08 juli 2009

Jag tror inte Kläd-Gudrun är särskilt mycket buddhist


Erika Cyrillus är chefredaktör för den svenskkyrkliga tidningen EFS-Budbäraren. Nu skriver hon upprört om att klädföretaget Gudrun Sjödén använder religiösa ord i sin nya katalog. Och det skriver Erika Cyrillus om på tidningen Dagens debattsida.

Hon är generös med citat från klädkatalogen och jag läser dem och hennes kommentarer och slutsatser. Men om slutsatserna håller jag inte med.

Det hela ger närmast intryck av att en copywriter gått loss på det österlänska i mer kulturell mening. Att hetsa upp sig över detta blir ungefär som att lägga in en massa värderingar om satanism när hårdrockare pryder sig med dödskallar och upp-och-ned-vända kors.

Jag har själv flera fina kläder köpta på Weekday som har dödskalle på etiketten. Inte är jag mindre kristen eller mer synkretistisk för det.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Jonas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jonas sa...

Varför måste det dyka upp buddor overallt som t.ex. mitt baland plantagens perenner eller i klädkataloger. Men det är väll samma ofarliga religiösitet som passar mammondyrkarna. HBT radikal och svenskbuddistisk (minus asienbuddismens levnadsregler) är ju helt ofarligt och kostar inget. Man behöver inte fightas med citat som att det är svårt för en rik att komma in i himmelriket och berättelsen om lasaros och den rike mannen.

Magiqa de Vil sa...

Vad är det för fel på buddhismen? Såvitt jag vet är det en fridsam filosofi/religion. att Gudrun Sjöden vidgar folks vyer genom att via sina kataloger ta dem med till exotiska länder som Bhutan, är ju utmärkt. vad kan vara bättre än att skapa tolerans och sprida kunskap om andra kulturer? Världenbs resor, en utmärkt researrangör, erbjuder dessutom en resa i GS fotspår, till Bhutan. Den resan vill jag definitivt göra. Diktaturer finns det mångs och Sverige är inte något perfekt land, om nu någon tror det. Monica Wiegert