Väsentligheter bör uppmärksammas. Annat ska förbigås. Brygubben har svårt skilja det ena från det andra. Stå ut med blandningen av seriöst och trams. Eller inte. Bloggen Brygubben skrivs av mig Martin Garlöv. Kommunikation och mediebruk är mitt yrke. Kristen är min livsåskådning. Alla ni som längs livsvägen hjälpt mig med förnuft och känsla har all rätt att ta åt sig äran av det som läsaren uppskattar. Dumheterna är helt mina egna.
30 juli 2009
Pilgrimsutställning i Stockholm
Ett tips till dig som bor eller gästar Stockholm i augusti. Gå till S:t Jakobs kyrka mellan Kungsträdgården Operan. Se utställningen "På Väg" om pilgrimsvägen Santiago de Compostela. Från 5 till 16 augusti.
Andra bloggar om: pilgrim, pilgrimsvandra, santiago de compostela, jakob, sankt jakob, stockholm, kyrka, utställning,
29 juli 2009
Sankt Bruno - ett föredöme för Kyrkans Tidning
Bruno föddes någon gång på 1030-talet i staden Köln. Inte mycket är känt om hans uppväxt före det att han blir student i Reims. Färdigutbildad återvände han till sin hemstad en tid innan han blev föreståndaren för domkyrkans skola i Reims och senare 1075 kansler för hela Reims ärkestift. Men Bruno berördes illa av den osedlighet han mötte i sin tids Frankrike och drog sig undan i trakten av Grenoble i sydöstra Frankrike. Efter klippdalen Cartusia fick kartusianerna, den klosterorden han grundade.
En av hans elever valdes till påve med namnet Urban II. Denne påve kallade 1090 den helige Bruno till Vatikanen i Rom att vara en av hans närmaste rådgivare. Motvilligt verkade han där under flera år innan han fick påvens tillåtelse att dra längre söderut. Närmast i en ödemark i italienska Kalabrien grundade han ett nytt kloster och dog där den 6 oktober 1101. Det kalabriska projektet stöddes av den blivande normandiske hertig Roger av Sicilien. Han döpte 1097 dennes son som skulle bli kung Roger I av Sicilien.
Klostret är delvis och kan besökas, där det ligger intill den lilla bergstaden Serra San Bruno.
Bruno tackade nej till att bli ärkebiskop över Kalabrien. Sedan länge är han Kalabriens skyddshelgon. 1511 blev han ett kanoniserat helgon.
Busschaufför bet bilist
Andra bloggar om: uppsala, buss, bilist, nyhetsvärdering, tv4, bitas, humor
28 juli 2009
Tidningen Dagen mindre blind med Facebook
Och Aftonbladet skriver toppar just nu med regnväder, vykort och baddräkter.
Andra bloggar om: journalistik, media, aftonbladet, dagen, emanuel karlsten, facebook
27 juli 2009
Visst är det så: Myndigheten omdefinerar
Min egen observation är att jag och många med mig - som det brukar heta på insändarsidorna - lägger plus 10 km/h även på den nya hastighetsgränsen. I trafiken. Och i livet?
Andra bloggar om: trafik, stress, språk, ordspråk, emanuel karlsten, vägverket, hastighetsbegränsning, fortkörning, livsstil
13 juli 2009
Hjotronvin i kyrkan: Jag är skeptisk
Visst är det lokala heligt. Men att för den skull slänga ut det som kommer av vinstocken för att hälla jäst hjortron från närbelägna myren i nattvarskalken, är väl att missa målet?
Svenska kyrkans lokale herde i Grytthyttan har enligt NWT gått över till hjortronvin, inte bara privat utan för hela församlingens räkning. Också brödet byts stundom ut mot ett kumminbröd från gästgiveriet intill kyrkan.
Jag är skeptisk. Särskilt till argumentationen för det lokala experimentet.
WWJD?
Andra bloggar om: svenska kyrkan, teologi, nattvard, grythyttan, vin
11 juli 2009
Snart utstyrd i Ray-Ban Wayfarer
Beställningen är utförd. Synoptik har tagit hem Ray-Ban Wayfarer Square i dubbel uppsättning till mig. Snart sitter ett par tortoise-färgade på näsan och ett par svarta med solglas tillhands i innerfickan.
Läs även andra bloggares åsikter om solglasögon, glasögon, ray-ban, wayfarer, mode
09 juli 2009
Legendarisk copywriter död
Jan Cederquist skrev också böcker. Varför inte läsa hans bok Slumpen är ingen tillfällighet, en regnig dag som denna.
För bara lite mer än två år sedan gick en annan av reklamsveriges legendarer ur tiden, Alf Mork. Läs hans bok Uppfinnaren.
Andra bloggar om: reklam, jan cederquist, alf mork
08 juli 2009
Per twittrar åt Uppsalapolisen
En IT-kille som heter Per Tehlin har sedan flera månader sett till att sprida polisnyheter i Uppsala genom att låta ett RSS-flöde rinna ut till världen via Twitter. Det berättar TV Uppland.
Andra bloggar om: polisen, rss, twitter, uppsala
Röd centerpräst är kyrklig tjänsteman
Enligt artikeln är motivet för Centerpartiets inblandning i Svenska Kyrkan att det ska hindra kyrkan att styras av tjänstemän. Till dem räknar har präster som sig själv.
Norra Skåne berättar att Lars-Ivar satsar på en personvalskampanj för att ta plats i Lunds stiftsfullmäktige.
Andra bloggar om: kyrkoval, svenska kyrkan, politik
Jag tror inte Kläd-Gudrun är särskilt mycket buddhist
Erika Cyrillus är chefredaktör för den svenskkyrkliga tidningen EFS-Budbäraren. Nu skriver hon upprört om att klädföretaget Gudrun Sjödén använder religiösa ord i sin nya katalog. Och det skriver Erika Cyrillus om på tidningen Dagens debattsida.
Hon är generös med citat från klädkatalogen och jag läser dem och hennes kommentarer och slutsatser. Men om slutsatserna håller jag inte med.
Det hela ger närmast intryck av att en copywriter gått loss på det österlänska i mer kulturell mening. Att hetsa upp sig över detta blir ungefär som att lägga in en massa värderingar om satanism när hårdrockare pryder sig med dödskallar och upp-och-ned-vända kors.
Jag har själv flera fina kläder köpta på Weekday som har dödskalle på etiketten. Inte är jag mindre kristen eller mer synkretistisk för det.
Andra bloggar om: religion, mode, buddhism, kristendom, debatt
07 juli 2009
Yes äntligen, min Kyrkans Tidning bloggar
Svenska Kyrkan behöver sin veckotidning, därför är det både roligt och viktigt att chefredaktören Dag Tuvelius sommarbloggar utan krussuduller med Blogger som verktyg. Sommaren är en frihetens årstid och det kan vara vad som gjort redaktör Tuvelius gott. Senaste postniningen är från i fredags. Hoppas, hoppas att det inte är den sista.
Andra bloggar om: svenska kyrkan, kyrkan, media, journalistik, dag tuvelius, bloggande, bloggosfären, brygubben
Är det också detta Stampen stoppar?
En dagstidning som gått går motsatt väg är allkristna Dagen som ökar på transparensen mer och mer: inga hinder för Google, länkar till andra tidningar och verklig läsarmedverkan i det redaktionella arbetet.
I bloggpost av Dagens webbredaktör Emanuel Karlsten idag kan vara ett konkret exempel på vad Stampen med sina tidningar är påväg att stänga sig själv ute ifrån.
Tillägg 8 juli: Hanna Dunér, SvD bloggar om Stampens tilltag. Hon länkar till Joakim Jardenberg som inte skräder orden.
Andra bloggar om: journalistik, media, dagen, emanuel karlsten, stampen
06 juli 2009
Låt oss vara eniga om fakta: Alla läser inte papperstidningar
Nymodigheten att nätläsa tidningar har redan nått långt ut i vad som brukar kallas de breda folklagen. Spridning för tidningar i digital form har nästan helt närmat sig pappersversionen med hundra år och mer på nacken. Så om ett par år är förhållandena mellan de båda distributionsvägarna helt omvända.
Att läsa tidning på nätet i 30 minuter påverkar miljön i ungefär lika hög grad som läsa dagstidning man får hem i brevlådan eller köper i affären. Det visar en studie som gjorts vid KTH, enligt Power of Print.
Uppgiften får antas vara riktig och gör att krav måste ställas på energisnålare digitala medier, inte på att återvända till det gamla pappret.
Hela rapporten från United Minds som pdf
Andra bloggar om: press, media, dagstidning, tidningar, papperstidningar, digitala medier
TV hjälper inte mot ofrivillig ensamhet
Men ensamheten ökar inte i Sverige. Under de senaste 20 åren har tvärtom ensamheten minskat visar en ny studie av Lars Tornstam, professor i sociologi vid Uppsala universitet, och hans studenter. Studien är en upprepning av en ensamhetsstudie som gjordes år 1985.
1985 var det var det varannan vuxen 25-79 år som ofta eller ibland kände ensamhet. År 2008 hade siffran sjunkit till fyra av tio.
Lars Tornstam har studerat vad vi svenskar gör när vi känner ensamhet, och om det vi gör hjälper:
- Det allra vanligaste är att man tittar på TV , vilket inte hjälper.
Ensamheten motas med fokuserad aktivitet, tröstkonsumtion, inåtvändhet, förströelse, bedövning, eskapism och arbete.
Kvinnor ägnar sig oftare än män åt tröstkonsumtion och inåtvändhet. Män ägnar sig i högre grad än kvinnor åt eskapism, till exempel i form av musik eller alkohol, samt åt arbete för att bota ensamheten, berättar rapporten från Uppsala Universitet. Nog bekräftar det vad man kunde ana om skillnaden mellan könsrollerna. Eller könen?
Andra bloggar om: forskning, ensamhet, sociologi, uppsala,
Olle och Gud och gäster. Imorgon ska jag lyssna på dem.
I förrgår bilade jag upp från Österlen till Örebro och hörde reprisen av programmet med temat Otrohet, där Suzanne Osten, Birger Schlaug och Carin Franzon medverkade.
Nu lägger jag upp en prenumeration på Olle och Gud som podradio. Det blir bra.
Andra bloggar om: gud, religion, radio, olle carlsson, livsåskådning
Egentligen vet alla sunda sossar vad som är rätt
De som representerar Socialdemokratiska Arbetarpartiet har stort inflytande över om de nödvändiga besluten om förnyelse kan fattas under den kommande fyraåriga mandatperioden. Egentligen vet alla sunda sossar att det är rimligt att sluta med partipolitiseringen av Svenska Kyrkan. De förstår att det är just för att tro inte kan skiljas från politik (som tyvärr partiledaren Sahlin argumenterar för mot bättre vetande.).
Socialdemokratiska broderskaparnas förre ordförande Anna Kettner är medlem i Svenska Missionskyrkan. Hon har förstås inga tankar på att partiet ska styra i hennes kyrka. Och hon har svarat på en utmanade fråga från bloggaren Kärringen mot strömmen. Annas efterträdare Peter Weiderud är inte lika frispråkig. Man får anta att han är bakbunden pga sin plats i partistyrelsen.
Prästen Lars B Stenström kommenterar på sin blogg Stillsam vad Mona Sahlin sa om tro och politik när hon gästade Visby domkyrka i förra veckan.
Carina Etander Rimborg är kyrkliga POSK-gruppens mesta valarbetare och bloggare. Hon citerar en del av Mona Sahlins tal på ett möte för socialdemokrater som vill styra Svenska Kyrkan.
Vid sidan av SAP är Centerpartiet också officiellt kvar i det förra århundrandet. Säkert rymmer Centerpartiet många medlemmar som även de egentligen begriper att partistyrningen av Svenska Kyrkan inte har någon framtid. Men centerledningen kommer - hur märkligt det än kan tyckas med tanke på blockpolitiken - inte ens att överväga en annan ståndpunkt förrän SAP ändrar sig och väljer att tänka framåt.
Andra bloggar om: posk, kyrkoval, svenska kyrkan, kyrkan, socialdemokraterna, centern
Konfirmander har twittrat färdigt
Andra bloggar om: konfirmation, konfirmand, konfirmera, twitter, ungdom, Svenska Kyrkan, kyrkan, lund
Snygg, snyggare SvD?
Andra bloggar om: design, tidning, press, journalistik, media, svd
Blockchoklad
Jag kommer att tänka på de klassiska reklamfilmerna för Fazer med Lars Amble och Brasse Brännström.
Andra bloggar om: brasse brännström, lars amble, reklamfilm, solidaritet, chocklad,