26 september 2006

Ny ÄB inleder KM

Tisdag 26 september kl 15.40 inledningstalade Svenska kyrkans nye ärkebiskop Anders Wejryd vid öppnandet av kyrkomötet som inledde en ny fyraårig mandatperiod efter förra årets kyrkoval.

Ärkebiskopen inledde med de tre kärnordet i Svenska kyrkans "kommunikationsplattform": Närvaro, Öppenhet och Hopp.

- Fina ord och tunna ord på samma gång, konstaterade ärkebiskop Anders. Orden räcker inte för att säga allt om vilka vi är som kyrka, om vad en kristen livshållning är. Men de uttrycker vad som är viktigt att kommunicera. Vi kommunicerar det vi har till låns från Gud.

- Kyrkan är som ett valv mellan det privata och det offentliga. Här i kyrkan kan vi möta berättelser och visa varandra att det inte är farligt att dela.

- Men finns det inget innanför de öppna dörrarna så tröttnar man. Det vi har mött innaför dessa dörrar får oss att gå ut. Ja, för vem ska berätta om inte vi gör det, frågade ärkebiskop det församlade kyrkomötet, gästerna och dem på åhörarläktaren.

Ärkebiskopen talade varmt om uppmärksamhet på och utveckling av diakonin, och om en ekumenik som präglas av respekt och möte.

- Det är rimligt att medlemmarna kan ta del av beslutsfattandet och för det krävs mer av kommunikation. Hur det ska bli mer plats för att fråga, klaga och få svar återstår att utreda, konstaterade ärkebiskopen i sitt tal.

Finns det skäl att hoppas? frågade ärkebiskop Anders retoriskt. Hans svar var att det finns hopp att dela ut i en rörelse som bygger på det oväntades seger. En uppståndelsens seger över döden.

Törst kyrkan som insitution tänka: "Blott en dag..."? Om inte, så har Svenska kyrkan slarvat bort det nödvändiga hoppet.

Vi ska tryggt berätta om nåden. Och det kan kyrkan som ingen annan: Nåden, för dig utgiven.

Kyrkomötet sammanträder fram till fredag 27 september. Det kan följas på nätet: www.svenskakyrkan.se/kyrkomotet i text om med webb-tv

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: