31 mars 2011

Idag kommer Per Eckerdal bli Svenska Kyrkans nyaste biskop

Uppdatering kl 12:27 Kul att för en gångs skull ha rätt. Poskvalbloggen rapporterar om att näste biskop i Göteborgs stift heter Per. Det skriver Svenska Kyrkans Tidning också om.

- - - - -

Senast kl 13 den andra och avgörande omgången i valet av ny biskop för Göteborgs stift i Svenska Kyrkan vara avklarad, rösterna lämnade kontraktsvis sammanräknade och offentliga. En timme sedan blir det presskonferens.

Det kommer bli Per Eckerdal som väljs. Att den andre kandidaten Staffan Grenstedt skulle väljas är osannolikt. En analys av rösternas fördelning i den första omgången, med långt fler kandidater, ger svaret.

Per Eckerdal och Staffan Grenstedt
Brygubben har följt valprocessen i flera poster. Först med servicen att sammanställa alla de nominerande kandidaternas egna presentationer. En välbesökt bloggpost, som uppenbarligen fyllde sin funktion. På den följde rapporteringen om utfallet av nomineringsvalet som visade vilka som skulle gå vidare till det riktiga valet. Brygubben skrev också om utfrågningen av de kvinnor och män som skulle delta i själva valet. Senast skrev jag om resultatet i det första valet, som inte blev avgörande eftersom ingen av de åtta kandidaterna fick mer än hälften av rösterna.

Alla de tidigare bloggposterna om biskopsvalet i Göteborgs stift i Svenska Kyrkan samlade.

Carina Etander Rimborg har på Poskvalbloggen följt valets alla faser.

På morgonen läste jag Lennart Lundbergs analys i veckans pappersupplaga av Kyrkans Tidning. Även han räknar med att Per Eckerdal blir vald. Han har koll på den blivande biskopens födelsedatum. Det visar sig att Eckerdal fyller 60 år, just idag.

Det påminner mig om att biskopar i Svenska Kyrkan har hög medelålder. Eckerdal kommer inte att bidra till åldersspridningen. Som tur är har han andra egenskaper att ställa i Kristi Kyrkas tjänst.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Prästkandidaten sa...

Det kommer inte alls att bli Lars Eckerdal!
Däremot är det möjligt med lillebror Per Eckerdal... ;)

Martin Garlöv sa...

Tack Prästkandidaten för att du snabbt såg mitt generande misstag och gav mig en möjlighet att rätta till.

Anonym sa...

Ändra då också Lars till Per på poskvalbloggen ;)(mitt på)

Per Westberg sa...

Han blir inte nyaste biskop förrän i höst då han vigs.