25 juli 2008

Sommaren upplevelser, del 3


Österlen är den bästa biten av Sverige. Här, mellan Skillinge och Brantevik, ligger en gammal gård där Mårten Persson brukade jorden i gammal tid. Gårdens egen källa var under lång tid mer till bekymmer än nytta för gårdens ägare. Källådern var rik och skapade en för hög fuktighet för fastigheten.

Idag är källan gårdens stolthet och en viktig plats för ro och eftertanke. Gårdens nuvarande ägare är Boel och Rolf Bergström. Det har på några år gjort gården till ett kulturcentrum av hög kvalitet. Här är Mårten Pers Källa.

Årets utställare på Mårten Pers Källa är fyra: De målande konstnärerna Odd Nerdrum och Jan Ove Tuv, keramikerna Steen Kepp och glaskonstnären Bertil Vallien. Alla fyras verk samspelar mycket bra med de närmast sakrala rum som under paret Bergströms ledning skapats i den gamla ladugården, nu genomströmmad av källan.

Jag vandrade i år till Mårten Pers Källa längs havet från Skillinge, rundade Gislövs hammar och gick genom Hylkan upp till gården för att möta rummen och konstnärerna.

2005 och 2007 var det konstnären Michel Östlund som presenterade sina verk på Mårten Pers Källa.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: