07 augusti 2011

Buss med ungdomar från Svenska Kyrkan brann på autobahn

Senaste uppdatering onsdag 14:53

Natten till söndag brann en buss med ungdomar från Svenska Kyrkan på autobahn. De flesta ungdomarna kommer från församlingar i Uppsala stift, men även från andra delar av Svenska Kyrkan, var på väg till Taize när olyckan inträffade. Ingen av de som var i bussen kom till skada och ska efter omständigheterna må bra, rapporterar de själva via sociala medier och massmedier. Några i gruppen fullföljer färden till Taize, men de flesta återvänder till Sverige imorgon.En av resenärerna är Lena Hansson, som intervjuas av Upsala Nya Tidning. Hon berättar att många blev av med hela sin packning.

Andra tidningars nätupplagor rapporterar också, som t.ex. Sydsvenskan. En äldre version av samma artikel ligger kvar hos Ystads AllehandaSveriges Radio P4 Uppland har en kortare notis om bussbranden. För Länstidningen berättar Frida Jönsson från Östersund om olyckan där alla hennes tillhörigheter brann upp.

Måndag förmiddag kommer en artikel i Dagen som länkar till Östgöta Correspondenten, som i sin tur intervjuat bussbolagets företrädare Per-Erik Fahlén. Enligt Dagen var det 13 ungdomar som valde att fullfölja resan till Taize och 38 som återvände till Sverige.

Tidigare kortnotiser i Expressen och DN och GP och Sundsvalls Dagblad och Svenska Dagbladet och Norrköpings Tidningar och Metro och Östersunds-Posten och några till, som publicerat vad de fått från TT.

Vaksala församling informerar anhöriga och andra församlingsmedlemmar på sin webbplats  på Facebook och med Twitter. På samma sätt gör Vattholma pastorat med Tensta, Lena och Ärentuna församlingar. Redan kl 16 på söndagen hölls ett informationsmöte i församlingsgården.

Webbsidorna uppdateras fortlöpande. Söndag kl 19:30 rapporteras att stämningen i gruppen är riktigt bra. Församlingarnas gemensamma twitterkonto för Svenska Kyrkan i Uppsala används också sedan söndag kväll för information och länkning till aktuella webbsidor.

På Facebook har både föräldrar, andra anhöriga och medarbetare i de berörda församlingarna informerat varandra och sina vänner.

Även Helga Trefaldighets församling och Universitetskyrkan i Uppsala hade redan på söndagen information om bussolyckan på sina webbplatser.

Jonte Rosén från Ärentuna församling i Storvreta utanför Uppsala, är en av de ungdomar som väljer att fortsätta ner till Taize. Han har fått pengar av bussbolaget till nya kläder och även tröja och mjukisbyxor av brandmän som deltog i släckningsarbetet. Han och Lina Dovner intervjuas av Upsala Nya Tidning.

- Jag är fortfarande chockad, säger Sofia Holmquist till UNT vid hemkomsten till Uppsala på måndagseftermiddagen.

Måndag eftermiddag vid 15-tiden beräknas en buss med de hemvändande ungdomarna komma tillbaka till Uppsala.

På tisdag vid lunchtid publicerar Svenska kyrkans tidning en artikel om bussbranden på sin webbplats. Senare samma dag följer Länstidningen i Östersund upp en tidigare artikel med att intervjua Frida Jönsson som kommer från Östersund, men bor och pluggar i Uppsala.

Så kommer även bussbranden att uppmärksammas av tidningen Världens idag som mest refererar till UNT, men har en egen bild av några ungdomar och prästen David Silverkors, när de kommer tillbaka till Uppsala på måndagseftermiddagen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Läs om Taize

1 kommentar:

JN sa...

Information till anhöriga finns även på Helga Trefaldighets sajt, liksom hos Universitetskyrkan.