Väsentligheter bör uppmärksammas. Annat ska förbigås. Brygubben har svårt skilja det ena från det andra. Stå ut med blandningen av seriöst och trams. Eller inte. Bloggen Brygubben skrivs av mig Martin Garlöv. Kommunikation och mediebruk är mitt yrke. Kristen är min livsåskådning. Alla ni som längs livsvägen hjälpt mig med förnuft och känsla har all rätt att ta åt sig äran av det som läsaren uppskattar. Dumheterna är helt mina egna.
23 mars 2009
Pilgrimsresan till Assisi, del 2
Staden Assisi är för evigt förknippad med de båda helgonen Klara och Franciskus. Dessa båda kyrkobyggare är aktuella förebilder, nära 800 år efter sina livstider.
I mars 2009 hade en grupp styrelseledamöter från kyrkoråd i några församlingar i Svenska Kyrkan Uppsala stift förmånen att få en del av sin utbildning förlagd till Assisi. Temat för utbildningssteget var Bygg upp min kyrka.
I en tid där genvägar och förenklingar frestar den som vill göra snabba klipp visar Klara och Franciskus på ett annat förhållningssätt, på en annan väg.
Det finns ingen kristen tro utanför kyrkan, därför är kyrkbygget en så betydelsefull uppgift. Liksom Franciskus misstog sig och först trodde att det var hans uppdrag att bygga kyrka med sten, murbruk, trä och spik, så kan en styrelseledamot av ett kyrkoråd i Svenska Kyrkan tro att det är byggnader och administration som är huvudsaken. Franciskus förstår sedan att det är återuppbyggande av huset av levande stenar som är hans egentliga uppdrag. Huvuduppdraget för den som sitter i en kyrkans styrelse idag är inget annat.
Medlen för byggnadsarbetet är Guds ord, dopet och nattvarden. Det är allt som behövs i verktygslådan. Man kan ta tempen på församlingar i Svenska Kyrkan genom att se hur det står till med ordbruket i form av bön, predikan och diakoni. Där det döps mer finns det också mer hopp om livet. Där människor samlas för att fira nattvard ofta kan man vara säker på att församlingen lever.
Mer om Uppsala stifts nya utbildningen för förtroendevalda här
Andra bloggar om: assisi, kykan, religion, svenska kyrkan, uppsala stift
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar