08 november 2006

Rätten att välja församling blir en riksdagsfråga

Med två motioner till den nyvalda riksdagen blir rätten att välja församling för medlemmar i Svenska kyrkan en riksdagsfråga.

Trots att Svenska kyrkan och staten är skilda sedan 2000 ska ändringar till i lagen om Svenska kyrkan för att kyrkan själv ska kunna bestämma om sina inre angelägenheter. Suck.

En av motionärerna är Hans Wallmark. Han är också kyrkomötesledamot. Läs hans motion här >

Den andra motionären i samma fråga är Marietta de Pourbaix-Lundin. Här är hennes motion >

Det är förstås en intern angelägenhet för Svenska kyrkan hur medlemmar ska vara anslutna till församlingar inom trossamfundet. Bara av det skälet bör motionerna gå igenom.

Sen är det kyrkomötets sak att ta ställning till vilka ändringar i nuvarnade regler som det är bäst att göra. Alternativen är flera.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lagen behöver inte ändras. Det är Svenska kyrkan själv som definierar kyrkan avser med bosatt. Så uttryckte sig i alla fall Lena Hallengren: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=71&dok_id=GT12250&rm=2005/06&bet=250

Jag är benägen att inte se något hinder för förändringar lagens utformning till trots.

PerW

Martin Garlöv sa...

När frågan om änrade regler för församlingstillhörighet kommit upp inomkyrkligt, har de som inte vill ändra hänvisat till lagen.

Så det är lika bra att det görs klart att medlemsreglerna helt är kyrkans sak att avgöra. Förra ministern Hallengrens uttalande tycks inte ha bitit på de förändringsovilliga.