11 juli 2007

Begravningsverksamhet en prövosten

Svenska kyrkans överklagandenämnd har sagt sitt: församlingar får inte driva begravningsbyråer. Men det tänker inte Svenska kyrkan i Fagersta och Köping rätta sig efter. I båda församlingarna har ledningen meddelat att man fortsätter med byråverksamheten.

Överklagandenämnden har uppfyllt önskemålet från den största aktören på "begravningsmarknaden" som är Fonus. En folkrörelseägd koncern med verksamhet inte bara i Sverige utan även i andra nordiska länder. Drivande politiska kraft inom Svenska kyrkan är de socialdemokratiska kyrkopolitikerna.

Fonus i Bohuslän uppmanar enligt tidningen Bohuslänningen de socialdemokratiska arbetarkommunerna att hålla koll på de socialdemokratiska kyrkopolitikerna. Man kan tänka sig att Fonus också uppmanat lämpliga personer att hålla koll på socialdemokraterna i överklagandenämnden.

Den sakkunnige som Fonus engagerat säger till Kyrkans Tidning att han tror Svenska kyrkan nationellt sagt nej till kyrkliga begravningsbyråer för att man inte vill förlora huvudmanaskapet för begravningsväsendet. Varför skulle Svenska kyrkan inte vilja det? Och vem eller vilka skulle vara intresserad av att ta över? När stat och kyrka skildes åt 2000 gav kommunförbundet klara besked: kommunerna ville inte ta hand om kyrkogårdar och krematorier.

Tillägg kl 16:22 - Marta Axner har rätt: Köpings församling har ännu inte någon begravningsbyrå. Men i Kungsör finns det en. Rätt ska vara rätt. Tack Marta för din uppmärksamhet.

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Per Westberg sa...

Även Sveriges Begravningsbyråers Förbund har tydligt markerat att man i denna fråga är helt överens med begravningsbyrå Fonus.

Marta Axner sa...

Köpings församling har inte någon begravningsbyrå, däremot grannförsamlingen Kungsör.

Karin sa...

Det är väldigt konstigt att vi ska ha en överklagandenämnd som man inte behöver bry sig om.