29 maj 2009

Konfirmanderna blir fler - Det är också sant

För ett par dagar sedan kunde Svenska Kyrkan Härnösands stift berätta att en uthållig satsning på de unga och konfirmationsundervisningen ger resultat i en ett trendbrott: antalet konfirmander ökar.

Från Onsala församling i Göteborgs stift rapporterar SVT om en lokal vändning.Riksgenomsnittet för Svenska Kyrkans församlingar är att andelen unga medlemmar som väljer konfirmation minskar. Det är sant. Men det betyder alltså inte att det blir färre konfirmander i varje församling. Att en negativ trend kan brytas bevisas gång på gång. Alla församlingar kan göra ett bättre arbete som samlar fler unga.

Söndag 20 september är det val i Svenska Kyrkan. Alla medlemmar har rösträtt redan från 16 år. Både konfirmerade och ännu inte konfirmerade har rösträtt. Fler borde använda sin rätt att rösta. T.ex. alla föräldrar till konfirmanderna. Liksom föräldrar och mor- och farföräldrar till barnen i babysången, öppna förskolan, kyrkans dagis, barnkören, miniorerna, juniorerna, ungdomsgruppen, ungdomskören ....

Det snackas ofta om att barn och ungdomar är kyrkans framtid. Bra, men det räcker inte. Barnen och ungdomarna har rätt att ta stor plats och rätt till inflytande i sina församlingar och i sin kyrka redan idag.

Den unga delen av Svenska Kyrkan har inte tillräckliga resurser. Det behövs en omfördelning, särskilt om det blir mer knappt med arbetstid och pengar.

Det enda positiva med att för få röstar i kyrkovalet är att varje ny röst har stor betydelse. Att rösta på de kandidater som verkligen kommer att satsa på barn och ungdomar gör skillnad. Och i Svenska Kyrkans val betyder personvalet mycket mer än i allmänna val. Om väljarna använder sina rättigheter: 3 kryss på varje valsedel. Det blir 9 kryss tillsammans i de tre valen till församlingen, stiftet och det nationella kyrkomötet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: