22 februari 2010

May Wikström 41 tar över Kyrkpressen: - Familjen är större

Den svensktalande delen av Evangelisk Lutherska Kyrkan i Finland har sin egen veckotidning, Kyrkpressen. Idag presenteras tidningens nya chefredaktör, May Wikström, 41 år.

Hon är journalist och har arbetat för ett bolag som sänder kristna teveprogram över Mellanöstern. Åren utomlands har gett henne teologiska insikter om kristenheten i Finland och världen:
- Familjen är större, säger hon till Kyrkpressen. Så vi måste kunna tänka både internationellt och när det gälller meningsskiljaktigheter i Borgå stift
Kyrkpressen har funnits i fyrtio år, har en upplaga på 110.000 ex och är med det största tidningen i Svenskfinland. Stig Kankkonen, som varit chefredaktör sedan år 2001, avgår med pension i sommar. Chefredaktörsbytet innebär alltså en tydlig generationsväxling. Tidningsstyrelsen har sökt en person med gedigen journalistisk erfarenhet, personlig förankring i kyrkligt liv och god kännedom om Borgå stift. Nu har man tdligen funnit sin kvinna. Lågkonjunkturen har inte drabbat Kyrkpressen som andra finska tidningar och tidskrifter.  Och det beror på att nästan alla församlingar i Borgå stift prenumererar på tidningen åt sina medlemmar. I en del församlingar tar man upp en frivillig prenumerationsavgift.


Svenska Kyrkans Tidning har en lägre upplaga, på knappt 40.000 ex. Men så är församlingarna i Sverige inte alls på samma sätt med och betalar för tidningen. 


Svenska Kyrkan har upp emot 25.000 anställda medarbetare och kanske närmare 50.000 förtroendevalda (lite beroende på hur man räknar.) Alla anställda och alla förtroendevalda i Svenska Kyrkan borde få en egen prenumeration på Svenska Kyrkans Tidning. Även de som är ideellt arbetande medlemmar borde erbjudas tidningen. 


Med vetskap om att tidningen går till alla anställda och förtroendevalda medlemmar i Svenska Kyrkan skulle mer information kunna kanaliseras via Svenska Kyrkans Tidning. Det skulle sänka kostnaderna för interninformation. Med en etitioner stiftsvis skulle informationen filtreras på ett bra sätt.  Och på webben kan en lokal editionering för varje ort vara fullt möjlig.4 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Kyrkans Tidning är ett árbetsredskap för de som arbetar i kyrkan. Läser den behållning.
Men säg det kyrkofullmäktige som kan tänka sig lägre ersättning mot att få prenumerationen för arbetsmaterialet KT?
Politiskt idéellt beslut?

Eva-May sa...

Jamen det var ett bra förslag, att ta bort mötesersättningen i utbyte mot en prenumeration på KT. Fast, inser jag plötsligt, hos oss skulle det inte gå: kyrkoråd "får" redan KT. Tacksam i alla fall för att Brygubben läser Kyrkpressen med livlig debatt och goda inlägg. Ska bli spännande att se hur detta fortsätter under ny redaktör!

Anonym sa...

Men är verkligen "torsdagsdepretionen" något vi vill sätta i händerna på vanliga församlingsbor eller förtroendevalda. Det krävs nog en ganska fast och gedigen förankring i kristen tro för att med bibehållen tro och glädje kunna läsa KT. Dess dragning åt det sensationella nyhetsstoffet och den gnostiska nyreligiositeten är väl inte särskilt uppbyggligt.

Eva-May sa...

Jag undrar vad Kyrkpressen kostar församlingarna i Finland? Så där, tänkte jag spontant, i stället för KT........ Hm, kanske inte så gångbart tyvärr, trots det svenska språket.