15 december 2012

Advent 15 - Retronymerna står i kö

Utvecklingen speedas upp. Så tycks det. Retronymerna avverkas för att ge brukbara ord en tid som präglas av snabb förändring. Det är tveksamt om bruket av retronymer kan begränsas till ting och företeelser. Nog kan jag känna behov av att någon gång i veckan ta till en retronym för att sätta ord på en människa, så fångad i en förfluten tid att hon behöver ett tillägg för att inte bli obegripligt tvetydig i sin samtid.

Mitt hem rymmer en och annan retronym. Så är det. Borta i hörnet står en tjock-tv och jäser. En fast telefon biter sig kvar, om än bara för att användas för att öppna porten med och svara i när det ringer en säljare från Karlstad och vill prata mig om värdet av en rabatterad årsprenumeration på Resumé. I ett skåp ligger ett par analoga armbandsur. En likaledes analog pendyl i guld hänger på vägen i vardagsrummet, i den del man kunde kalla matsalen. I biblioteket står en skara akustiska gitarrer.

Ordet retronym har inte något kristallklart ursprung. Ben Schott skriver i sin omistliga bok Schotts Originalblandning att det kan vara den amerikanske presidenten Robert Kennedys egen pressekreterare Frank Mankiewiecz som myntade begreppet. Han gjorde det inte på 1960-talet, utan först nästan 20 år senare.

Etymologin är hyfsat genomskinlig: retro för tillbaka och onym för ord.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: