10 september 2009

Läskigt med elitister som inte tror att de är något.

Ja, egentligen står påståendet i rubriken för det jag vill säga med denna bloggpost. Det är läskigt, oroande med elitister som inte begriper att de faktiskt är något, att de har position och makt.

En elit är en utvalda samling människor. Valda av sig själva eller någon annan. De är en kategori med en egenskap över medel. De är inte som de flesta. Så viktigt då att de är medvetna om sin position.

Det gäller att veta var man står och hur stora fötter man har. Annars är det lätt att trampa fel och trampa på.

Att tillhöra en elit är inget fult. Inget bra heller. Eller farligt eller gott. I sig. Allt beror på sammanhanget och på hur människor i denna krets och andra människor handskas med situationen.

De utan medvetenhet, de medvetslösa, kan nog inte handskas alls.

Handskas kan däremot de som förställer sig, de som låtsas att de inte vet. Som gör sig mindre än vad de är. De som använder ordet elit som allmänt nedsättande eller som något de kan hota andra med, hota med för skaffa sig fördelar, makt och förbättra sin position.

Om ordet elit rymmer något värde så är det i så fall positivt. Elit kommer av latinets eligere som betyder utvälja. Eliten är ett urval, en kärna, det bästa av något.

De bästa löparna, de bästa äppelsorterna, de bästa sångarna osv. Om jag ska gå och lyssna på en konsert och kan välja, då köper jag gärna biljett till spelningen med de bästa. Om jag leder ett företag så vill jag anställa de bästa medarbetarna. Om jag är med i en förening och går på årsmötet för att rösta in ledamöter i en styrelse, då väljer jag att lägga min röst på de bästa, de mest dugliga som jag tror har förutsättningar att rätt företräda mig och min sak.



Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Johan sa...

Hej

Jag har lugnande besked till dig.

Du behöver inte ligga sömnlös för att elitisterna underskattar sin makt.

Det har de aldrig gjort förut och gör det inte nu heller.

Du säger att du väljer de bästa att företräda dig. Problemet med det aningslösa tänket är att elitister älskar att företräda dig - men tyvärr inte därför att de vill hjälpa dig utan därför att det ger dem förträffliga möjligheter att sko sig på din bekostnad! Du behöver inte mer än lyfta dina ögon och betrakta den svenska regeringens korrupta politiker för att begripa vad det handlar om.

Så snälla - vakna och inse att problemet inte är att elitister underskattar sin makt, utan att deras häsynslöshet och maktbegär inte har några gränser!

Vill du se elitister in action, med Barrack Obama som deras frontfigur?
Titta då på videon The Obama Deception. Länken finns på min nya blogg. Välkommen!

Johan