23 maj 2008

Sociala överenskommelser är nätets och nätverkens räddning

I dagens Svenska Dagbladet skriver Nicklas Lundberg en understreckaredär man presenterar en bok av en forskare som heter Jonathan Zittrians. Bokens titel är The future of the Internet.
Zittrians belyser det negaiva med att begränsa kommunikation och begränsa spridning av dålig information med hjälp av teknisk kontroll och filter. Han förordar etik, moral och sociala överenskommelser. Hans mest belysande exempel för värdet av öppenhet och ömsesidighet är uppslagsverket Wikipedia. Här är användarna "wikipedians" som tillsammans arbetar hårt för den gemensamma egendomen.

Zittrian säger viktiga saker och Lundberg är hans tillfällige missionär på svenska. Också utanför den digitala kommunikation vill jag ansluta mig till Zittrians resonemang. Nätverken kan aldrig byggas med kontroll och polisingripanden. Det är en brist på moral och avsaknad av inre kompass som kompenseras med yttre kontroll. På webben likaväl som i arbetsliv och umgängesliv.

Risken finns, exemplen är flera, att en omoral på nätet smittar den analoga kommunikationen människor emellan. Vi blir lika asociala i tal som i skrift. Vi sårar varandra, vi väljer varje möjlighet att missförstå, vi svarar inte på tilltal (mejl) osv.

Livet på webben kan inte vara mindre moraliskt än det analoga livet. Den som har ett etiskt system att erbjuda kommer att bli efterfrågad. Den som gör sig av med sin etik är en förlorare.

Läs artikeln här.

Zittrians bok kan laddas ner här

Erik Stattin har redan i söndags kommenterar Zittrians nya bok. Tilläg fredag 23 maj kl 16:54 Nu har Erik Stattin också skrivit om Lundblads understreckare

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: