Sensus hette tidigare Sveriges Kyrkliga Studieförbund och Bildas gamla namn var Frikyrkliga Studieförbundet.
Tidningen Sändaren att anledningen till bytet är att Katolska Kyrkan anser att Bildas profil är mer inriktat på kyrkor och samfund. För Svenska Kyrkan som största medlemsorganisation i Sensus är förlusten av Katolska Kyrkan en tankeställare. Vad har hänt inom Sensus som lett fram till en betydande medlemsorganisation nu överger studieförbundet?
Den romersk-katolske biskopen i Sverige Anders Arborelius tar på sig rollen som brobyggare inom den kristna folkbildningen och säger i ett pressmeddelande:
- Min personliga förhoppning är att kunna vara en brygga för det arbete som sker både i Sensus och Bilda för att utveckla det kristna fortbildningsarbetet i Sverige.
Brobyggarrollen har traditionellt varit ett åtagande för Svenska Kyrkan. Förflyttningarna inom den kristna delen av folkbildningsvärlden kan mycket väl vara ett uttryck för den risk som finns att Svenska Kyrkan trots sin storlek marginaliserar sig inom den svenska delen av den världsvida ekumeniska kyrkogemenskapen.
I kristna dagstidningen Dagen framhåller den katolske biskopen värdet av att komma närmare de ortodoxa kyrkorna i Sverige genom att dela medlemskap i Bilda.
Svenska Kyrkans medlemsskap i Sensus bör diskuteras. Det finns många inomkyrkliga rörelser med egna medlemskap i Sensus och det kan bli så att de liksom tidigare rörelser inom Katolska kyrkan väljer ett annat medlemskap.
2 kommentarer:
Tror det är helt sant som du avslutar för "underavdelningarna" i Svenska kyrkan. Man blir mer och mer undrande inför utskicken från Sensus, och vad de väljer att ge röst åt. På lokalplan pågår förändringar.
Här några rader från Sensus: Katolska stiftets byte av studieförbund kan ses som att Sensus inte lyckats motsvara förväntningarna, vi får givetvis ta till oss detta. Samtidigt tolkar vi det som en konsekvens av förändringar på den ekumeniska kartan.
Men också, ja, man är irriterad över att Sensus och Svenska kyrkan arbetar som vi gör med HBT-frågor ur ett rättighetsperspektiv.
Lite tråkigt är det förstås att man tycker att gemenskapen med ortodoxa bröder och systrar är viktigare än den man haft med de lutherska och evangeliska i Sensus. Vi är ett studieförbud som bygger på en kristen värdegrund, men ser inte det som ett hinder att vara brobyggare också i de delar av Sverige som inte tillhör den kristna sfären. Sensus arbetar i dag med kristna rörelser, ungdomsorganisationer, fackföreningsrörelsen, humanitära organisationer, amatörkulturen m fl. Det är det sällskap som katolska stiftet nu lämnar.
I det pressmeddelande som gått ut påstås att man väljer bort Sensus för att man vill arbeta med ett studieförbund som arbetar mer med kristna organisationer. Men det är tvärtom så att Sensus har den största verksamheten med kristna församlingar och föreningar.
Jag välkomnar en diskussion om Sensus profil och verksamhet.
Med vänlig hälsning
Mats Bernerstedt, förbundschef i Sensus
Skicka en kommentar