13 oktober 2009

Valet i Svenska Kyrkan 2009 - Det var då det vände

Hela kyrkovalet i Svenska Kyrkan är färdigräknat. Sist kom resultaten för Kyrkomötet. Det blir stor omsättning på ledamöterna i denna beslutande församling med 251 platser. Ganska precis varannan ledamot i det nyvalda kyrkomötet är en färsking eller en person som gör comeback.

Nyordningen i årets kyrkoval med möjlighet till ett personval med upp till tre kryss på varje röstsedel har fått stor inverkan på valresultatet, inte bara i kyrkomötet utan också i de lokala församlingsvalen och i valet av stiftsfullmäktige. 2009 blev därmed året då det vände, personval blev en avgörande faktor som visar vägen till en nödvändig demokratisk reform inom Svenska Kyrkan.

Det är nog inte riktigt de röstande kyrkomedlemmarnas mening att kryssandet skulle föra med sig att präster sparkade ut lekfolket när de i kraft av sina personröster klättrade på listorna. Jag tror detta kommer att korrigeras i valet om fyra år. Dels genom att väljarna blir mer uppmärksamma. Dels genom att fler präster ställer sina platser till förfogande för lekfolket. För det är ingen brist på inflytande för präster i Svenska Kyrkan.

Att den ordning med direktval till kyrkomötet som praktiserades för tredje gången den 20 september blir lite av en kändisgrej ger ytterligare en anledning att se över valsystemet. Genom att välja ombud till kyrkomötet stiftsvis skulle kyrkomötet bättre spegla mångfalden bland de aktiva medlemmarna i Svenska Kyrkans församlingar.

Carina Etander Rimborg på sin Valblogg för POSK om alla dessa inkryssade präster.

Prästen och kyrkomötesledamoten och bloggaren Karin Långström Vinge om resultatet för egen del och andras.

Kyrkans Tidning om valresultatet. Tidningen Dagen i samma ämne.


3 kommentarer:

– – – sa...

Varför skulle präster ställa platser till förfogande i den församling som beslutar om läran? Det är ju inte så att prästerna utgör 50% eller mer, utan närmare 10%. Fram för fler präster i Kyrkomötet säger jag! Varför inte gå tillbaka med att reservera ett antal platser åt präster?

– – – sa...

I och för sig, så skulle vi kanske börja ta den dubbla ansvarslinjen på allvar, även på riksnivå?
Låt de som är vigda bestämma över läran, och lekmännen över det världsliga såsom ekonomi och organisation.

Leif Ekstedt sa...

Svenska Kyrkan kanske borde göra en analys i frågan. Varför röstar så många på något annat än sitt parti? Kan det möjligen vara en signal i frågan om hur den politiska delen vill tolka Bibelorden? Ibland får jag lust att säga vad CH Hermansson sade om sitt parti när jag tänker på Svenska Kyrkan.