20 augusti 2009

Skrämselpropaganda inför kyrkovalet

Söndag 20 september är Svenska Kyrkans valdag. Då har alla medlemmar i Svenska Kyrkan 16 år eller äldre rösträtt, med rätt att välja in sina företrädare i de kyrkliga beslutsorganen i församling och stift och i det nationella kyrkomötet.

Med grund i en politisk kompromiss från mellankrigstiden i det förra seklet har de allmänpolitiska partierna tagit sig rätten att styra inom Svenska Kyrkan. Det är hög tid att sätta den avslutande parentesen omkring detta otidsenliga och hämmande provisorium.

I dagens nummer av Kyrkans Tidning uttalar sig Centerns partiledare Maud Olofsson. Hon skrämmer tidningens läsare med att det skulle bli en prästkyrka utan medlemsinflytande om det nuvarande valsystemet skulle moderniseras. På partistämman tidigare i år lät det lika illa när partiets kyrkopolitiska främsta företrädare Karin Perers talade inför ombuden:

Ni är väl medvetna om att en prästerskapets och biskoparnas kyrka vore en farlig kyrka?

Socialdemokraterna skräms med att om man inte röstar på dem då väntar inte bara prästkyrkan utan också en fobikyrkan. Och Sverigedemokraterna skräms med ekumenik och religionsdialog. De är alltså bakvända i sitt budskap, men använder samma slags retorik som centern och sossarna.

Så här långt i mitt skrivande ser jag att bloggen Stillsam är inne på samma spår. Lars B Stenström invänder liksom jag mot den falska bild av en prästkyrka som centerledaren hotar med.

Det enda goda med att Maud Olofsson talar klarspråk i Kyrkans Tidning är att det blir så uppenbart att tiden sprungit ifrån det system som centern tillsammans med moderater, socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöpartier försvarar. Och som Sverigedemokraterna utnyttjar.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Simon Wämmerfors sa...

Tänk vad skönt för alla dessa politiker att de slapp vara med under den hemska tid då Kristi kyrka föddes. Apostlar som framträdde med självklar auktoritet och ledde och förmanade församlingarna ledda av Anden. Nä, fy bubblan, då är det bättre nu när alla, ateister, muslimer, nyandliga, kristna, agnostiker och vanliga sekulära medelsvenssons tillsammans röstar om kyrkans lära (genom partierna) och sedan lämnar åt tjänstemännen i kyrkan att verkställa tagna beslut. ;-)

På sätt och vis har hon ju rätt, Svenska kyrkan är till stora delar harmlös och "ofarlig" idag. Maud tycker att det är utmärkt och jag sörjer det. Vi lever i helt olika världar...