29 september 2005

Skiljetecknet

I senaste numret av Ordfront finns en artikel av Lena Andersson basserad på hennes uppmärksammade Sommar i SR P1. Radioprogrammet finns som mp3 på SR-webben

Hörde henne i Människor och Tro förra veckan (?) och noterade hur hon med viss förvåning kunder berätta den senfördiga motreaktionen mot den Jesusbild hon tecknade i sitt program. Den förvåningen kan man förstå.

Hon fick som bekant Hedeniuspriset nyligen. Vem står bakom priset? Jo, det gör Humanisterna som för inte så långe sedan fick Christer Sturmark som ny ordförande.

I tidningen Nya Dagen har Anders Piltz skrivit om "Jesus - tecknet som väcker strid".

Vilket tecken är då Jesus? =, &, !, ?, §, +, ;-)

Är jag bokmässig

Är Brygubben tillräckligt bokmässig för att beblanda sig med det litterära Sverige imorgon. Det återstår att se.

Det kan vara så att detta bokliga Kiviksmarknad är generöst och tar emot såväl kreti som pleti.

Äh, det får vara hur det vill med den saken. Jag har varit på bokmässa förut och det är kul. Så det så.

28 september 2005

Hammarskjöld enligt Svegfors

Övervarade 45 meningsfulla minuter i Katadralkafét vid Uppsala domkyrka på tisdagskvällen. Mats Svegfors gav sin bild av Dag Hammarskjöld. Läs t.ex. Astrid Söderbergh Widdings recention i SvD av Svegfors bok. Eller den av Daniel Sandtröm i Sydsvenskan.

Svegfors erkände att Hammarskjöld var hans barndoms idol. Men kramades sönder sin hjälte gjorde han inte. En dam i publiken frågade om et fanns något nytt bokprojekt på gång. Svegfors lätt då meddela att det kunde tänkas att han skulle ge sig på Karin Boye. Ser man på: ytterligare en svensk mystiker...

Vissa likheter finns: också Svegfors är på ytan den korrekte ämbetsmannen utan en friande hjärtlighet. Och jag kommer att tänka på ärkebiskop Hammar. Även han en ämbetsman som med tiden gett offentlighet åt samtalen från de inre regionerna. Läs Hammar om Hammarskjöld i senaste numret av Signum

24 september 2005

Kyrkovalet 2005: fortsatta spekulationer

Den första snabbmätningen av den rikskyrkliga kampanjen för att uppmärksamma kyrkomedlemmarna på att det är val visar att 8 av 10 fattat vad som skulle ske och när.

Informationschefen Ingrid Andersson Göranzon funderar om att det längre röstetalet jämfört med förra valet 2001 kan förklaras av partiernas oförmåga. Kan så vara.

Kyrkans Tidnings redaktionschef Elisabeth Sandlund medverkade i 23 september i SR P1 Människor och tro och ville inte gå med på att nedgången från 14 % röstande 2001 till 12 % röstande i detta kyrkoval är en dramatisk minskning. Hon pekade på att man brukar säta att andelen aktiva medlemmar är 10-20 % och dår är andelen röstande rimligt stor. Brygubben har inget att invända mot beskrivningen. Se mitt förra inlägg här i bloggen.

Elisabeth Sandlund refererade till Kyrkans Tidnings enkät med frågor till alla valbara kandidater till kyrkomötet. Dessa är i majoritet mot ändringar i valsystemet. Säkert krävs det en hel del arbete för att få flertalet medlemmar att gå med på att de inte ska direktväljas framöver. Men en reform behövs för att närma den nationella nivån till den lokala församlingslivet. Svenska kyrkan i framtiden har inget bruk för ett fritt svävande kyrkomöte.

De partipolitiskt obundna grupperna i kyrkan kommer nu att behöva bevisa sina fördelar under den kommande fyraåriga mandatperioden. Kommunikationen med medlemmar kan inte begränsas till några veckor före ett val var fjärde år. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan har ett ordentligt program. Den som läser får besked om varför, vad och hur.

19 september 2005

Kyrkovalet 2005: summera & spekulera

De preliminära siffrorna tyder på att färre medlemmar deltog i det andra kyrkovalet i den nya ordning som infördes efter skilsmässan kyrka-stat 2000. Ökningen från 10,8 till 14,2 % i valet 2001 höll inte i sig. Då var ökningen 31 %. Igår skönk valdeltagandet med 15 %. Trist, men det behövs mer än två punkter för att peka ut en trend. Inte sant?

Det var olyckligt att minst tre biskopar pratade bort valet före valdagen. Först Anders Wejryd i Växjö, så ärkebiskop KG och dagen före valet biskop Christina Odenberg i Lund. Det kan vara så att ett antal medlemmar trodde sig göra en insats genom att röstskolka. De borde i stället ha röstat på något av de partier som bestämt sig verka för ett reformerat valsystem.

Socialdemokraternas valtaktik gick inte hem. Det förenklade budskapet framfört med hög röst togs inte emot som beräknat. Låt oss hoppas att partistrategerna lär av misstaget eller låter sig ersättas av mer kompetenta krafter.

Moderaterna fick betala för sin låga profil. Det räcker inte med att bara ställa upp för att socialdemkraterna hänger sig kvar i ett gammalt handlingsmönster. Det hjälpte inte för Kd att byta namn, knappt för fp heller. Folk är inte dumma, de genomskådar maskeringen.

För övrigt är det någon varumärkesansvarig på folkpartiexpeditionen som begått tjänstefel när hon eller han lånat ut partiets logga till Föreningen folkpartister i Svenska kyrkan (FISK).

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (posk) kan ha backat ett mandat i kyrkomötet. En besvikelse med tanke på att ett riksprogram borde ha gett gruppen den samlade profil som saknades i förra valet. På stifts- och församlingsplan går posk både fram och tillbaka. Mycket beroende på vilka alternativ som fanns. Splittringen i Göteborg som utlösande faktor för bildandet av Frimodig kyrka (fk)hade sitt pris. De sju mandaten till fk i kyrkomötet måste förstås komma någonstans ifrån. Men bevisligen inte bara från posk.

Brygubben trodde att Gabriel med flera bra namn och några bra valfrågor i ett kort program skulle kommit fram mer. Öppen kyrka (öka) har skött sig. De avstod nästan helt från att frondera mot posk och det var till deras fördel i mandattilldelningen. Deras debattartikel i DN med redovisad Temo var ett starkt argument som fler kunde dela.

Många medier avstår från egen analys eller vinkling av valet och kör tt-telegrammet mer eller mindre rakt av. Beskrivningen upptas av att Sverigedemokraterna ökade från två till fyra mandat i kyrkomötet. Som Kyrkans Tidnings chefredaktör Dag Tuvelius skriver i sin kommentar i tidningen nätupplaga är det inte valets största nyhet.

Nu dröjer de slutliga resultaten och det återstår att se om någonm enskild kryssats upp på sin lista. Brygubben har i alla fall sett en kampanj annonserad i Strängnäs stift. Låt se om damen ifråga lyckades komma upp sig.

Det behövs ett nytt valsystem i Svenska kyrkan: mer demokrati för pengarna. Oberoende av om andelen röstande går upp eller ner. Det är möjligt att ändra systemet till nästa val om en majoritet kan enas om hur i det nya kyrkomötet. Här finns nu fler partier än någon gång. Samarbete över gränserna blir nödvändigt för att komma ur status quo.

11 september 2005

Det är fult att ljuga

Om en vecka är det kyrkoval. (Ja, jag vet att man kunnat förhandsrösta sedan i måndags också.)
I förrgår fick socialdemkraterna mer media än tidigare på sin icke-fråga: Sätt stopp för kvinnoprästmotståndet!

Prästen Mats Hermansson skrev i veckan som gick en debattartikeln i Nerikes Allehanda där han helt riktigt påpekade det märkliga i att det parti som suttit i ledningen för Svenska kyrkan i alla de snart femtio åren kvinnor vigts till präster nu påstår att det endast är med en röst på socialdemokraterna som frågan ska få sin slutliga lösning.

Män som inte arbetar tillsammans med kvinnor som är präster blir inte präster i Svenska kyrkan. Svenska kyrkans generalsekretare Lars Fridner försökte i SR Dagens Eko förklara vad saken gäller.

Socialdemokraterna agerar nu på ett sätt som riskerar att leda till att stora grupper av medlemmar i SAP och medlemmar i LO luras att tro att en röst sossarna skulle leda till en nyordning och att varje röst på ett annat av parti i kyrkovalet skulle innebära raka motsatsen.

Olle Burell, som är förste talesman för socialdemokraterna i kyrkovalet anser däremot att samkönad vigsel är en ickefråga. Trots att partiet förra hösten deklarerade att även homosexuellas jämstälda rätt till kyrklig vigsel skulle bli en av två valfrågor.

Någonstans på vägen lade valstrategerna i SAP om kursen. Och Olle fick motifiera agitationen. Var det av taktiska skäl inför närkontakten med s-väljarna? Eller var det för att hålla sig till sanningen? Låt hoppas det senare.

Så klädsamt det vore - och logiskt - att komma fram till samma sak ifråga om Svenska kyrkans ordning för prästämbetet.

Vad ska man säga om den människosyn som leder fram till upplägget på socialdemokraternas kyrkovalsbilaga i LO-tidningen (OBS! stor pdf)? Hur ser man på kollektivet av fackliga egentligen? Som valboskap eller tänkande individier som med fakta är kapabla att bilda sig egna åsikter?

08 september 2005

Om Kyrkans Tidning sökte jobb

Skulle jag vara personalchef och Kyrkans Tidning kom till mig och sökte jobb, då skulle det bli: nej tack.

Varför? Vem vill anställa någon som har en negativ grundutställning till det mesta här i livet. Ambitiös och hantverkskunnig räcker inte. Man måste visa att man gillar människor också, kan ha lite distans till sig själv och inte så misstänksam mot sin omgivning.

Nu i kyrkovalstider är Kyrkans Tidning till synes inriktad på valet, men på vilket sätt. I veckans papperstidning får Kvidinge församling som tagit sig i kragen och gått till sin gymnasieskola och fixat in hela 60 röster bland de unga veta att de har misslyckats. "Svårt locka unga väljare." Varför denna negativa vinkling? Att det är en av tidningens seniorreportrar som skrivit hjälper inte. Snarare kanske det är förklaringen.

En av de inledande artiklarna - som flera andra medier nappade på - i augusti fokuserade på församlingar med endast en samlingslista. Visst är det tråkigt att valfriheten är begränsad. Men det gäller trots allt bara i församlingsvalet. Redan i valet till stift finns mycket att välja på. Och i valet till kyrkomötet är valfriheten lika stor för medlemmarna i samlingslisteförsamlingarna som i vilken annan församling som helst.

Plus dock för Kyrkans Tidnings valtest på webben. Som tur var blev jag poskare - som jag är - när jag testade mig själv.