10 mars 2011

Brygubben hälsade Juholt välkommen redan 2008

Jag hade inte mycket mer än en aning om att jag för två och ett halvt år sedan kommenterade och länkade till den intervju med Håkan Juholt som jag hade läst samma dag, den 13 september 2008 i Östran.

I min bloggpost hälsade jag Juholt välkommen tillbaka till Svenska Kyrkan. Eftersom jag själv är aktiv medlem i Svenska Kyrkan så var jag vi den här tiden uppmärksam på att vi stod ett år före ett val, ett kyrkoval. Så jag passade på att skriva något om att Svenska Kyrkan och socialdemokraterna är två folkrörelser som inte helt matchar varandra. För om Håkan Juholt skulle ta ansvar som medlem i sin kyrka får han passa sig något.

Men Håkan måste se upp. För om han skulle ta plats i en kyrklig styrelse som POSK:are, då blir han sannolikt utesluten ur sitt parti. Där är en stor skillnad mellan Svenska Kyrkan och SAP. Medlemmar i Svenska Kyrkan får vara med i vilka föreningar de vill, men den vill göra en insats i Svenska Kyrkan som styrelsemänniska och inte gör det genom socialdemokraterna blir utesluten. Hårda bud.

Vännen Kyrkoordnaren hängde på och någon dag senare bloggade även Helle Klein om Svenska Kyrkans nya medlem. I samma veva gjorde tidningen Dagen en grej på Håkan Juholts återkomst.

Kyrkoordnaren saxade en mening ur intervjun i Östran som idag återkommit i mitt twitterflöde:
Folkrörelsen är död. Kyrkan är det enda som kan föra människor samman och främja solidaritet.
Kyrkoordnaren återkommer med en andra bloggpost om Håkan Juholt idag. Så även Helle Klein. Och på Dagen bloggar den politiske kommentatorn Hasse Boström om S-beredningens förslag och passar då på att påminna om det som är ämnet för min bloggpost.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Per Westberg sa...

Jag tror inte detta med uteslutning ur SAP gäller längre. På Värmdö finns ett socialdemokratiskt kommunalråd som inte är på någon partipolitisk lista och ända är ordförande i ett kyrkoråd. Och i Visby finns en socialdemokratisk riksdagsledamot som sitter på icke-partipoltiskt mandat.

Martin Garlöv sa...

Jag tror däremot att det fortfarande gäller att den socialdemokrat som ställer upp för en nomineringsgrupp inom Svenska Kyrkan utesluts. Och jag vet att den som är aktiv i en annan nomineringsgrupp inte är välkommen att ta ett uppdrag i sin kommun eller på annan nivå för partiet.