10 september 2009

Prästen Patrik predikar

Det är antagligen en motion även till årets kyrkomöte i Svenska Kyrkan som går ut på att någon borde ta ledningen för SVT i örat och säga till på skarpen: Det måste bli som förr, en tevegudstjänst varje söndag.

Men saken är den att det kommer inte bli som förr. I framtiden kommer det bli bättre. För i framtiden är ingen omöjligt. Historiskt har det visat sig omöjligt för Svenska Kyrkan att utöka sin närvaro i public service. Men i många nya kanaler kan Svenska Kyrkan liksom andra sammanslutningar av människor synas och höras.

Kolla här en predikan i all enkelhet av Patrik som är präst i Helga trefaldighets församling i Uppsala. Här står han i Helga Trefaldighets kyrka mitt i stan och talar med de som firar gudstjänst tillsammans med honom i söndags.



Svenska Kyrkan har en egen veckotidning, Kyrkans Tidning, vars omgjorda webbplats skulle må väl av lite rörliga bilder. Lätt som en plätt för en webbredaktör att ta emot tips från läsarna på passande videor att länka till. Inte så mycket svårare för journalisterna att filma lite själva när de är ute och snackar med folk.

Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Gott så, vacker kyrka etc, där jag själv har varit många gånger. Men predikan? Hade den något "evangelion"? Så att om man nu inte hade tro, skulle man då av detta som man fick höra kunna komma till tro?

Liknelsen om den barmhärige samariten är en verklig probersten för alla predikanter, och mycket få greppar innebörd och mening häri. De flesta hamnar i olika former av etik, samt med lite uppmuntran därtill att göra vad samariten gjorde.

Jag satt i förra veckan och läste en predikant, inte från 1900-talet, ej heller från 1800-talet, utan från 1700-talet. Han predikade om den här texten. Han såg därpå i ett helt annat perspektiv.
Han hade som indelning
1. Syndarens nöd och elände
2. Jesu ömhet och omsorg att rädda och hjälpa honom
Och han började predikan med ett ingångord, som var mycket talade:

"Jag gick fram om dig, och såg dig liggande i ditt blod, och sade till dig: Du skall leva"
Hes 16: 6.

Vad denne predikant förstod och predikade på denna söndag, det var att Jesus var den barmhärtige samariten, och det för oss alla.

Predikanten var Lorenz Christofer Retzius, "hovsam hernnhutare" som det heter om honom. Han var kyrkoherde i Tådene pastorat strax utanför Lidköping och dog 1818.

Att Jesus själv är den barmhärtige samariten, det framgår av många saker i texten. En som uppmärksammat och lyft fram det är prof Birger Gerhardsson i skriften "The good samaritan - The good Shepard" från 1958.

Hoppas jag inte sårat dig med detta, men för mig är det viktigt att höra "evangelion", så att min tro får liv och jag kan leva och dö på det.

/GE