte kan vara kollekterna som klarar kyrkans ekonomi.

Att vara medlem i Svenska kyrkan kostar en resa till solen. En restresa till till Kanarieöarna för den som har en lägre inkomst. En rikare människa tar sig till Thailand och lever gott ett par veckor.

Du som är medlem i Svenska kyrkan: Gör din församling uppmärksam på hur mycket du faktiskt bidrar med. Du som leder en församling: Bekräfta att du fattar galoppen.

Ett konkret sätt att koppla ihop den föråldrade bilden med kollekthåven med realiteten att medlemsavgiften betalas in av arbetsgivaren och når kyrkan som vore det en skatt: Skriv ned på en lapp vad du ger i medlemsavgift till din kyrka i år. Lägg lappen i kollekthåven nu i påsk.

Och ännu bättre: Lägg lägg några guldtior eller ett par sedlar inne i lappen.

Fram till i söndags har Svenska kyrkan på några veckor samlat in över 40 miljoner till projekt som ska ge människor rent vatten.

Som medlem i Svenska kyrkan har du rätt att få veta vad pengarna du bidrar med används till och att de används effektivt och rationellt. Om du inte är medlem har du avsagt dig den rätten.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: