02 juni 2007

Trött på bloggande

Medierna heter den ena av två mediebevakande programmen i SR P1. I veckans sändningar handlar ett i inslag om den svenska bloggossfären. Reportern förmedlar påståenden om bloggande som pekar i olika riktningar. De intervjuandes svar spretar likaså.

Ett påstående i frågans form beskriver svenskt bloggande som ett mest en marginell företeelse där fler skriver än läser. Brygubben påminner som om gårdagens föredrag av Karolina Lassbo som har fler läsare på sin blogg än Borlänge Tidning. Jo, en vanlig svensk landsortstidning kan nog beskrivas som marginell.

Om det nu finns sådär en 20 000 bloggar registrerade hos bloggar.se och andra bloggportaler, då skulle det kunna jämföras med hur många periodiska som är registrerade. Viss skillnad mellan hembygdsföreningens medlemtidning i Knäckebröhult och kulturtidskriften Signum. Men periodiska tryck på papper är de båda.

SR Medierna berättar att många journalister lägger ner sina bloggar. De som bloggat länge är ganska få. De som tröttnat fort är fler.

Kan det vara så att de traditionella medierna inte haft förmåga att integrera bloggandet i sina produktionsflöden och i sin publicering? Ta t.ex. Helle Klein på Aftonbladet. Googla på hennes namn och första träffen blir en mycket gammal länk till hennes förra bloggadress och en hänvisning. Hon tappar säkert många läsare redan där. Och som tjänstledig från Aftonbladet för att gå i skola för att bli präst i Svenska kyrkan är det inte så mycket av ledarkommenterande kvar i Helle Kleins blogg.

Fristående bloggare blir med Twingly mer integrerade med SvD:s webbartiklar än tidningens egna bloggare.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Rodrigo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.