18 maj 2009

Snälla ärkebiskopen: Droppa tidningen och börja twittra

Förra veckan var ett par hundra informatörer som arbetar för Svenska Kyrkan samlade i Upplands Väsby. Då fick de se en dummy på en lite tidning i A5, som är tänkt att bli Svenska Kyrkans medlemstidning. Det berättades att det var ärkebiskop Anders förslag, som informationschefen Klas Hansson och hans medarbetare fått i uppdrag att paketera.

Snälla ärkebiskopen, droppa idén med medlemstidningen omgående. Ta sen fram mobilen ur din ficka - eller var du nu har den. Klappa på den, tryck på den - för det här är ditt bästa verktyg att föra samtal med Svenska Kyrkans medlemmar med.

Det är bara en tidsfråga innan hela den tidning du önskar dig ryms i mobilen. Redan nu kan manicken i din hand tillräckligt mycket. Ärkebiskop Anders, bli en förebild i biskopsmötet. Bli en förebild för alla oss som lever vårt medlemskap i Svenska Kyrkan, i våra församlingar som volontärer, förtroendevalda eller anställda.

* Ge oss alla ett mejlkonto fornamn.efternamn@svenskakyrkan.se Det underlättar när vi ska samtala med varandra kors och tvärs.

* Gå själv med i alla grupper på Facebook som handlar om Svenska Kyrkan. I alla fall de hundra första du hittar.

* Skapa ditt Twitter-konto och börja följa oss andra "kyrkoarbetare".

* Har du ingen Iphone än, så köp dig en. Det finns andra smarta telefoner, men du är värd den bästa.

* Skicka ett SMS till Dag Tuvelius, Kyrkans Tidnings chefredaktör och be honom fixa en applikation av Kyrkans Tidning till din nya telefon. Låt honom gärna förstå att du är otålig och skulle vilja att tjänsten kommer igång nu när du förhoppningsvis får några lediga dagar i ditt kära sommarhus.

Hoppas jag nu missat en massa saker på den här önskelistan, så att det kommer en massa påfyllning i kommentarerna till den här postningen. Hoppas flera stycken tycker att mina önskningar är töntiga och kommer med mycket smartare och mer framsynta förslag själva. Hoppas de allra flesta fattar att jag menar allvar och fattar vilken som är min point.

Vad är det mer som kan göras för att vi och vår ärkebiskop ska göra som Martin Luther: använda samtidens nya medier för att reformera kyrkan?

Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

Anders Göranzon sa...

Hej Martin!
Verkar vettigt. För en stund skrev jag följande:
http://moruti.blogspot.com/
Bara som en liten randanmärkning!

Maja sa...

Så blir det när man väljer enfald framför mångfald.

David sa...

Martin: Amen amen amen!

Vadmal sa...

Gjorde ett betydligt blygsammare försök i maj/juni att försöka förmå Kyrkans tidning att lägga ut twitterlänkar till sina nyheter. Bevisligen lyckades jag inte, men någon gång ska dom väl vakna...