22 juli 2010

Världens mest lutherska kyrkor samlade i Stuttgart

Svenska Kyrkan är räknat i antalet medlemmar världens största evangelisk-lutherska kyrka. Delegater från Sverige är den här veckan i Stuttgart och möter företrädare för de andra lutherska kyrkorna. Kyrkor som i sina hemländer ofta är minoritetskyrkor. Det är Lutherska Världsförbundet som håller generalförsamling.

Svenska Kyrkans Tidning har skickat utrikesredaktören Annika Ahlefelt till Tyskland för att bevaka mötet. Hon  använder Redaktionsbloggen. Svenska Kyrkans Unga har medlemmar med i den svenska delegationen och de bloggar från mötet. Ja, de bloggade redan förra veckan från ungdomarnas förmöte. Ewa Almqvist som är pressekreterare åt ärkebiskop Anders rapporterar i Facebook och där lägger hon ut bilder också. Twittertaggen för mötet är #lwf2010 Tillägg 19:35 Nu twittrar pressekreteraren också

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, som hängde samman med Svenska Kyrkan fram till 1809, har också delegater i Stuttgart, berättar deras tidning Kyrkpressen.

Foto: Magnus Aronson, Svenska Kyrkans bildbyrå Ikon


Tillägg kl 14:59 Allkristna Dagen bevakar också generalförsamlingen. En finsk blogg på svenska från en av delegaterna i Stuttgart

Temat för generalförsamlingen är Ge oss vårt bröd för dagen som kommer. Det är den elfte gången sedan förbundet bildades 1947 som medlemskyrkorna samlas på det här sättet.

Generalsekreteraren betonade inför mötet vikten av att medlemskyrkorna lyssnar på varandra. Så hoppas att de som representerar oss från Svenska Kyrkan gör sitt bästa för att inte mucka gräl. Men det ska nog reda sig. Oftast brukar de som hojtar högt på hemmaplan bli mer ödmjuka när de kommer ut i världen. Det storsvenska tvättas av. Och det är klädsamt.

Flitigt bloggande evangelisk-lutherska prästen Karin Långström Vinge citerar en annan präst Camilla Lif, som skriver i Svenska Kyrkans Tidning idag. Det handlar om tro, bibeltolkning och bekännelse. Jag har också läst Lifs text. Tror jag förstår vad hon menar. Jag tror både hon och Karin Långström Vinge skulle säga, skriva och tolka bibeln och kyrkans bekännelse annorlunda i ett annat sammanhang, t.ex. i en luthersk minoritetskyrka.  Det här med "skedmatas med den rena läran" och "tugga och svälja" är en bra trångsyn beskrivning. Om jag nu inte missuppfattat saken och prästerna är självkritiska.

Tillägg 19:43 Med hjälp av Marianne Ejdersten, som jobbar på Svenska Kyrkans nationella informationsavdelning hittar jag till Lutherska Världsförbundets kanal på YouTube Och därifrån har Marianne lyft fram en video med den svenske prästen och vismakaren Per Harling. Han är gudstjänstkoordinator för hela mötet.På videon slår han fast: utan gudstjänster finns ingen kyrka och i slutet hörs den sång, en kanon som han skrivit för mötet.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: