11 februari 2010

Bra att biskopar bjuder generöst

Det är en förenklad journalistik som mest lockar fram avundsjuka att publicera representationskonton för Svenska Kyrkans biskopar. Östgöta Correspondenten får till en kampanj mot biskop Martin Lind i Linköping och idag hänger Svenska Kyrkans Tidning på samma drev. Tillägg 17:05 Jag ser att också Dagen väljer att rewrita utan att bidra med något eget.

En tabell med totala representationskostnader är helt ointressant utan jämförelser. Det är klart att det gör skillnad vilka människor som biskoparna bjuder till bords. Att äta tillsammans ger tillfälle till samtal. Det kan också vara ett sätt att visa uppskattning, att ge människor ett erkännande.

När man äter tillsammans blir det ofta en bra kommunikation. I en tid av mycket indirekta kontakter och kommunikation på distans kan det vara väl använda pengar att bjuda människor till möte med varandra runt ett bord.

Correns räkneexempel är en middag där ett kuvert kostar 650 kr. Är det mycket pengar. Det beror på vad man jämför med. Och en middag på restaurang i Uppsala för 399 kr per person, varför skulle det i sig vara så hemskt?

En sallad, en pizza och en dessert plus kaffe, vad kostar inte det? Det vet väl vilken murvel som helst.

Biskopar ska precis som andra medarbetare i kyrkan handskas ansvarsfullt med medlemmarnas pengar. Varken Corren eller Svenska Kyrkans Tidning kommer ens i närheten av den sakfrågan med sina artiklar den här veckan.

Det finns självklart saker som det går att spara in på i Svenska Kyrkan och pengar som ska flyttas till andra konton i budgetarna för att göra bättre nytta. Matkostnaderna är inte det första. Det är lika angeläget som att spara in på skolmat eller fikabröd och fruktkorg på jobbet. Spara där det är lätt inte detsamma som att spara rätt. Spara på det som gör en del människor avundsjuka och "jantiga" är inte detsamma som att spara solidariskt och vara rättvis.

Som det heter på Journalisthögskolan: Gör om. Gör rätt.

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Biskopar sitter fast i den statiska statliga sfären.
Den fria kyrkan har väl lönegrader som alla andra.
Det vore trevligare läsning när det handlar om antalet Gudstjänstdeltagare i våra församlingar. Verbala kunskapsbanker som kan bereda väg för Herren är det ont om.