24 september 2005

Kyrkovalet 2005: fortsatta spekulationer

Den första snabbmätningen av den rikskyrkliga kampanjen för att uppmärksamma kyrkomedlemmarna på att det är val visar att 8 av 10 fattat vad som skulle ske och när.

Informationschefen Ingrid Andersson Göranzon funderar om att det längre röstetalet jämfört med förra valet 2001 kan förklaras av partiernas oförmåga. Kan så vara.

Kyrkans Tidnings redaktionschef Elisabeth Sandlund medverkade i 23 september i SR P1 Människor och tro och ville inte gå med på att nedgången från 14 % röstande 2001 till 12 % röstande i detta kyrkoval är en dramatisk minskning. Hon pekade på att man brukar säta att andelen aktiva medlemmar är 10-20 % och dår är andelen röstande rimligt stor. Brygubben har inget att invända mot beskrivningen. Se mitt förra inlägg här i bloggen.

Elisabeth Sandlund refererade till Kyrkans Tidnings enkät med frågor till alla valbara kandidater till kyrkomötet. Dessa är i majoritet mot ändringar i valsystemet. Säkert krävs det en hel del arbete för att få flertalet medlemmar att gå med på att de inte ska direktväljas framöver. Men en reform behövs för att närma den nationella nivån till den lokala församlingslivet. Svenska kyrkan i framtiden har inget bruk för ett fritt svävande kyrkomöte.

De partipolitiskt obundna grupperna i kyrkan kommer nu att behöva bevisa sina fördelar under den kommande fyraåriga mandatperioden. Kommunikationen med medlemmar kan inte begränsas till några veckor före ett val var fjärde år. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan har ett ordentligt program. Den som läser får besked om varför, vad och hur.

Inga kommentarer: