19 juli 2007

Del 2: Motioner till kyrkomötet i Svenska kyrkan

Motionerna trillar in till årets kyrkomöte i Svenska kyrkan. Fram till den 25 juli kan de 251 ombuden skriva så mycket de vill. Fram till den 19 juli hade 43 motioner (rättat den 1 augusti) registrerats.

Den första är skriven av Birgitta Josefson och Lars-Ivar Ericson. Båda är centerpartister och han är också riksdagsledamot. Motionen handlar om att det borde bli lättare att värma upp kyrkor med förnyelsebar energi. För Kristianstadbladet berättar Ericson om deras förslag.

Lars Arvidsson vill att Lutherhjälpens namn ska behållas. Tillsammans med bloggande kyrkomötesombudet och prästen Karin Långström Vinge har han skrivit en motion om alternativ till ordningen för söndagens huvudgudstjänst.

Gustaf Bengtsson vill att kyrkovalet ska flyttas från september till Första Advent.

Sigvard Olsson tycker att det ska vara samma begravningsavgift för församlingar som ligger i samma kommun. Kyrkomötets Olsson kanske har missat att statskyrkan är avskaffad och att dåvarande kommunförbundet verkligen inte ville att kommunerna skulle ta över begravningsväsendet 2000.

Svenska kyrkan behöver skärpa sig, tycker folkpartisten Runar Patriksson och några av hans partikamrater. De motionerar till kyrkomötet i Svenska kyrkan om pedagogutbildning av präster och en kristendomsskola.

Svenska kyrkans kyrkomöte samlas först en vecka i september och ses igen sista veckan i oktober.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: