18 augusti 2009

En bön för Svenska Kyrkan

En väv av böner - det uppmuntrar sedan igår en webbtjänst signerad Svenska Kyrkan till. Bönesajten påminner rätt mycket om den inbjudan till interaktion som den numera nedlagda tidningen Existera jobbade med på nätet. Tidningen ägdes av Svenska Kyrkans och Svenska Missionsförbundets tidningsförlag Berling Press. Hade den funnits kvar hade Bönesajten kunnat kopplas till den tidningen.

Dagen rapporterar. Och det gör Kyrkans Tidning.

Redan igår öppnade Svenska Kyrkans bönesajt. När dag 2 grydde saknas fortfarande en tydlig ingång till den från Svenska Kyrkans gemensamma webbplats. Men den kom senare under dagen.

Jag hoppas att en toppbanner på Kyrkans Tidnings webbplats ger plats åt den nya bönesajten. Och att den nationella informationsavdelningen skickar ut så smidiga banners till alla församlingssajter, så att de enkelt kan koppla på.

Det finns mycket att be för. Mycket att be om hjälp med. En hel del att be om förlåt för. Och ännu mer att tacka för.

En liten fundering om det här med det här med "vi" och "dom". "Kontakta oss" står det på sajten. Bättre när jag klickar vidare och visas vägen till min församling. En annan fundering om uppifrån och ned. Ur vad springer tanken att jag skulle vilja koppla min bön till en domkyrka?

Att be är att hungra och törsta efter mening och sammanhang. (...) Att be är att lyssna till Guds röst och att göra sig bered att lyda. (...) Att be är inte att informera Gud om sina behov och önskemål. Dem känner Gud bättre än jag själv. Att be är att ställa sitt liv till Guds förfogande. Guds plan med mig är större än vad jag kan - eller kanske vill - föreställa mig. (...) Att be är att erkänna Guds anspråk. (...) Att be är att delta i kampen mot ondskan. Att be är att vägra ge meningslösheten det sista ordet.

ur Svensk Katolsk Bönbok 1991.


Ikväll samlas människor till bön i en kyrka. Inte bara i en utan många. I tusen. På söndag ringer klockorna. Det är solens dag, uppståndelsedagen. Då kommer människor samlas igen för att be tillsammans.

I Sverige har vi religionsfrihet. Det är inte straffbart att gå till en kyrka och kliva in över tröskeln. Väldigt sällan är saknas det sittplats till alla. Och där det är fullt finns ändå alltid plats för en bedjande människa till.

De första kristna byggde kyrka tillsammans genom att de bad tillsammans, läste Guds ord tillsammans och delade bröd och vin. Bönesajten kan bidra till en väv av böner om den länkas till livet i gudstjänsten, till livet i den kristna församlingen. Annars inte.

Nu på söndag är temat Tro och liv. Kyrkoåret är ett stycke in i andra halvlek och det är den 11:se söndagen efter Trefaldighet. Det tar mycket tid att klura på det där med Gud som treenig: Fader, Son och Ande. Evangelietexten på söndag handlar om hur Jesus med en liknelse lyfter fram den människa som medger att hon inte på egen hand klarar att leva livet helt och fullt. Om en tullintrivare säger som det egentligen är och därmed ger Gud en möjlighet att upprätta och förverkliga sin plan.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tänker att det är viktigt att vi tar oss tid att sätta oss en stund och be för dessa böneämnen som lägs fram på siten. Det är ju vi som är kyrkan.

Tänker att det säkert finns många böner från människor som inte går till kyrkan och tänk om de fick uppleva att Gud hör bön

Mike sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.