08 mars 2011

Dagens utfrågning av påtänkta biskopar i Göteborg

Uppdatering torsdag 10 mars 2011: Svenska Kyrkans tidning har idag publicerat en artikel till om utfrågningen. Den utsända journalisten Hanna Wallsten kommenterar:
Mannen i bänkraden bakom mig fäller efter varje kandidat en liten kommentar. Hans viskande glädjerop och besvikna suckar får mig att tänka på expertkommentatorernas lågmälda vägledning vid exempelvis hästhoppning. En vägledning som skulle behövts för att uppmärksamma åhörarna på de subtila skillnader som säkerligen finns i kandidaternas, på ytan väldigt likartade svar.
Uppdatering onsdag 9 mars 2011: Carina Etander Rimborg som var på plats igår och twittrade flitigt från utfrågningen av biskopskandidaterna har nu uppdaterat sin blogg med en sammanfattning och kommentar. Svenska Kyrkans refererade något av inledningen på hearingen. Allkristna tidningen Dagen hade också en kortis i går eftermiddag på webben. En inspelning av hela utfrågningen finns att se i efterhand här.* Göteborgs stift i Svenska Kyrkan är på väg att få en ny biskop. Det ingår en utfrågning av dem som kvalificerat sig till att delta i biskopsvalet efter ett så kallat nomineringsval i slutet av förra året.

Idag sänds utfrågningen direkt via webben och lär kunna avnjutas också i efterhand.

Brygubben har samlas presentation av samtliga kandidater i en bloggpost från tiden före nomineringsvalet. Men på det hela taget är den fortfarande aktuell. Kan säkert vara läsvärd som en jämförelse med vad kandidaterna kommer att säga nu i utfrågningen och i andra sammanhang under tiden fram till valet.

Det går att sända in sina frågor till kandidaterna på mejladressen biskopsval@svenskakyrkan.se

Inhyrda utfrågare är de båda journalisterna Lisbeth Gustafsson och Dag Tuvelius.

Nästa vecka den 15 mars 2011 är det valdag. Då röstar församlingarnas ombud (elektorerna) och prästerna och diakonerna i stiftet fram sin biskop. Om en av kandidaterna får minst hälften av rösterna är den vald. Om ingen når upp till den kvalificerade majoritetet, då blir det en andra och avgörande omgång med de två med flest röster.

Carina Etander Rimborg tillhör Göteborgs stift och har skrivit om biskopsvalet där flera gånger. Här en länk till hennes första bloggpost idag. Det kommer säkert fler under eftermiddagen och kvällen.

Idag är det åtta kandidater som kommer att utfrågas. Se här vad Svenska Kyrkans Tidning rapporterade efter nomineringsvalet i december 2010.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Kanske är jag petig, men borde det inte heta tilltänkta biskopar?