01 oktober 2009

Come back för Svenska Statskyrkan?

Tidningsbudet kom med Svenska Kyrkans egen veckotidning Kyrkans Tidning idag. Två artiklar signalerar att kyrkans frihet måste försvaras. Hela tiden och på flera fronter.

Den statliga begravningsutredningen har lämnat över sitt betänkande till minister Lena adelsohn Liljeroth. Utredningen anser att det ska vara samma begravningsavgift inom alla kommuner om mindre än två år. Och att det bara ska finnas en huvudman för begravningsverksamheten inom åtta år. Att Svenska Kyrkan har en annan ekonomisk ordning och indelning sätter sig utredarna över.

Folkbokföringsutredningen är en annan statlig utredning som också har förslag som visar att Svenska Kyrkan får passa sig. Det nuvarande systemet att använda församlingsindelningen i folkbokföringen ska slopas om fem år, tycker utredarna.

Det var inte så länge sedan Svenska Kyrkans generalsekreterare citerades när han reagerade på förändringar av statligt stöd till kulturminnesvården av kyrkobyggnader. Det lät som han beklagade att kanalerna mellan makten i stat och kyrka inte var som förr.

På vilket sätt skulle ändringar i begravningsverksamheten och folkbokföringen påverka Svenska Kyrkans frihet? Jo, risken är den nationella ledningen i kyrkan - ärkebiskopen, kyrkomötet och kyrkostyrelsen - ställer sig in och anpassar sig.

Saker som nu snabbt förändras är en konsekvens av uppgörelser mellan stat och kyrka i slutet på 1990-talet. Argumentationen är att det handlade om övergångsbestämmelser som nu utan problem kan fasas ut. Så bra då. Då gör vi väl samma sak med Lagen om Svenska Kyrkan. Det borde vara konsekvensen. Det är inte rimligt att staten reglerar identiteten för ett av trossamfunden i landet och inte något av de andra.

Intrycket är att den partipolitiskt dominerade kyrkoledningen inte agerat proaktivt för att försvara Svenska Kyrkans handlingsfrihet och värna medlemmarnas pengar. Det ser nu ut att stå Svenska Kyrkan dyrt.

När skattefriheten för kyrkliga fonder försvinner kan det kosta upp till 270 miljoner kr varje år. Det är lika mycket pengar som det kostar att driva minst tio stora församlingar.

En ändrad folkbokföring påverkar systemet för att ta in medlemsavgifter och begravningsavgifter. Omläggningen kostar 50-60 miljoner och sen kommer årliga miljoner i ökade driftkostnader.

Den statliga begravningsutredningens förslag väcker frågan om huvudmannaskapet för begravningsväsendet. Utredningens förslag provocerar till strukturförändringar inom Svenska Kyrkan som inte alls tar sin utgångspunkt om vad som är bäst för församlingslivet.



2 kommentarer:

Mats Rimborg sa...

Att den nuvarande ordningen är oförsvarbar är väl klart, det går inte att motivera att det är så vitt skilda avgifter för samma tjänst i olika delar av landet, så något måste göras. En återgång till möjligheten att införa partiella samfälligheter skulle dock vara positiv, och blir det följden så har detta ändå fört något gott med sig.

För övrigt förstår jag inte varför Svenska kyrkan är intresserad av att vara huvudman för begravningsverksamheten. Vad har vi för glädje av det?

Leif Ekstedt sa...

Vi får betala priset för partidominansen i Kyrkomötet.
Det förefaller mera vara så att både bått och rött springer politikernas ärenden. En som tidigt insåg detta var väl Ärkebiskopen och hanterade ärendet därefter.
Svenska Kyrkan kommer förmodligen att vara två samfund om en icke alltför avlägsen framtid.
Den kommer säkerligen att vara baserad på den kristna tron och icke på politik.
Analysen som visar att Frimodig Kyrka gått fram är till största delen en signal, gudstjänstfolket är trötta på urvattningen.
Svenska Kyrkan har inte visat en rakryggad resning i trosfrågan ,snarare en impotent.