27 augusti 2005

Ärkebiskopen fortsatt biskop

I torsdags, den 25 augusti, meddelade ärkebiskop KG Hammar att han avgår som ärkebiskop nästa sommar. Hans ämbetsperiod blir nära ett decennium räknat från tillträdandet i februari 1997.

KG Hammar blev den som fick leda Svenska kyrkan in in en ny tid, efter skiljandet från staten. Tidigare i sin kyrkliga gärning hade KG Hammar arbetat med församlingsutveckling som präst i Lund, utbildat teologer både i Singapore och som rektor för prästutbildningen i Lund. Han var utbildningssekreterare vid Svenska kyrkans utbildningsnämnd i slutet av 70-talet och huvudsekretare i det kyrkliga reformarbete i början av 1980-talet.

Men som ärkebiskop fick han som bekant personifiera helt andra sidor av kyrkolivet än praktiskt kyrkoliv, institutioner, utredningar och nya regelverk. Ändå hör det också till hans bestående insatser för Svenska kyrkan att ha reformerat de kyrkliga utbildningarna och att svarat för ledningen av arbetet med den nya kyrkoordningen och det omgivande regelverket.

När ärkebiskopen lägger ned sin stav nästa sommar är har fortsatt biskop i Svenska kyrkan. Alla hans stora personliga kvalifikationer består och han kommer att vara en mycket efterfrågad företrädare för Svenska kyrkan, en människa som på ett välformulerat sätt framför sitt angelägna budskap. Det är inte sannolikt att KG Hammars aktiva tid som teolog, talare och författare är avslutas med att han lämnar ärkebiskopsstolen.

Svenska kyrkan bör mycket praktiskt underlätta för KG Hammar fortsätta kyrkotjänst. Kyrkostyrelsen bör förse honom med ett sekretariat inklusive en pressekretarare, så att engagemang kan bokas, mediekontakterna fungera, liksom biskopens eget skrivarbete. Allt i den utsträckning och takt som han själv önskar och som är förenligt med de personliga skäl som är orsaken till avgången.

Inga kommentarer: