02 juni 2009

Fader Gunnar går på räls

När Skånetrafiken ger namn åt 49 nya Pågatåg kommer den legendariske Fader Gunnar i Osby bli ett av namnen. Det berättar Skånska Dagbladet.

Prästen Gunnar Rosendal var en banbrytare och kyrklig förnyare, med mer positiv inverkan på Svenska Kyrkan än vad många inomkyrkliga vågar erkänna. Många är tyvärr också okunniga om Fader Gunnars betydelse för det i en vanlig högmässa som idag tas för givet och uppskattas.

En läsvärd biografi om Fader Gunnar kom ut på förlaget Artos 2003. Redaktör var Vivi-Ann Grönqvist och i boken medverkar elva skribenter.

Carl Otto Werkelid recenserade boken i SVD i mars 2004. Och Anders Piltz gjorde det i kulturtidskriften Signum.

Boken verkar vara slut på förlaget. Så kolla på antikvariat med hjälp av Bokbörsen. Titel är Gunnar Rosendal. En banbrytare för kyrklig förnyelse.

Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

kyrksyster sa...

Gunnar Rosendal var föraktad i sin samtid. Men med så många andra betydelsefulla kyrkliga banbrytare så vågar man se hans storhet när han är död och ofarlig.
Hans öde liknar t ex Lars Levi Laestadius.

Min far tillhörde fader Gunnars beundrare. Påverkades enormt av honom och jag uppfostrades i den glädje som detta faktiskt var. Själv mötte jag honom bara några få gånger. Men en gång fick jag faktiskt en guidad tur i Gratia Dei och en föreläsning om det estetiska valet av handdukar i hans privata badrum...