22 januari 2012

Hur många miljoner kostade schabblet?

Först avskaffades Svenska Kyrkans Mission och Lutherhjälpen som två samlande namn och starka varumärken för de insamlingar till internationellt bistånd i solidaritet med människor som saknar mänskliga rättigheter, mat, vård och utbildning. Sen schabblades det under många månader fram och tillbaka med nya namn, logotyper, signalelement och grafiska element. Beslut togs, revs upp och fick ersättas med nya.

Nu kommer rapporterna om den första stora insamlingen i Svenska Kyrkan, under perioden från första söndagen i Advent och fram till och med Trettondagen. Det slutliga resultatet har inte lämnats, men Svenska Kyrkans Tidning berättade förra veckan att knappt 27 miljoner samlats in, fast målet var 40 miljoner.

När resultatet av Svenska Kyrkans insamling jämförs med de andra stora insamlingarna under samma period, då ger det anledning till frågor. Kan det helt uteslutas att schabblet med namnfrågan inte är orsaken till de förlorade miljonerna?

SVT Rapport rapporterar att lågkonjunkturen verkligen inte dragit ner människors vilja och förmåga att ge i jultid. Frälsningsarmén ligger över målet för 2011 och 20 procent över 2010. Unicef gläds åt en uppgång från 19 till 23 miljoner.

Helt nyligen mötte jag biskop Jonas Jonsson, förre stiftsbiskopen i Strängnäs och tidigare under flera år ordförande för Svenska Kyrkans Mission och innan han blev biskop, biträdande generalsekreterare i Lutherska Världsförbundet. Som lokalt aktiv medlem i Svenska Kyrkan hade han i adventstid skramlat med insamlingsbössan i sin hemstad. Han berättade för mig om hur svårt det hade varit.

Brygubben skrev om namnbytet för knappt ett år sedan.

Uppdatering 24 januari 2012: Anders Göranzon bloggar i ämnet, med anledning av det fråga jag ställer i den här bloggposten.


Läs mer


Den internatonellt engagerade prästen Anders Göranzon bloggade när namnfrågan var som mest uppmärksammad i februari 2011.

Carina Etander Rimborg är ledamot av kyrkomötet och en av mötets utskottsordförande. På sin blogg redogör hon ingående för de många turerna.

Vi behöver ett välkänt namn för insamlingsarbetet - Svenska Kyrkans Tidning

Process med namnbyte stoppas - Svenska Kyrkans Tidning

Nu ska vi heta Svenska Kyrkans Internationella arbete - Svenska Kyrkans gemensamma webbplats


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: