22 september 2006

En präst är en präst . Eller?

Tidningen Dagen berättar att allt fler präster i Svenska kyrkan lämnar sin kyrkliga tjänst och låter näringslivet bli sina uppdragsgivare. Ingen nyhet att det förekommer. Men om det stämmer att det blivit vanligare, så är det en trend att uppmärksamma och fundera över.

Bra eller dåligt? I vilken mån uppfattas de som representanter för den kyrka de har ett ämbete i? Hur klarar deras biskop och deras domkapitel av sin tillsynsansvar?

Nya Dagen har samma dag en artikel om hur katolska kyrkan på kontinenten och i Sverige erbjuder förtag etikutbildning. Visst är det skillnad på om kyrkan som samfund har ett erbjudande till företagen och tar åt sig uppdrag i näringslivet, jämfört med om präster lämnar kyrkan och kör på egen hand?

Allt fler präster blir näringsslivskonsulterer [Nya Dagen 20 september 2006]
Katoliker i Sverige utbildar företagare i etik [Nya Dagen 20 september 2006]

2 kommentarer:

Per Westberg sa...

Att detta blir vanligare tror jag inte. Men det bästa är givetvis att präster som arbetar i en församling kan arbeta åt t.ex. näringslivet.

Att präster börjar arbeta med andra saker är rätt naturligt i vår tid.

Det finns även andra yrkesmän och yrkeskvinnor som går i annan riktning. Alldeles nyligen fick vi en ny diakon som kommer att jobba på halvtid i en församling i Västsverige. Den andra delen av sin halvtid är hon polisman.

Martin Garlöv sa...

Brygubben har inga problem med att präster tar andra anställningar än i kyrkan. Men hur blir det med kollen på utövandet av prästämbetet?

Domkapitel och biskopar har inte vanan inne.