28 mars 2005

Påsken är viktig för mig - annandagen behövs

Så är det dags att återvända till vardagen, efter att ha firat den största av kristenhetens högtider: påsken

Jo, jag vet att många kyrkor har sitt påskfirande kvar.

Påsken är viktig för mig. Och påsknattsmässan i Sankt Ansgars kyrka i Uppsala www.ansgar.nu är en upplevelse av helighet och fest. Vi samlas i mörkret utanför kyrkan och det stora påskljuset tänds på en öppen eld. Elden sprids vidare från påskljuset till våra små vaxljus. Stilla sjungande vandrar vi in i den mörklagda med våra ljus i händerna.

Påsken är ett drama som ställer min livsåskådning på sin spets. Här får jag ännu en chans: att säga ja till mitt dop.

Och så idag. Annandag påsk med evangelium om en Gud som segrat och nu genom den uppståndne mästaren möter de skingrade och rädda lärjungarna. En människoson som förklarar och blir förklarad. Berättelsen om de två lärjungarna som på väg till Emmaus möter en man de inte känner igen, är en av mina absoluta favoritställen i bibeln. Att det är vid bordet - i måltiden - de två förstår vem som slagit följe med dem, med tålamod förklarat ordet för dem, är så bra.

25 mars 2005

Annonserna måste vägas upp

Svenska kyrkan är med sina församlingar sammantaget en av landets största annonsköpare. Helt i klass med de riktigt stora på marknaden.

På en dagstidning, vilken som helst, försörjs minst ett par av medarbetarna av annonsintäkterna från Svenska kyrkan. Så här i påsktid är av naturliga skäl extra många annonser. Påsken är kyrkans viktigaste helg.

Inte mer än rätt (?) att redaktionerna vid samma tid visar sitt journalistiska oberoende och opartiskhet genom att söka upp och lyfta fram precis det som inte präglar Svenska kyrkan just nu. När kyrkorna är mer besökta än vanligt, då ska det skrivas om tomma kyrkbänkar. När Lutherhjälpens insamling slår rekord, då tycks det vara en rätt nyhetsvärdering att skriva om enskilda misslyckanden och fråga sig "varför kyrkan inte gör något". Och påskuppropet - på vilket sätt har det bevakats?

Svenska kyrkans företrädare har förstås ett ansvar för att bemöta en negativ mediebild som utan nyanser och bredd inte är en rättvis bild av verkligheten. Och det är upp till den intresserade och engagerade medlemmen att välja hur man förhåller sig till mediebilden i jämförelse med egna personliga erfarenheter.

Helt nyligen kom den första rapporten om Svenska kyrkans stora undersökning Medlem 2004. Här påpekar författaren Jonas Bromander hur betydelsefullt det är att kyrkans medlemmar kommer i direkt kontakt med kyrkans och församlingarnas liv. Och att banden till den kyrka man är medlem är flera.

Sin mediebilden varken kan eller ska Svenska kyrkan styra över. Däremot kan och bör kommunikationen människa till människa och via kyrkans egna medier utvecklas. Erfarenheterna från Svenska kyrkans insatser för Tsunamikatastrofens offer visar ännu en gång att det personliga mötet är avgörande. All annan kommunikation är "i stället för".

21 mars 2005

Vårdagjämning och nyår

Igår var det vårdagjämning. Och nyårsfirande. För alla iranier som firar det persiska nyåret Norouz och år 1384. En sed från zoroasternas tid.

Bra att vi allt tydligare påminns om att människor vid vår sida och i vår närhet firar olika fester och vårdar sina seder.

Förra året vid den här tiden hade Maria Masoomi veckans eftertanke i Svt Agenda. Läs vad hon sa
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=10797&a=190007

20 mars 2005

Anagram - när orden tryter

Anagram är ett ord eller en mening som består av samma bokstäver som någon annan mening. Länken leder till en finsk sajt där Andreas Gustafsson med hjälp av ordböcker på nätet skapat denna service för den ord- och sysslolöse. Länken till hans webbplats är denna artikels rubrik.

18 mars 2005

Han tänker - inte bara som jag

Om Wilhelm Svensson bara, liksom jag själv, undrat över varför jag ska betala en avgift för att alldeles på egen hand expiera mig vid SJ:s blå terminaler för biljettköp - ja då hade jag inte tipsat om hans bok.

Men eftersom han inte tänker precis som jag, så säger jag: Skaffa hans bok och läs den.

Hur undrar du? Du gör det här på nätet. Och den är gratis. Bakom det - en tanke.
http://www.queue.se/index3.htm

Moral som smink

Prästen och etikforskaren Claes Trollestad lanserar begreppet "moralisk stumhet" som en översättning av moral muteness.

http://www.etikakademin.se/se/Verksamhet/publicerat/

När jag läser hans artikel undrar jag över hur den moral som sminkas över i hopp om att inte drabbas av samtidens konformism ska kunna bemötas. Och skiljas från en omvändelse till ett medmänskligt förhållningssätt i den globala byn.

Trollestad pekar själv på några risker: bland annat en moralisk blindhet. Jag ger honom rätt. Och tror att det finns fler.

Kalabrien vs Uppsala

Snön yr utanför fönstret och våren känns extremt avlägsen. Så varför skulle jag inte drömma mig bort? I juni väntar italienska Kalabrien. Jag vill åka nu! Se ut över havet där Odysseus seglade mellan Skylla och Karybdis. Njuta en espresso efter maten i en gränd i Tropea. Nu!

Som vanligt är mitt bidragande kriterium för familjens val av semestermål en plats där människor levt och verkat i minst 1000 år.

KG är varumärket

Svenska kyrkan högsta styrelse röstade härom veckan mellan en fyrkantig och båtformad logga. Båten vann med 8 mot 6. Jippi?

Några dagar efter denna händelse vid största sammanträdesbordet i Kyrkans Hus på Sysslomansgatan i Uppsala utkom religionssociologen Jonas Bromander med boken Medlem i Svenska kyrkan - en studie kring samtid och framtid. (Verbum Förlag ISBN 91-526-3042-0 www.verbum.se )

Jag har börjat studera den. Författaren redovisar inte bara sitt omfattande material. Han tycker friskt också. Och det gör han rätt i. Jag kommer tillbaka med eget tyckande om boken.

I kapitlet Medlem i Svenska kyrkan finns tabellen som visar motiven för medlemsskap. Listan toppas av "få del av ceremonier", "jag lever i Sverige" och "jag har goda erfarenheter av Svenska kyrkan". På femtonde plats, strax efter "jag är kristen" och "stödja kyrkan internationella hjälparbete" kommer "KG är en bra företrädare".

Ärkebiskop KG Hammar personifierar Svenska kyrkan mer än någon annan av de fler sju medlemmarna. Borde han inte mer uttalat användas som kyrkans gemensamma varumärke? Både i svart-vitt och fyrfärg? Eller är han inte tillräckligt båtformad? Kolla här http://www.svenskakyrkan.se/tcrot/ikon-v2/press/006_K_G.htm#TopOfPage

15 mars 2005

Vita huset

Igår sände Svt sista avsnittet för säsongen av Vita huset. Den enda serie jag på allvar följt på tv i vinter. Serien håller på det hela taget fortfarande stilen. Det är kul att (låtsas) få en titt in i det politiska spelet i Washington.

http://www.nbc.com/The_West_Wing/index.html

14 mars 2005

Residence 5 år

Livsstilsmagasinet Residence firar med senaste numret sitt 5 årsjubileum. Det gör man rätt i.

Jag är inte prenumerant, men unnar mig ett nummer titt som tätt. Gillar det blandade innehållet. Även annonserna. Oftast.

Kjell Häglund skriver läsvärt och det som får en och annan läsare att studsa. Det framgår tydlig av en insändare i senaste utgåvan.

Men varför ingen egen sajt? Förlagets futtiga infosida är lika med noll. www.ttg.se

Premiärnumret har jag faktiskt kvar. Ska kolla det mot det senaste och omdesignade någon kväll. Kan vara kul.

13 mars 2005

Den tjänande ledaren

För inte så länge sedan utkom den lilla nyttiga boken "Den tjänande ledare" av Jan Gunnarsson och Olle Blohm.
De båda har tidigare skrivit ihop Det goda värdskapet. www.vardskapet.se

Det är en vacker konst att få människor att känna sig välkomna och att skapa välkomnande företag och platser. Heder åt dem som delar med sig av det som funkar. Och inte.

En läcker logga kan vara silver. Att mötas är guld.

Jag kan inte göra allt själv

Det finns väsentligheter som är värda uppmärksamhet. Och så finns det företeelser och det som syns och hörs, men borde förbigås med tystnad. Brygubben avstår från att göra den sorteringen. Det märks. I bästa fall fyller bloggen ändå en funktion.