De preliminära siffrorna tyder på att färre medlemmar deltog i det andra kyrkovalet i den nya ordning som infördes efter skilsmässan kyrka-stat 2000. Ökningen från 10,8 till 14,2 % i valet 2001 höll inte i sig. Då var ökningen 31 %. Igår skönk valdeltagandet med 15 %. Trist, men det behövs mer än två punkter för att peka ut en trend. Inte sant?
Det var olyckligt att minst tre biskopar pratade bort valet före valdagen. Först Anders Wejryd i Växjö, så ärkebiskop KG och dagen före valet biskop Christina Odenberg i Lund. Det kan vara så att ett antal medlemmar trodde sig göra en insats genom att röstskolka. De borde i stället ha röstat på något av de partier som bestämt sig verka för ett reformerat valsystem.
Socialdemokraternas valtaktik gick inte hem. Det förenklade budskapet framfört med hög röst togs inte emot som beräknat. Låt oss hoppas att partistrategerna lär av misstaget eller låter sig ersättas av mer kompetenta krafter.
Moderaterna fick betala för sin låga profil. Det räcker inte med att bara ställa upp för att socialdemkraterna hänger sig kvar i ett gammalt handlingsmönster. Det hjälpte inte för Kd att byta namn, knappt för fp heller. Folk är inte dumma, de genomskådar maskeringen.
För övrigt är det någon varumärkesansvarig på folkpartiexpeditionen som begått tjänstefel när hon eller han lånat ut partiets logga till Föreningen folkpartister i Svenska kyrkan (FISK).
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (posk) kan ha backat ett mandat i kyrkomötet. En besvikelse med tanke på att ett riksprogram borde ha gett gruppen den samlade profil som saknades i förra valet. På stifts- och församlingsplan går posk både fram och tillbaka. Mycket beroende på vilka alternativ som fanns. Splittringen i Göteborg som utlösande faktor för bildandet av Frimodig kyrka (fk)hade sitt pris. De sju mandaten till fk i kyrkomötet måste förstås komma någonstans ifrån. Men bevisligen inte bara från posk.
Brygubben trodde att Gabriel med flera bra namn och några bra valfrågor i ett kort program skulle kommit fram mer. Öppen kyrka (öka) har skött sig. De avstod nästan helt från att frondera mot posk och det var till deras fördel i mandattilldelningen. Deras debattartikel i DN med redovisad Temo var ett starkt argument som fler kunde dela.
Många medier avstår från egen analys eller vinkling av valet och kör tt-telegrammet mer eller mindre rakt av. Beskrivningen upptas av att Sverigedemokraterna ökade från två till fyra mandat i kyrkomötet. Som Kyrkans Tidnings chefredaktör Dag Tuvelius skriver i sin kommentar i tidningen nätupplaga är det inte valets största nyhet.
Nu dröjer de slutliga resultaten och det återstår att se om någonm enskild kryssats upp på sin lista. Brygubben har i alla fall sett en kampanj annonserad i Strängnäs stift. Låt se om damen ifråga lyckades komma upp sig.
Det behövs ett nytt valsystem i Svenska kyrkan: mer demokrati för pengarna. Oberoende av om andelen röstande går upp eller ner. Det är möjligt att ändra systemet till nästa val om en majoritet kan enas om hur i det nya kyrkomötet. Här finns nu fler partier än någon gång. Samarbete över gränserna blir nödvändigt för att komma ur status quo.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar