17 april 2012

Det är under radar som det finns hopp om livet

På några veckor har prästen Mikael Bedrup gått från noll till ettusentvåhundra besök på bloggen där han är magister och verbi devini minister i den bibelskola som bär hans namn. Fast den skrivs i Jesu namn :-)

Mikael publicerade idag Lektion 32 och det lär bli många fler. Dagens lektionspass handlar om nattvarden. Ett ämne där det bränner till. Den som mött Mikael tidigare vet att han har starka åsikter i ämnet. Läs om vad och varför.

Han har inte fått något uppdrag, ingen har sagt åt honom, han har startat sin bibelskola för att han vill det. Mikael Bedrups satsning är ett tecken i tiden: Den som har en idé väntar inte på att någon annan ska förverkliga den. Den som vill att det ska hända börjar inte med att tigga pengar, utan väljer en lösning som som kostar litet eller inget. Insatsen blir själ och hjärta, kunskaper och erfarenheter. Lönen blir människors gensvar och tacksamhet.

Det här sker i Svenska Kyrkan på flera håll och Mikael är inte ensam. Under åren har jag med bloggen Livet i Svenska Kyrkan och nätverket med samma namn haft glädjen att få lyfta fram många exempel på liv och förnyelse i Svenska Kyrkans församlingar. En del uppmärksammat i de stora sammanhangen: på stiftsmöten, i stiftstidningar, i Svenska Kyrkans Tidning och magasinet Amos eller på Svenska Kyrkans gemensamma webbsida. Annat och ganska så mycket har levt sitt liv under radar.

Hoppas, hoppas att intresset för bibelns böcker och Guds ord är en uppåtgående trend. Jag tycker att jag ser alltfler församlingar som bjuder in till samtal och studier, där människor möts med Bibeln i hand. Och det tycks ha återkommit en uppskattning av de predikanter som använder sin plats och tid i gudstjänsten för att förklara och utlägga evangeliet och de andra bibelläsningarna.

Bibelord är något ordentligt att tugga på. Lite som fullkorn och mycket fibrer. Bröd för dagen som kommer, liksom.

Det Mikael Bedrup gör är att han skapar ett digitalt rum ditt vi kan gå för att läsa det han skriver och föra samtal om det. Det finns likheter med att samlas i församlingshemmet eller hemma hos en vän med andra vänner, för att läsa tillsammans. Och det är så mycket bättre när bibeln blir läst och studerad av människor i grupp, jämfört med att sitta helt solo med dessa 66 böcker.

Vad har du att berätta om som du tycker är försummat och borde uppmärksammas efter förtjänst? Gå till bloggen Livet i Svenska Kyrkan och se vad som saknas. Dela med dig med en kommentar till något lämpligt inlägg eller mejla mig på martin.garlov@gmail.com


Tillägg onsdag 18 april  Söndagsskola för vuxna i Uppsala domkyrka, nu i vår om påskens texter med professorn James A. Kelhoffer 22, 29 april och 6 maj 2012 i Sturekoret kl 12.30–13.15. Ingen anmälan. Enkelt fika serveras. Hösten 2012 återkommer Söndagsskola för vuxna varje söndag. Mer information om söndagsskola för vuxna i Uppsala domkyrka, läs härLäs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: